Saxo Bank: Zlato v tomto štvrťroku štedro odmení investorov  

, CNBC Foto: getty images

Komoditný stratég Saxo Bank tvrdí, že existuje niekoľko dôvodov domnievať sa, že zlato bude v druhom polroku 2020 naďalej rásť. A v nasledujúcich rokoch dosiahne nový rekord.

Ole Hansen zo Saxo Bank vo štvrtok uviedol, že zlato sa nedávno usadilo v rozmedzí okolo 1700 dolárov za uncu. Nasledovala „jazda ako na horskej dráhe“ v apríli, keď boli globálne opatrenia na zablokovanie kvôli koronavírusu na svojom vrchole. Drahý kov podľa neho zostáva v roku 2020 jediným „kľúčovým“ nástrojom, ktorý má zatiaľ pozitívny výnos.

„Schopnosť zlata je frustrovať a nakoniec odmeňovať. Je pravdepodobné, že to tak bude aj počas tretieho štvrťroku,“ uviedol Hansen vo výhľade Saxo Bank pre tretí kvartál. Dodal, že existuje veľa dôvodov domnievať sa, že zlato v tomto roku dosiahne opäť najmenej 1 800 dolárov za uncu, pričom v nasledujúcich rokoch bude nasledovať nový rekord.

Saxo Bank uvádza, že dôvody na podporu rastu zlata v druhej polovici roka zahŕňajú „politickú potrebu“ vyššej inflácie na podporu úrovne zadlženia, rastúci globálny objem úspor a zvýšené geopolitické napätie pred prezidentskými voľbami v USA v novembri.

Prognóza rastu prichádza krátko po tom, ako analytici spoločnosti Goldman Sachs uviedli, že v roku 2020 očakávajú ďalšie zvyšovanie cien zlata, pričom uviedli pokles obáv zo strany investorov a oslabujúci americký dolár. Vo výskumnej správe uverejnenej 19. júna analytici investičnej banky aktualizovali svoje trojmesačné, šesťmesačné a dvanásťmesačné predpovede zlata na 1200 dolárov za uncu.

Analytici RBC Capital Markets sú o niečo opatrnejší pokiaľ ide o vyhliadky na trvalý rast ceny zlata v nasledujúcich mesiacoch. "Podľa nášho názoru je udržateľná sila v rozmedzí 1600 až 1700 USD za uncu, celkovo je zrejmé, že cenové riziko pre trh so zlatom sa jednoznačne posunulo hore. Čo sa však podľa nášho názoru nezmenilo, je tvar oživenia, to je kolísavý faktor medzi našimi scenármi vývoja ceny zlata. Preto nedávny nárast prípadov Covid-19 a následné zvýšenie ekonomickej neistoty predstavujú podstatné faktory pre naše prognostické zovacích scenárov.“

Súvisiace články

Aktuálne správy