Kotal Spartu pozvedl, fanoušci ho zbožňují. Může tým z Letné dovést k titulu?

03.07.2020, 09:48
Názory a komentáře
Sparta po šesti letech slaví cennou trofej, když ve finále MOL Cupu vyhrála nad Libercem. K poháru klub přivedl Václav Kotal, který mužstvo převzal po odvolaném Václavu Jílkovi. Brzy osmašedesátiletý trenér je v současnosti po zásluze oblíbencem fanoušků, je ale tím správným stratégem, jenž letenský tým dovede zpátky k výšinám?

Letenská družina po nucené koronapauze nastoupila do dvanácti zápasů a desetkrát si připsala vítězství, jediné dvě prohry přišly proti plzeňské Viktorii. Ještě před pár lety naprostý standard, nad kterým by nikdo nezdvihl obočí - pro fanouška zvyklého na stav posledních let ale doslova rajská hudba.

Sparta se zvedla a hlavní pozornost v tomto směru přirozeně směřuje k osobě trenéra. Václav Kotal, ještě v polovině února kouč třetiligového béčka, se mužstva ujal po vyhozeném jmenovci Jílkovi. A v tu chvíli asi všichni tak nějak předpokládali, že se jedná jen o angažmá do konce sezony.

Přišel totiž jako takový Guus Hiddink. Pragmatický veterán, jenž mužstvo zklidní, zlepší jeho organizovanost v defenzivě a dovede Letenské k důstojnému závěru sezony. Navíc je ročník 1952, mezi trenéry v top pěti ligách je starší jen Roy Hodgson v Crystal Palace a Claudio Ranieri, který od října vede Sampdorii Janov.

Teď ale nikdo nepochybuje o tom, že Kotal Spartu povede i na startu ročníku nadcházejícího. Mužstvo pod ním má výsledky, trofej z MOL Cupu, trenér se těší oblibě u fanouškovské obce a zřejmě i u hráčů - měnit v tuhle chvíli něco, co není rozbité, by asi bylo kacířské.

Určitým mementem může navíc v tomto směru být i nedávné angažmá Petra Rady. Když na Letnou přicházel, mnohým se to zdálo jako naprostý nesmysl. Cholerický "plukovník" trenérem nejslavnějšího klubu v zemi? Kam jde ještě klesnout, rozčilovali se nejprve příznivci. Nakonec si ale nevedl špatně a po konci krátkého působení nepopíral, že ho velmi mrzelo, že nedostal šanci pokračovat i dále.

Pokračování příběhu navíc hovoří v jeho prospěch. Zatímco Sparta vzápětí zahájila kolotoč trenérských výměn, Rada má s mnohem menším rozpočtem v provinčním Jablonci, kde mu každý rok ze základu odejdou čtyři hráči, dlouhodobě skvělé výsledky. Nejednoho sparťana od té doby určitě napadlo, že "ten Rada byl vlastně zlatej".

I proto by odvolání Kotala teď působilo zvláštně. Navíc pod ním rudí znovu působí jako tým, které má ve většině duelů vítězit. Jasně, časy minulé, kdy hostující celek prohrával nula dva už v Průhonicích, jsou dávno ty tam. Už ale alespoň neplatí, že si týmy ze středu tabulky jedou na Letnou pro jisté body, protože je to vlastně neuvěřitelně snadné.

Sparťané mají po skvělém jaru a zisku MOL Cupu přirozeně vysoká očekávání a věří, že by se brzy mohli dočkat titulu, na který čekají už od roku 2014. Prvním krokem pro návrat mezi absolutní ligovou elitu je ale dostat se na úroveň mužstev Plzně a Slavie, která si hrají vlastní soutěž. Oba týmy mají mladé trenéry s jasně definovaným herním stylem. O Trpišovského "totálním fotbalu" toho bylo řečeno mnoho, Guľa začal západočeský klub předělávat k obrazu svému okamžitě po svém příchodu.

