Primeira Liga - preview 30. kola

03.07.2020, 08:19, aktualizováno 06.07.2020, 09:00
Previews
Sporting je na třetím místě tabulky a to si dnes večer může pojistit. Pokud lisabonský celek zvítězí na půdě Moreirense, naroste jeho náskok na čtvrtou Bragu už na pět bodů...
Moreirense FC - Sporting CP  (pondělí 22:00)
Sporting CP od obnovení nejvyšší portugalské soutěže ještě neprohrál, pouze jednou remizoval, a těší se z nejlepší formy ze všech ligových týmů. Dobré rozpoložení bude chtít potvrdit i na hřišti Moreirense, kterému se poslední dobou také daří.

Přestup trenéra Amorima z Bragy do Sportingu vzbudil velké rozpaky ve fotbalovém rybníčku. Pětatřicetiletý trenér však dobrými výsledky umlčel veškeré kritiky. Sporting pod jeho vedením zatím neprohrál a zachraňuje nevydařenou sezónu.

Cílem celku z hlavního města pro zbytek sezóny je zisk třetího místa, které zajišťuje přímý postup do skupinové fáze Evropské ligy. Na to už se Sporting vrátil a po minulém kole měl na čtvrtou Bragu náskok pěti bodů. Arsenalistas ovšem v současném kole vyhráli, a pokud si chce Sporting udržet pohodlný náskok, měl by proti Moreirense opět naplno bodovat.

To ale vůbec nebude snadný úkol. Moreirense navázalo na úspěšnou loňskou sezónu a opět se pohybuje pohodlně v první polovině tabulky. V posledních jedenácti kolech navíc prohrálo pouze jednou a dokázalo vybojovat třeba remízu na půdě Benficy, kde až do poslední minuty sahalo po vítězství. "Moreirense je výborný tým. Mají skvělého trenéra a jsou velmi dobře organizovaní v obraně," ocenil kvality soupeře pětatřicetiletý Amorim.

Ten se oproti středečnímu utkání, ve kterém Sporting porazil doma Gil Vicente 2:1, může opřít o Cabrala a Acuňu, kteří se po zranění vrátili do tréninku. Zatímco Cabral chyběl pouze v jednom utkání, Acuňa se na trávník vrací po třítýdenní absenci. Na marodce zeleno-bílých i nadále zůstávají útočníci Vietto a Phellype, oba se však vrátili k lehkému tréninku.

Sportingu se proti Moreirense tradičně daří. Oba týmy proti sobě od návratu Moreirense mezi portugalskou elitu v roce 2012 nastoupily již třináctkrát. Z těchto zápasů Sporting slavil vítězství hned desetkrát, třikrát se soupeři rozešli smírně. Tým z Moreira de Cónegos tak má čtrnáctý pokus na zlomení nelichotivé statistiky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.84 - 3.55 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Gil Vicente FC - Rio Ave FC  (neděle 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.00 - 3.56 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Tondela - FC Famalicão  (neděle 20:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.40 - 3.18 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - CF Os Belenenses  (neděle 22:30)
Vedoucí Porto musí zareagovat na sobotní vítězství Benficy, aby se náhle jeho náskok neztenčil na lehce dostižitelný rozdíl. Po devětadvaceti odehraných kolech si vytvořilo hned šestibodový odstup od lisabonského celku, aktuálně je už však jen tříbodový. Proti Belenensesu se tak jednoznačně bude snažit znovu zvítězit, aby si situaci zkrátka nekomplikovalo.

Zatím mají svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa své postavení pevně pod vlastní kontrolou. Stačí jen, aby ve zbývajících pěti zápasech nezaznamenali nějakou výsledkovou krizi, a měli by se radovat z prvenství v Lize NOS. "Nedívám se na nic jiného než na náš tým a na naši každodenní práci. Musíme získat další důležité tři body," burcoval domácí stratég.

I když jeho mužstvo zkraje restartovaného ročníku nepůsobilo vyloženě dominantním dojmem, padlo na úvod například s Famalicãem či remizovalo na půdě posledního Avesu, jeho největší rival Benfica na tom byl, a v podstatě i je, ještě podstatně hůře. I proto, že v minulých dvou utkáních Porto nezaváhalo, poodskočilo výrazně směrem kupředu.

Nynější protivník by měl být určitě v silách Dragoes. Obzvláště připomeneme-li fakt, že si v minulých čtyřech kolech zapsal pouhé dva body. "Červené a žluté karty, střídání, výroky rozhodčích, to vše je součástí fotbalového duelu. Soustředíme se jen na Belenenses a na to, co udělat, abychom vyhráli. Zajímají nás tři body a nic jiného," říkal Sérgio Conceição.

