Hned sedm členů fotbalové Karviné má covid-19. Přesto chce vedení ligy soutěž dohrát

Možnost, že by po sezóně fotbalové Fortuna ligy 2019/20 ze soutěže nikdo nesestoupil, se ve čtvrtek zvýšila. To, čeho se vedení tuzemských fotbalových profesionálních soutěží, tedy Ligová fotbalová asociace (LFA) nejvíce obávala, se nyní stává totiž skutečností. Hned u sedmi členů prvoligové Karviné včetně klubového lékaře byl pozitivní test na nemoc covid-19. Přesto ale LFA chce ligovou soutěž, která už se pomalu chýlí ke svému konci, neboť zbývá odehrát dvě kola nadstavby a pak také baráž, dohrát. Karvinský fotbalový klub však musí do dvoutýdenní karantény.

Přestože by se soutěž dokončit mohla, nedokončí se podle všeho akorát skupina o  záchtanu, ve které právě Karviná figuruje. Z toho by vyplývalo, že by po letošní sezóně 2019/20 nikdo z Fortuna ligy nesestoupil, pouze by do ní přímo postoupil vítěz druhé ligy a tudíž by tak měla tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž v sezóně 2020/21 netradičně 17 účastníků.

Předseda LFA Dušan Svoboda se ve čtvrtek poté, co vyšlo najevo, že fotbalový klub Karviné bude muset do dvoutýdenní celoplošné izolace, nechal slyšet, že s největší pravděpodobností se soutěž nedohraje v původně plánovaném formátu, tedy i se skupinou o záchranu. "Pokud by byla na klub uvalena striktní a plošná čtrnáctidenní karanténa, už by to bylo řešitelné jen velmi obtížně," řekl konkrétně pro server Seznam Zprávy.

"Jak jsem se dozvěděla, jsou to klíčoví hráči, nejlepší hráči týmu. My vydali opatření, že všichni jejich kolegové šli do karantény. Na stadionu samozřejmě probíhá dezinfekce. Všichni půjdou na testy, které se budou opakovat po 14 dnech karantény, takže standardní opatření," řekla pak k situaci v Karviné Pavla Svrčinová, ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Po čtvrtku je již jisté, že se v sobotu neodehrají původně naplánované duely skupiny o záchranu Zlín - Karviná, Příbram - Teplice a Opava - Olomouc. K tomu, proč se neuskuteční vedle dvou zbývajících duelů Karviné i zbývající zápasy dalších týmů této skupiny LFA uvedla, že tak činí "z důvodu zachování regulérnosti soutěže". Duelů skupiny o titul i o Evropu, které budou na programu taktéž tuto sobotu, se situace v Karviné nikterak nedotknou a budou se hrát podle původního plánu.

Jako první zprávu o nakažených v karvinském fotbalovém klubu potvrdil konkrétně pro Radiožurnál asistent trenéra Petr Mašlej. "Přinesl to do klubu asi kondiční trenér mládeže, který dělá na dole. Kluci s ním byli ve styku," řekl a připomněl tak, že právě Karvinsko je v současnosti nejpostiženějším tuzemským regionem, jelikož se tam nákaza začala šířit mezi horníky pracující v tamních dolech OKD.

"Přestože jsou to trénované osoby, tak víme od trenéra týmu, že taktak dohráli a musel je střídat uprostřed posledního zápasu. Asi tam virus zasáhl dost. Jeli spolu autobusem, společné šatny a tak podobně," uvedla Svrčinová.

Titul by Slavii neměl být odebrán

Oproti původním tezím ze strany Ligové fotbalové asociace, které hovořily o tom, že by v případě nedohrání ročníku kvůli koronaviru nebyl udělen mistrovský titul vedle toho, že by nikdo nesestoupil, nyní Dušan Svoboda připustil, že by nebyla dohrána akorát skupina o záchranu, ovšem Slavia by o svůj již jistý titul přijít neměla. Aby tomu tak opravdu bylo, musely by tuto variantu dokončení soutěže odsouhlasit na svém Ligovém grémiu samy kluby.

Připomeňme, že tiitul získala Slavia, když minulý týden po jejím střetnutím v Edenu s Plzní ve skupině o titul vyhrála 1:0 a druhá Plzeň je tak v současnosti už devět bodů za sešívanými.

Karviná není jediným fotbalovým týmem postiženým nákazou

Co se týče Karviné, tak ta v současnosti okupuje ve skupině o záchranu 14 místo v tabulce, což by zaručovalo účast v následné baráži. Na poslední Příbram pak má Karviná dvoubodový náskok.

Karviná pak není jediným klubem v tuzemském profesionálním fotbale, u kterého se vyskytla nemoc covid-19. Před deseti dny musel jít do dvoutýdenní karantény i druholigový Třinec, kde se objevil jeden nakažený. Tři jeho duely musely být odloženy.

Před samotným restartem ligy se pak ještě po jednom nákaza objevila u týmů Slavie a Mladé Boleslavi. Ti už jsou ale vyléčení a vrátili se tak zpátky do tréninkového procesu. Kdo se však konkrétně nakazil, to se veřejnost nedozví.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.
Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Karviná Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 14 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 38 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy