Hlavní obsah

Přes noc do nesvobody: Nový zákon zmrazil obyvatele Hongkongu

Novinky,
Hongkong

Okamžité uplatnění nového bezpečnostního zákona pro Hongkong zmrazilo jeho obyvatele, uvedl ve čtvrtek list The Guardian. Den poté, co bylo při protestech zatčeno 370 lidí, deset z nich na základě nového zákona, podle něhož jim hrozí nejméně tři roky, byly sociální sítě nezvykle tiché a neobjevily se ani žádné další výzvy k protestům. Mizely i desky se vzkazy.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Demonstranti zadržení v Hongkongu

Článek

„Kvůli okamžitému uplatnění nového bezpečnostního zákona byla pozastavená činnost tohoto kanálu až do dalšího upozornění,“ uvedl jeden z kritických sociálních kanálů s tím, že požádal své návštěvníky o prominutí.

Jiné, které nepřestaly fungovat, už nevyzývaly k dalším akcím, ale přinášely jen truchlivá vyjádření, že se strhávají Lennonovy zdi. Za ně byly označovány panely a nástěnky v obchodech a institucích, které podporovaly hnutí za demokracii a kde bylo možné nechávat vzkazy. Ve čtvrtek ale policie varovala majitele, že zveřejňování podobných materiálů může nyní být v rozporu se zákonem.

Jedna z tzv. Lennonových zdí" v Hongkongu

Webové stránky dále odstraňovaly potenciálně nezákonné příběhy a spekulace o možném dalším zatýkání.

Bylo to a je to pořád děsivé, protože většina z toho, co je pro mě důležité, je nyní nezákonné. Dokonce i tom mluvit.

Přes noc do nesvobody

Mnozí obyvatelé byli novým bezpečnostním zákonem zaskočeni, protože do té doby, než byl přijat a začal v úterý ve 23:00 místního času platit, nebylo známo, co v něm je. Jedna demonstrantka uvedla: „Bylo to a je to pořád děsivé, protože většina z toho, co je pro mě důležité, je nyní nezákonné. Dokonce i tom mluvit.“ Vyjádřila však naději, že lidi budou dál protestovat a pokud to bude možné, tak ona taky. Dodala, že je rozhodnuta ve městě zůstat.

Čína přijala kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong

Svět

Hongkongská reportérka Mary Hui si taky myslí, že budou protesty pokračovat a budou potlačovány ještě tvrději. Zmínila taktéž, jak velkou změnu zákon představuje: „Je třeba objasnit rozdíl mezi úterým a středou, kdy jsme se přes noc stali z částečně svobodné společnosti městem pod autoritářskou vládou. Vše ve městě vypadá stejně, všechny ty pastičky každodenního života, ale pod tím se všechno změnilo. Už tu není zaručena svoboda projevu, vyjádření a shromažďování.“

Znepokojení advokáti

Hongkongská asociace advokátů HKBA uvedla, že je zákonem velmi znepokojena, a to jak jeho zněním, tak způsobem implementace. Především upozornila na to, že bezpečnostní zákon uvádí, že je nadřazen stávajícím hongkongským zákonům včetně místní ústavy.

Podkopává podle nich také nezávislost soudů: „Šéf exekutivy jmenuje seznam schválených soudců pro případy týkající se národní bezpečnosti (článek 44). Jmenují se každoročně. Soudci vybraní exekutivou mohou být ze seznamu odstraněni, pokud jejich slova nebo činy ohrožují národní bezpečnost.“

Hongkongský ministr spravedlnosti Geoffrey Ma se snažil obavy zmírnit, když ve vzácném vyjádření řekl, že soudci budou vybíráni na základě svých profesionálních kvalit.

Bojiště v ulicích Hongkongu. Lidé se masově bouří proti tvrdému zákonu Pekingu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám