Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku opět zrychlil, nově potvrzených infikovaných je 132

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Praha - Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek po třídenním zpomalování opět zrychlil. Přibylo 132 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, který covid-19 způsobuje. Od začátku šíření viru bylo v republice zaznamenáno už 12 178 případů, vyléčilo se jich 7848 a zemřelo 353. Aktuálně je tak v zemi 4047 nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
  7:33aktualizováno  18:35

Denní přírůstek případů nákazy o víkendu stoupl až na nedělních 305, což byl nejvýraznější nárůst od začátku dubna. Poté nárůst zpomaloval až na středečních 92 případů. Ačkoli ve čtvrtek nárůst zrychlil, stále se jedná o druhý nejnižší denní přírůstek za posledních sedm dní.

Na rostoucí počet případů v Česku zareagovalo Slovinsko a Lotyšsko. Od soboty budou muset Češi po příjezdu do Slovinska do čtrnáctidenní karantény, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na covid-19 starým maximálně 36 hodin. Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, bude ale dál možný bez zásadních omezení. Česká vláda soudí, že rozhodnutí Slovinska není objektivní, protože kromě Karvinska je epidemiologická situace v Česku klidná.

Pro OKD je dobře, že přeruší provoz zrovna v létě, míní ekonom Bartoň

České ministerstvo zahraničí v podvečer uvedlo, že je omezen vstup Čechům také na území Lotyšska. „Povinná čtrnáctidenní karanténa platí od dnešního odpoledne. Karanténu není možné nahradit negativním testem,“ uvedlo ministerstvo na twitteru.

Za rekordním přibýváním potvrzených případů covidu-19 v předchozích dnech stálo hlavně cílené testování v lokálním ohnisku nemoci na Karvinsku. Tam je ze všech okresů v Česku nejvyšší podíl nových případů nákazy na obyvatele za posledních sedm dní. Na Karvinsku, kde se nákaza rozšířila mezi horníky firmy OKD, bylo za uplynulý týden zaznamenáno přes 279 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý nejvyšší podíl případů má sousední Frýdecko-Místecko se zhruba 36 nakaženými na 100 000 obyvatel a třetí nejvyšší Ostravsko s 32 případy. U ostatních okresů v Česku podíl činí deset a méně případů na 100 000 obyvatel.

Počet nových případů covidu za den opět klesl pod stovku, středeční přírůstek byl nejnižší za osm dní

Počet provedených testů na koronavirus se tento týden zatím pohyboval kolem 4000 denně. Podíl nově zaznamenaných případů covidu-19 na počtu testů postupně klesal od pondělních 4,5 procenta až na středečních 2,24 procenta. Počet testů a podíl nových případů k množství testů za čtvrtek zveřejní ministerstvo až odpoledne.

Ve čtvrtek stoupl počet zemřelých lidí s covidem-19 o čtyři, zatímco ve středu nebylo zaznamenáno žádné úmrtí. U většiny nemocných má covid-19 lehčí průběh. Ke středě bylo v nemocnicích 132 lidí s covidem-19 a 12 z nich bylo ve vážném stavu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!