Na vlastním stadionu je Porto vůbec nejlepší z celého pelotonu nejvyšší portugalské ligy, ze čtrnácti případů hned dvanáctkrát své soky skolilo. "Blíží se konec sezóny, každý zápas začíná mít větší a větší váhu," pokračoval Sérgio Conceição. "Víme, že budeme bojovat zřejmě až do finálních fází. Jsme tímto způsobem nastaveni, je to čistá realita."

Domácí v podstatě netrápí žádné problémy s absencemi, až na dlouhodobě zraněného Ivána Marcana budou mít k dispozici kompletní kádr. I tyhle faktory bezpochyby hrají ve prospěch Porta, které tak může v některých případech pošetřit své fyzicky přetížené hráče. Chybět jinak bude i nadále Šoja Nakadžima, který kvůli pandemii ještě ani netrénoval s áčkem.

I pro Porto je fotbal hraný během nynějších opatření velmi netradiční záležitostí. Každopádně Sérgio Conceição se nechce na nic vymlouvat. "Musíme s tím prostě žít a dokončit ročník," potvrzoval. "My ze sebe musíme vymačkat maximum bez ohledu na všechno ostatní. Pořád jsou pro nás aktuální podmínky nové hlavně kvůli tomu, že na tribunách nejsou diváci."

Hosté stále nemají vyřešenou otázku udržení především proto, že od června urvali jen jeden tříbodový rezultát. Měli by tak co nejrychleji zabrat, aby ještě nespadli do sestupového pásma. Jejich kouče Petita jinak trápí celkem početná marodka, na níž se nacházejí Tomás Ribeiro, Francisco Varela, Eduardo Kau i Chima Akas, přičemž nejistý je start u Gonçala Silvy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 8.79 - 23.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória FC Setúbal - Paços Ferreira  (sobota 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.84 - 3.01 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portimonense SC - Vitória SC Guimarães  (sobota 20:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.26 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SL Benfica - Boavista FC  (sobota 22:15)
Benficu čeká ve zbývajících pěti kolech hodně náročný úkol. Pokusí se totiž napravit co, co maximálně zpackala po koronavirové přestávce. Tentokráte už v čele s novým trenérem, mužstvo přebral po Brunovi Lageovi v lisabonském klubu velmi dobře známý Nélson Veríssimo. Ten svou premiéru na lavičce prožije proti ve středu tabulky hrající Boavistě.

Neuspokojivých výsledků bylo prostě už příliš. Protože naposledy Benfica padla na půdě Marítima, prohloubila se ztráta na první místo už na rozdíl šesti bodů. Trumfy v rukávu má zkrátka nynější lídr z Porta. A svěřenci Nélsona Veríssima musejí věřit, že jejich úhlavní rival chytne v závěru sezóny nějakou krizi, aby ještě mohli matematicky dosáhnout na titul.

As Águias mají především výrazné potíže v obraně. Čisté konto v uplynulých sedmi ligových kolech, během nichž slavili výhru jen v jednom případě, udrželi pouze proti Tondele hned na začátku restartu tohoto ročníku, a to se navíc ještě urodila bezgólová plichta. Za posledních 180 minut inkasovali celkově šest branek, tedy skoro čtvrtinu letos dosud obdržených.

Třiačtyřicetiletý Nelson Veríssimo byl zřejmě nejlogičtější volbou pro vedení klubu jako náhrada za Bruna Lageho. Sám působil v Benfice jako hráč v devadesátých letech, strávil zde i fotbalové mládí, od roku 2012 svou kariéru spojil s rezervním týmem, pak přešel do áčka jako asistent. A vůbec poprvé ve své trenérské historii se ujal té nejhlavnější role.

Sám rodák z lisabonského předměstí věří, že jeho družstvo ještě může zaútočit na první pozici. "Přicházím s určitým posláním. Měli jsme dohromady čtyři tréninky, abychom se na tohle utkání připravili. Chci mluvit jen o tomhle zápase s Boavistou, k ničemu jinému se nechci vyjadřovat. Pracovali jsme pouze na tom, co nás teď čeká," povídal na úvod.

Změna kouče údajně s hráči v kabině zahýbala. Nelson Veríssimo dokonce mluvil o tom, že tenhle krok měl pozitivní ohlasy. "Nebudu popírat, že na ně mělo tohle opatření velký vliv," prozrazoval. "Mají pocit, že Bruno Lage skončil ve správnou dobu, tedy když se hodně nedařilo. Čili v prvních dnech po jeho odchodu měli na tréninku větší chuť," dodal.

