Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Jeden z nejbohatších Rusů chce koupit sochu exprezidenta Theodora Roosevelta. Ve Státech je terčem protestů

Socha Theodora Roosevelta před muzeem v New Yorku. foto: ČTK

New York/Praha - Ruský sběratel umění Andrej Filatov se nabídl, že odkoupí sochu bývalého amerického prezidenta Roosevelta a aljašského guvernéra Baranova. Právě tyto dvě sochy se v poslední době staly terčem protestujících, podle nichž představují symboly rasismu a kolonialismu. Filatov je považuje za osobnosti, které významně ovlivnily ruskou historii.
  5:00

Ruský podnikatel, šachový nadšenec a sběratel umění Andrej Filatov učinil nabídku odkoupení dvou soch, které se staly terčem amerických demonstrantů. Podle vyjádření ze středy, které měla zveřejnit jeho nadace Art Russe sídlící v Londýně, byla jeho poptávka již odeslána newyorským a aljašským úředníkům. Server The Art Newspaper uvedl, že Filatov chce tímto gestem uctít památku dvou osobností, které se zasloužily o prosperitu ruského státu.

Muzeum v New Yorku odstraní sochu Roosevelta. Podle starosty zobrazuje černochy jako rasově podřadné

O odstranění sochy bývalého prezidenta Roosevelta, která stála dlouhá léta před Americkým přírodovědným muzeem, bylo za podpory newyorského starosty Billa de Blasia rozhodnuto 21. června. Socha představující prezidenta na koni totiž zároveň znázorňuje postavu původního obyvatele a afrického muže ve výšce prezidentových nohou. Protestující prohlašují kompozici za rasistickou a z tohoto důvodu sochu v posledních měsících několikrát poničili.

Aktivisté na Aljašce pak požadují přemístění sochy guvernéra Baranova, ten v této oblasti vládl mezi 18. a 19. stoletím, kdy byla oblast ruskou kolonií. Podle nich právě Baranov inicioval genocidu původních obyvatel a jeho socha by proto měla být přemístěna na méně viditelné místo, než je centrum města Sitka. Právě sem byla umístěna na náklady místních filantropů v 80. letech minulého století.

Andrej Filatov.
Socha Alexandra Baranova na Aljašce.

„Jde především o zachování památky na muže, kteří významně ovlivnili ruskou historii, podpořili rozvoj ekonomiky a utužili ruskou suverenitu,“ napsal Filatov v tiskové zprávě. Vyzdvihl v ní Baranovovy snahy o navázání rusko-čínských a rusko-amerických obchodních vazeb, stejně jako Rooseveltovo zprostředkování Portsmouthské smlouvy, která v roce 1905 ukončila rusko-japonskou válku ve prospěch Ruska.

Největší boháči světa kvůli postupujícímu koronaviru zchudli celkem o 10,3 bilionu korun

Filatovovo podnikání v logistice a dopravě mu zajistilo jmění, které dnes činí zhruba 750 milionů dolarů. Od minulého roku ale výrazně zchudl, původně měl přes 1,1 miliardy dolarů. Tehdy se Filatov zařadil do seznamu nejbohatších lidí na světě, který zveřejnil magazín Forbes.

Jeho nadace Art Russe vlastní zhruba 200 soukromých sbírek sovětského umění, které vzniklo mezi lety 1917 - 1991. Dále je Filatov sponzorem umělecké galerie Serpentine a Saatchi v Londýně, stejně jako uměleckých galerií v Abu Dhabi, dodává server The Art Newspaper.