Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Přerušení těžby v OKD je podle Havlíčka logickým a nutným krokem, podle Vojtěcha to zklidní situaci

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci po pravidelném jednání Bezpečnostní rady státu, která se zabývala zejména situací kolem koronaviru. foto: ČTK

Karviná/Praha - Za logický krok, který byl v dané chvíli nutný, považuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) rozhodnutí společnosti OKD zastavit od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Těžba v OKD by měla být přerušena na šest týdnů.
  17:28aktualizováno  19:05

Podle Havlíčka mohou podniky v kraji získat uhlí jinde. Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace ve čtvrtek vyzvaly vládu, aby rozhodla kdy a za jakých podmínek těžba v dolech skončí úplně.

Uzavření OKD kvůli koronaviru zklidní situaci, ale stát by to nenařídil, uvedl ministr Vojtěch. Riziko pro obyvatele regionu není podle něj výrazné.

OKD přeruší těžbu ve všech dolech na Karvinsku, firma reaguje na výsledky testování na covid-19

„S managementem OKD jsme ve čtvrtek jednali. Pozastavení těžby z důvodu šíření koronaviru je logický krok, který byl v dané chvíli nutný. S ohledem na dodávky uhlí do regionu je to v tuto chvíli řešitelné, podniky v kraji mají možnost nakoupit jinde,“ řekl Havlíček. „Ministerstvo průmyslu a obchodu je jinak plně součinné v oblasti sanací a rekultivací po těžbě, a to prostřednictvím podniku Diamo,“ dodal.

Dosud byla těžba v OKD přerušena pouze v Dole Darkov, kde se před dvěma měsíci objevilo první ohnisko nákazy. Ve čtvrtek firma oznámila, že od pátku zastaví těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Firma k tomuto kroku přistoupila po zjištění nepříznivých výsledků plošného testování na koronavirus způsobující nemoc covid-19 v dolech ČSM.

Pro OKD je dobře, že přeruší provoz zrovna v létě, míní ekonom Bartoň

Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace ve čtvrtek zaslaly otevřený dopis členům vlády s výzvou k prosazení strukturální a sociálně spravedlivé proměny regionu, která bude brát zřetel především na potřeby horníků. Podle ekologických aktivistů by vláda měla přijmout plán, který jasně řekne, kdy a za jakých podmínek se těžba v dolech ukončí. Držet by se měla termínu, který byl původně dohodnut při převzetí firmy státem, kdy se počítalo s postupným utlumováním těžby nejpozději do roku 2023. Jakákoli státní pomoc by měla být podmíněna schválením a naplňováním takového plánu, uvedly organizace.

„Nejhorší ze všeho je nejistota, co s firmou vlastně bude. Vláda by měla najít odvahu a tuto nepříjemnou otázku rozseknout,“ řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Podle něj je lepší, když se doly uzavřou postupně za pár let podle jasného plánu a s dostatkem peněz z Evropy, které zajistí nová pracovní místa a nové možnosti v regionu, než kdyby firma měla padnout zničehonic a zaměstnanci by se ze dne na den ocitli bez práce i perspektivy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!