Domácím se do sestavy může vrátit Rúben Dias, jemuž už vypršel disciplinární trest, nicméně na marodce i nadále zůstává dlouhodobě zraněný Alex Grimaldo a do kupy se zatím stále nedal ani Adel Taarabt. "Pořád můžeme získat titul. A budeme o něj bojovat," burcoval Nelson Veríssimo. "Nejlepším lékem na naší současnou nemoc bude vyhrát," mínil.

Boavista po dlouhé přestávce způsobené pandemií dvakrát prohrála a třikrát naplno bodovala. Suma sumárum si zkrátka nepočíná vůbec špatně. Je daleko vzdálená od sestupového pásma, zaútočit však na vyšší místa je už v poněkud nereálnější rovině. V Lisabonu by neměl mít hostující lodivod Daniel Ramos k dispozici pouze vykartovaného Yawa Ackaha.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 5.94 - 14.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Braga - CD Aves  (sobota 22:30)
Dle papírových předpokladů jednoduchý zápas čeká fotbalisty Bragy, kteří se na domácím stadiónu utkají s beznadějně posledním CD Aves. Ani jeden z týmů se netěší z dobré formy, jednoznačným favoritem je ale Braga.

Braze se po obnovení soutěže vůbec nedaří. Z pěti zápasů, které se stihly od začátku června odehrát, zaznamenala tři prohry, remízu a pouze jednu výhru a na třetí místo lisabonského Sportingu ztrácí již pět bodů.

Před koronavirovou krizí se přitom pro Arsenalistas vše vyvíjelo nad očekávání. Pod trenérem Amorimem vyhrávali jeden zápas za druhým a bez jakýchkoliv pochyb mířili za třetím místem na úkor trápícího se Sportingu. Amorim ovšem přestoupil právě k lisabonskému rivalovi a Braga již pod trenérem Custódiem není tak úspěšná.

Kritika míří hlavně na herní styl, který se zatím pod novým trenérem nevykrystalizoval a trpí na to hlavně defenziva týmu. V posledních pěti od obnovení ligy obdržela Braga deset gólů a zrovna v posledním kole na hřišti Rio Ave prohrál 4:3. "Mám své představy, neupouštím od nich a chci je přenést na hráče. Pracovní čas je krátký, ale věřím, že ukážeme progres," řekl ke stylu hry Custódio.

Aves působí jako ideální soupeř na testování herního stylu. Beznadějně poslední tým kvůli výsledkům minulého kola již jistojistě z ligy sestoupí a navíc zažívá i existenční problémy. Ty sportovní nejsou o nic menší - svěřenci trenéra Manty nevyhráli už deset zápasů v řadě.

I přesto by měli být hráči Bragy obezřetní. Jedno z pouhých čtyř letošních ligových vítězství vybojoval Aves právě proti svému nadcházejícímu soupeři. "Bude to složitý zápas, ačkoliv si můžete myslet opak. Chováme k soupeři maximální respekt. Možná nedosáhli kolektivního cíle, ale stále mají cíle osobní," prohlásil k soupeři Custódio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.68 - 17.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - CS Marítimo  (pátek 20:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.14 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto29224357:1870
2.SL Benfica29204559:2364
3.Sporting CP29174847:3055
4.SC Braga29155949:3650
5.Rio Ave FC29138842:3247
6.FC Famalicão29129844:4445
7.Vitória SC Guimarães291110848:3243
8.Moreirense FC29911938:3538
9.Boavista FC291081124:2938
10.CD Santa Clara291081129:3538
11.Gil Vicente FC29891231:3733
12.CS Marítimo297101229:3831
13.Paços Ferreira29941626:4031
14.CF Os Belenenses29871425:4531
15.CD Tondela29791324:3630
16.Vitória FC Setúbal296121122:3730
17.Portimonense SC295121224:3927
18.CD Aves29422323:5514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Hiko

Fakt nevím, co od dnešního souboje SLB a BFC čekat. Podle poslední formy má Boavista naději i na nějaký bod, ale jsem pořád velmi obezřetný

Ale moc rád se podívám.

Reagovat
Kocour Klapuška

Pls zruště už ten VAR Týpek Moreirense stáhne hráče při rohu, rozhodčí na to dvě minuty čumí, uplně zamezí jakýmukoliv závěrečnýmu tlaku Sportingu, a pak to stejně neodpíská.. Sporting hrál příšerně, ale pár centrů by za tu dobu bylo.. Místo toho jenom podtržená nespravedlnost a ještě nevýhoda pro Sporting..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele