Ukrajina stopla plánovanou emisi dluhopisů. Kvůli rezignaci šéfa centrální banky

Šéf ukrajinské centrální banky Jakiv Smolij

Šéf ukrajinské centrální banky Jakiv Smolij Zdroj: bank.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek přijal demisi šéfa centrální banky.
2
Fotogalerie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek přijal demisi šéfa centrální banky.  Jakiv Smolij ve středu překvapivě rezignoval se zdůvodněním, že čelí politickému tlaku. Zelenskyj podle tiskových agentur požádal poslance, aby rezignaci schválili. Na jednání parlamentu, který má v této věci konečné slovo, by se demise mohla dostat v pátek. Zpráva otřásla finančními trhy a Ukrajina se kvůli tomu rozhodla zrušit plánovanou emisi dluhopisů.

Šéf ukrajinské centrální banky Jakiv Smolij, který je respektovaný v podnikatelských kruzích i na Západě, podal demisi na protest proti „systematickému a dlouhodobému politickému nátlaku“ na centrální banku. Podrobnosti k tomu ale neuvedl. Smolij, který vedl banku dva roky, pouze řekl, že kvůli politickému tlaku nemůže efektivně vykonávat své povinnosti. Dodal, že demisí chce varovat před další snahou podkopat institucionální základy centrální banky.

Centrální banky jsou ve vyspělých zemích přísně nezávislé. Ukrajinská měnová autorita si ale stěžovala, že čelí tlaku za své rozhodnutí z roku 2016 znárodnit největší ukrajinskou banku PrivatBank miliardáře Ihora Kolomojského, poznamenala agentura Reuters. Bankéřovo odstoupení podle agentury vyvolalo mezi západními podporovateli Ukrajiny obavy o důvěryhodnost reformního programu vlády za prezidenta Zelenského, bývalého komika, který loni zvítězil ve volbách zejména díky slibům, že skoncuje s korupcí.

Vedení centrální banky je podle agentury AFP terčem útoků části poslanců z prezidentovy strany Sluha národa, zejména od části zákonodárců považovaných za blízké oligarchovi Kolomojskému. Tito poslanci připravili návrh usnesení, které centrální banku obviňuje z umělého zhoršování ekonomické krize.

Tento dokument kritizovali velvyslanci zemí sdružených ve skupině nejvyspělejších zemí G7, podle kterých útok na nezávislost centrální banky zničí důvěru investorů a ohrozí mezinárodní pomoc Kyjevu. Nezávislost centrální banky je také klíčovou podmínkou Mezinárodního měnového fondu (MMF), který v červnu poskytl Ukrajině 2,1 miliardy dolarů (asi 50 miliard korun) v rámci nového balíku pomoci v objemu pěti miliard dolarů.

Ukrajinská vláda se ve čtvrtek snažila ujistit investory, že její reformní program je dobré cestě. V důsledku šokující demise šéfa centrální banky ale byla nucena zrušit prodej eurobondů za 1,75 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun). Podle Reuters by demise šéfa centrální banky mohla vykolejit dohodu s MMF o poskytnutí pěti miliard dolarů, které mají Ukrajině pomoci bojovat s hospodářskými dopady pandemie.

„Demise přišla v té nejhorší době. Pokud by se to stalo jindy, mluvili bychom teď o úspěšném umístění eurobondů,“ poznamenal ministr financí Serhij Marčenko. Finanční stabilita Ukrajiny ale podle něj ohrožena není.