Jaký je ale "Kotal fotbal"? Poctivá obrana, žádný spěch, nikterak rychlá rozehrávka. Trpělivé čekání na šanci v útoku, sázka na kreativní individuality. Trochu rozdíl oproti tomu, co obdivujeme u Slavie nebo Liverpoolu.

Diplomat řekne, že je to tak trochu herní styl ze staré školy. Prostořeký fanda pak rovnou dodá, že je to fotbal minulosti, kterým by se lokální velkoklub s nejvyššími ambicemi prezentovat neměl. Je tohle herní strategie, se kterou může Sparta v budoucích letech znovu ovládnout Česko?

Ukážou možná už nejbližší měsíce. Teď ale sportovní vedení pražského celku určitě netřeba kritizovat, důvěra trenérovi, jenž mužstvo zvedl, je správnou volbou. Kotalova Sparta sbírá body, hráči hrají zodpovědněji, podařilo se mu nalézt správnou stoperskou dvojici (byť Hanckovo pokračování v týmu je vzhledem k olbřímí přestupové sumě otazníkem), což byl předtím na Letné neřešitelný rébus.

A když se na to podíváme pragmatičtěji - měl by vůbec ředitel Rosický koho jiného angažovat? Jen si vzpomeňme, kdo byli před rokem hlavní adepti na trenérský post. Martin Hašek a Václav Jílek. První jmenovaný byl mezitím vyhozen od Bohemians, kde jeho nástupce Luděk Klusáček dělá učiněné zázraky, a i kvůli synově aféře si asi na Letné jen tak nezatrénuje. Druhý jmenovaný pak do Sparty skutečně přišel coby někdo, nad jehož Sigmou v nováčkovské sezoně i proti Seville žasla celá fotbalová veřejnost. A za pár měsíců končil jako spráskaný pes.

A kde brát teď? Když člověk v lize hledá trenéry, kteří mají s mužstvem dlouhodobě solidní výsledky, narazí na jména jako Svědík, Hoftych, Horejš. Je ale někdo z nich nyní trenérem pro Spartu, nebo pro velký klub celkově? Stejně jako ve světovém fotbale nejsou stopeři (podívejme se ostatně na Chelsea nebo Citizens), v tom českém zase nejsou trenéři.

Trénovat Spartu navíc vážně není úkol pro každého. Slávisté sparťany v rámci populárního štengrování často popichují, že Sparta už je jen klubem ze středu tabulky, který nikoho nezajímá. Není to pravda. Sparta je pojem, který budí vášně u desetitisíců fanoušků i neutrálních diváků. I kdyby hrála o udržení, vždy se o ní bude psát, diskutovat. A post trenéra na Letné je tak logicky nejsledovanější funkcí svého druhu v Česku.

Možná i to je důvodem, proč je Kotalovo jaro povedené. Každý sparťanský lodivod v uplynulých letech musel cítit, že jakékoliv zaváhání může skončit brzkou ztrátou židle - počet trenérských výměn od vyhazovu Vítězslava Lavičky ostatně mluví za vše. A pokaňhat si životopis větou "Selhal ve Spartě", to je něco, bez čeho se obejdete.

Václav Kotal nic takového asi neřeší. Je to v dobrém slova smyslu starý chlap, který už má odžito a nemusí ve svém věku nikomu nic dokazovat. Nemusí si honit PR pro další angažmá a přemýšlet o tom, jakou bude mít u příznivců nebo případných budoucích zaměstnavatelů image. Možná i proto z něj vyzařuje klid, který pak přenese i na samotné hráče. A to není ve Spartě samozřejmost.

Sparta je totiž jako femme fatale, se kterou můžete prožít nezapomenutelné milostné dobrodružství, které vám zaručí vzpomínky na celý zbytek života. A nebo můžete taky skončit zlomený v protialkoholní léčebně. Nejslavnější český klub nabízí trenérům jedinečnou šanci, na její akceptování je ale třeba pořádný kus osobní odvahy. Z Letné totiž můžete odcházet po letech jako nesmrtelná ikona, a nebo po třech měsících s visačkou naprostého břídila.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (198)

Přidat komentář
Mercury

Ne.

