Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Evropská policie prolomila šifrovanou komunikační síť zločinců, zadržela díky tomu stovky lidí

Svět

  17:33
Haag - Evropská policie prolomila šifrovanou komunikační síť využívanou organizovaným zločinem, zadrženy díky tomu byly stovky lidí a zabaveny v přepočtu stovky milionů korun a desítky zbraní. Ve čtvrtek o tom informovala unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.

Pašování drog - ilustrační foto. foto: Shutterstock

„Bylo to, jako bychom seděli u stolu se zločinci, kteří se mezi sebou baví,“ citovala agentura AP Jannine van den Bergovou, které je šéfkou nizozemské policie. Eurojust zase přirovnal sledování komunikace ke čtení zpráv přes rameno, aniž by si někdo něčeho všimnul. Policisté tak měli ihned informace o chystaném pašování drog, prodeji zbraní, ale i o zabíjení či mučení.

Osoby zadržené kvůli smrti 39 Vietnamců čelí obvinění z pašování lidí

Rozsáhlé mezinárodní vyšetřování začalo v roce 2017, kdy francouzská policie začala objasňovat případy používání telefonů využívající zabezpečenou komunikační síť EncroChat. Vyšetřovatelům se podařilo šifrování prolomit, a získat tak přístup ke komunikaci uživatelů sítě.

Díky informacím z toho zdroje zadržela britská policie 746 lidí, zabavila 54 milionů liber (1,6 miliardy korun), 77 střelných zbraní a přes dvě tuny drog.

Vyšetřování v Nizozemsku prozatím vedlo k zadržení více než stovky lidí a zabavení více než osmi tun kokainu a 1,2 tuny pervitinu. Odhaleno bylo také 19 laboratoří na výrobu syntetických drog a zabaveny byly desítky zbraní.

Šifrovanou platformu využívalo po celém světě 60 000 lidí, z toho podle britské policie 10 000 jen v Británii. Provozovatel služby podle evropské policejní služby Europol všem klientům poslal 13. června zprávu s varováním, že systém byl prolomen a že jim doporučuje telefonů se zbavit. Europol dále uvedl, že EncroChat prodával zabezpečené telefony za zhruba 1000 eur a za dalších 1500 eur měsíčně pak nabízel připojení k celosvětové šifrované síti.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...