Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jiná formule, stejní favorité. O titul s námi může bojovat pouze Mercedes, prohlašuje Verstappen

Sport

  7:12
Praha - Dnešním dnem startuje tréninky na Velkou cenou Rakouska kolotoč královny motorismu. Ani formule 1 ale nebude stejná jako před koronavirem. Tedy alespoň v letošní zkrácené sezoně.

Slavící Max Verstappen. foto: Reuters

Ve formuli 1 nabité nejmodernějšími technologiemi na pověry a babská rčení věří málokdo, v letošním roce ale museli všichni uznat, že na tom něco bude.

Psal se pátek 13., když padlo do posledních chvil oddalované rozhodnutí – Velká cena Austrálie se ruší. Teď je však Grand Prix zpět, po patnácti týdnech a na okruhu v Rakousku, z původního kalendáře nezůstal kámen na kameni.

A ve vzduchu je cítit hlavně nejistota, ne nafta. Nebude to formule 1, jakou lidé znají.

Nejzásadnější rozdíl se týká právě lidí. V sezoně 2020 se pojede bez diváků. Možná až do posledního závodu. A nikdo zatím netuší, jak budou závody před ztichlými tribunami vypadat, zdali se šeď prázdných sedaček nepřenese i do obývacích pokojů.

Slavící Max Verstappen.
Sebastian Vettel se svým týmem.

„Vyvolává to ve mně pocit prázdnoty, protože diváci dělají závody. Takhle tam bude velmi pusto. Každopádně je to lepší než nic,“ konstatoval na týmovém videu Lewis Hamilton.

Úřadující šampion se v pauze vůbec činil. I díky jeho iniciativám vznikla při F1 pracovní skupina pro rozmanitost a rovnoprávnost, stejně jako síla jeho hlasu pomohla prosadit v týmu Mercedes změnu zbarvení jeho monopostů – stříbrné šípy nahradí černé jako symbol boje proti rasismu.

Na kapotě kromě duhového loga kampaně #WeRaceAsOne bude také nápis end racism a oba jezdci britského týmu obléknou černé kombinézy.

Testy po pěti dnech

Další změny? Na okruhu to bude vypadat jako v dubnu v Praze, bez roušek se nikdo ani nepohne. Inženýři s nimi budou analyzovat data, šéfové velet na zídce, mechanici je dostanou pod přilby i na výměny pneumatik. Jedinou výjimku dostanou závodníci – před usednutím do kokpitu vymění roušku za nehořlavý overal.

Aby bezpečí bylo dokonalé, všechny účastníky Grand Prix čekají každých pět dní pravidelné testy na covid-19. Jediný pozitivní test bude znamenat, že inženýři, mechanici i jezdec, s nimiž „nebožák“ pracoval, půjdou do karantény. Každá stáj dorazí na závod jen s 80 zaměstnanci, včetně kuchařů či pracovníků úklidu, a na startovním roštu také nebude rušno jako v předchozích letech.

Týmy přijdou o své obří luxusní rezidence, namísto masivních motorhomeů budou u okruhu bivakovat pod plachtami a provizorními přístřešky.

Improvizovat se bude i namísto tradičních vítězných oslav – vítěz se bude muset podle všeho spokojit s vystoupením z kokpitu a radostným výsknutím do kamery stojící před prázdnou tribunou. Pódium kvůli povinným rozestupům nepřipadá v úvahu.

Velké sedmičky

Navzdory všem omezením a ústrkům je zřejmé, že favorité letošní sezony zůstávají nezměněni. Vzhledem k tomu, že továrny byly dva měsíce zavřené, rozložení sil z předsezonních testů platí.

Navíc Mercedes ohlásil do Rakouska několik zásadních vylepšení monopostu a Red Bull dostane pod kapotu silnější motor Honda. Právě tyto dva týmy v testech dominovaly. A protože Ferrari přiveze nové díly až do Spielbergu, začíná dostávat titulový souboj Hamilton – Verstappen reálné obrysy.

Podle sázkových kanceláří je favoritem opět Brit, který může sedmým titulem vyrovnat maximum Michaela Schumachera a jen sedm vítězství ho dělí od rekordních 91 Velkých cen, jež má rovněž na kontě slavný Němec. Jeho tým Mercedes má šanci na sedmý triumf v Poháru konstruktérů v řadě, což také ještě nikdo nedokázal.

Vítězství na Red Bull Ringu však bude obhajovat jeho rival. Jako vždy sebevědomý Nizozemec ani nepřemýšlí nad tím, že by se mu do cesty za vysněným titulem postavil rudý monopost.

„O titul s námi může bojovat pouze Mercedes,“ sdělil novinářům. Pokud mu to na domácí trati jeho stáje nevyjde napoprvé, o týden později dostane druhou možnost pod hlavičkou Velké ceny Štýrska, poté ožije maďarský Hungaroring, přijdou dva závody na Silverstonu, odložené Španělsko, Belgie, Itálie a...

Nikdo neví, jak už bylo napsáno, z původního kalendáře rekordních 21 závodů zůstalo torzo, sedm okruhů vypadlo, v ideálním případě se však stále může jet i šestnáct závodů.

V neděli startuje v Rakousku hodně nejistá sezona s nejistým výsledkem. Snad nebude pozitivně testovaných a karanténou uzemněných členů týmu víc než těch, kteří budou na dráze a v boxech bojovat o vítězství.

Se závodem by se možná měli už teď pomalu loučit v Brazílii, úvodní tréninky tam totiž vycházejí na pátek 13...

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!