Deutsche Bank zvažuje pomoc krachujícímu rivalovi Wirecard

Ekonomický propad je největším nepřítelem podvodníků.

Ekonomický propad je největším nepřítelem podvodníků. Zdroj: ČTK / AP / Sven Hoppe

V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard (23. 6. 2020)
V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard (23. 6. 2020)
Bývalý šéf společnosti Wirecard Markus Braun, který odstoupil poté, co na účtech společnosti zmizely miliardy eur.
Platební společnost byla dávána za vzor úspěchu, než ji dostihl účetní skandál
Krach Wirecardu odnese i auditorská firma DPR
7
Fotogalerie

Největší německá banka jedná o pomoci bankovní divizi krachující finanční společnosti Wirecard se spolkovým úřadem pro finanční dozor (BaFin). Agentuře Bloomberg to potvrdil mluvčí banky. Podle zdrojů Bloombergu se zvažuje možnost převzetí celé divize nebo jejích částí. Ve hře mohou být ale i další způsoby pomoci.

„V současné době prověřujeme možnost poskytnout finanční podporu společnosti Wirecard Bank AG,“ uvedla Deutsche Bank. „Jsme v zásadě připraveni tuto podporu poskytnout v souvislosti s pokračováním obchodních aktivit, pokud by taková pomoc měla být nezbytná,“ dodala.

Konkurzní správce společnosti Wirecard Michael Jaffe ve středu uvedl, že o převzetí aktivit firmy, kterou přiměl vyhlásit insolvenci účetní skandál, je ze strany investorů zájem. Neupřesnil, zda se chystá i prodej její bankovní divize, i když řekl, že ta zůstává solventní.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřuje se na zpracování plateb a finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Insolvenci vyhlásila krátce poté, co se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard korun), které vykazovala ve svém účetnictví.

Wirecard se stala první firmou z hlavního německého akciového indexu DAX, která zkrachovala v době, kdy je ještě stále jeho součástí. Skandál otřásl důvěrou nejen v německý kapitálový trh, ale i v auditorské firmy a v německé kontrolní orgány. Audit pro Wirecard prováděla dlouhodobě globální konzultační společnost EY, která po vypuknutí skandálu svého klienta obvinila ze sofistikovaného podvodu.