Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Cesta do Chorvatska se komplikuje. Slovinsko vyžaduje po Češích test, projet půjde i bez něho

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Lublaň/Praha - Češi se od půlnoci z pátku na sobotu budou muset při cestě do Slovinska prokazovat potvrzením o zaplaceném ubytování a také negativním testem na covid-19, který bude starý nanejvýš 36 hodin. Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, bude nadále možný bez omezení, řekl novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
  8:58aktualizováno  15:56

Slovinsko v pátek vyřadilo Česko, Chorvatsko a Francii ze zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Petříček má ale od slovinské strany příslib, že až počet nově nakažených v Česku za 14 dní klesne pod deset osob na 100 000 obyvatel, vrátí se ČR na seznam bezpečných zemí.

„Pro naše občany, kteří se nachází již na území Slovinska, se nic nemění. Mohou dovolenou bez komplikací dokončit a vrátit se bez komplikací do České republiky,“ řekl Petříček. Češi, kteří do Slovinska dorazí po půlnoci z dneška na sobotu, se ale budou muset prokazovat negativním testem na koronavirus, bez něj jim bude nařízena 14denní karanténa. Česká diplomacie to vnímá jako zásadní komplikaci a chce se slovinskou stranou řešit, zda by pro Čechy bylo možné absolvovat test až na slovinském území. 

Ministerstvu zahraničí se podařilo se Slovinskem vyjednat to, že při průjezdu Slovinskem na dovolenou v Chorvatsku nebudou muset Češi negativní test na koronavirus předkládat. Petříček ale upozornil na to, že cestu mohou zkomplikovat policejní kontroly, dopravní komplikace mohou vzniknout i na slovinsko-chorvatské hranici. Českým turistům doporučil, aby v případě cesty přes Slovinsko uskutečnili přejezd co nejrychleji.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ráno novinářům řekl, že není důvod, aby Slovinsko dávalo Česko mezi méně bezpečné země. ČR má podle premiéra pouze lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku. „Doufejme, že Slovinsko to zohlední a od toho opatření upustí, protože pro něj není nejmenší důvod,“ uvedl. Slovinský protějšek Janez Janša podle Babiše slíbil, že situaci prověří.

Babiš: Slovinsko nemá důvod k vynětí Česka. Premiér už jedná o nápravě

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nehodnotí Slovinsko tuzemskou epidemiologickou situaci úplně objektivně a v detailu. „Srovnávána jsou celková data počtu případů. Budeme chtít přesvědčit naše slovinské kolegy, že situace není v ČR plošně taková. Trend je spíš klesající,“ řekl ministr. Ohnisko v Karviné je podle něj pod kontrolou.

Soukromý dopravce RegioJet přestal prodávat kvůli změně podmínek cestování do Slovinska jízdenky do Lublaně. Provozu vlaků z Česka do Chorvatska se omezení nijak nedotkne, většina cestujících míří právě tam. Dopravce umožňuje také storno již koupených jízdenek a vrácení peněz. Několik autobusových linek do Chorvatska, které přejíždí přes Slovinsko, provozuje také FlixBus.

Česko se ocitlo na slovinském seznamu méně bezpečných států na takzvaném žlutém seznamu společně s Chorvatskem a Francií. Belgii a Nizozemsko naopak Lublaň přeřadila na bezpečný, zelený seznam.

Důvodem rozhodnutí slovinské vlády udělat změny v zeleném seznamu je podle jejího mluvčího nárůst nových případů koronaviru zejména v Chorvatsku. Podle televize N1 se také ukázalo, že poměrně mnoho Slovinců nebo lidí s právem trvalého pobytu ve Slovinsku při návratu do Slovinska přes Chorvatsko nebo Maďarsko oznámilo, že byli právě v těchto zemích, zatímco ve skutečnosti pobývali v Srbsku či Bosně a Hercegovině, tedy v zemích, jež jsou na slovinském červeném seznamu stále nebezpečných států s vysokým počtem nakažených.

Epidemiologická situace v Chorvatsku i Slovinsku se zhoršila

V Chorvatsku a ve Slovinsku se v posledních dnech zhoršila epidemiologická situace, pokud jde o opětné zvýšení počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Informují o tom místní média.

K oblastem nejvíce postiženým šířením koronavirem patří hlavní město Záhřeb a přímořská Splitsko-dalmatská župa na jihu země.V Chorvatsku zaznamenali ve čtvrtek večer za předchozích 24 hodin přírůstek 81 nově infikovaných. Více než polovinu testy potvrdily v oblasti Slavonie na vnitrozemském severovýchodě země, informovala televize HRT. Od 25. února, kdy byl v zemi s přibližně čtyřmi miliony obyvatel zaznamenán první případ nákazy, úřady celkem evidují 2912 infikovaných osob. Z nich 110 zemřelo a 2155 se dosud uzdravilo.

Situace se Slovinskem se může opakovat i u dalších zemí, varuje Asociace cestovních kanceláří

Zvýšení počtu nově registrovaných případů nákazy koronavirem registrují i v sousedním Slovinsku. Úřady tam ve čtvrtek informovaly o 21 dalších infikovaných za posledních 24 hodin, tedy o osm více než předchozí den. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 16. dubna, kdy těchto případů bylo 36.

Od začátku epidemie v zemi se dvěma miliony obyvatel registrují 1634 nakažených koronavirem. Z nich 111 v souvislosti s infekcí zemřelo.

Počet aktivních nákaz na 100 000 obyvatel je nyní ve Slovinsku 5,9. Podle kritérií slovinských epidemiologů je epidemiologicky bezpečná ta země, kde uvedený údaj během 14 dní nepřekročí desítku. Proto v zemi v souvislosti s rostoucími denními přírůstky nákazy panuje obava, že by Slovinsko mohlo v následujících dvou týdnech tento práh překročit. 

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...