Reagovat
Liquid

Reagovat
meno

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kocour Klapuška

Těžko.

Reagovat
LuckyCharlie

Jen, když bude pískat Královec

Reagovat
Skleepy

Reagovat
žrout

Reagovat
mojmira

Reagovat
kecipep

Reagovat
Liquid

Reagovat
sosna

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Když je spojka, a před tou se vždycky píše čárka.

Reagovat
Puskas

Ne. U příslovečných výrazů s oslabenou větnou platností se psát nemusí, jako např. hlavně když atd.

Reagovat
Puskas

jo, to byla ironie, beru zpět.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

porad to boli ?

Reagovat
LuckyCharlie

Myslíš dosranej koecifient díky Spartě ? .. Trochu

Reagovat
TheMally11

Prohraje v 1. kole a bude si balit kufry, to je totiž takové sparťanské

Reagovat
smazaný uživatel

Ježíši, oni s odřenými zády a s pomocí rozhodčích nějak prolézají a už zase žvaní o titulu.Proto tu Spartu všichni upřímně nenávidí.Tam chybí jakákoliv pokora a úcta k soupeřům podle jejich hesla "My jsme Sparta, vy nejste nic".Ještě před měsícem byli devátí.Asi jim to nedochází.

Reagovat
willdonor

nebo jim dochází to, že přestože byli před měsícem devátí, tak stejně mají šanci hrát evropské poháry...

Reagovat
smazaný uživatel

Aby ne, když ti tragédi koupili všechny zápasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Závist je hrozná věc

Reagovat
smazaný uživatel

To je těžké říci, ten článek bych vydal tak za měsíc, až budeme víceméně vědět všechno ohledně Hancka, Kangy, Frýdka atd., taky jména případných posil/případně kdyby někdo z dalších opor přestoupil, jak je na tom Slavia, Plzeň s posilami/kdo od nich odešel. Teď je to trochu věštění z křišťálové koule, musím to napsat ve frázích: šance tam jako vždycky určitě existuje, řekl bych, že ambice a očekávání mohou mít jejich fans realisticky nejvyšší od roku 2016, ale za favority určitě nebudou, Slavia je pořád jinde, v dlouhodobé soutěži mohou a pravděpodobně i budou rozhodovat právě i tyto těžké zápasy z evropských pohárů, které zná vlastně každý hráč SKS, u Sparty jen málo hráčů velmi mladého kádru, styl má Slavie taky jasný a zažitý, ACS na něm pořád dělá. Myslím, že by se mohli pohybovat v jednociferném/nízkém dvouciferném (určitě ne jak teď 25 bodů) odstupu v rámci dlouhodobé soutěže od Slavie, Plzeň bych viděl spíš pořád blíž SKS.

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Liquid

naprosto vyloučeno, ani ten MOL Cup by nebyl nemít v zádech kamaráda Korálovce

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou košťata.

Reagovat
kecipep

Titul v nedohlednu, ale mohli by přestat být pro smích, pokud se zbaví kostlivců ve skříni. Soupiska v příští sezóně s hráči jako Pulkrab, Juliš, Karabec (hodně bude někde), Hložek, Souček atd. jim dává slušný příslib. Sparta má stále nejlepší akademii v zemi a to jí nikdo nevezme. V souvislosti s výdaji v posledních letech absolutně nechápu neochotu zaplatit 160 mega za Hancka.

Reagovat
Melda

Reagovat
Uwe háže buly

Jakých 160 mega? 160 mega byla opce, kterou nebudem uplatňovat, nicméně zájem budeme mít i tak, za cca 50.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Shevchenko

Tak to hodně štěstí

Reagovat
Uwe háže buly

Jak hodně štěstí, pořádně se začal prosazovat až v druhé polovině jara, tu cenu zatím nemá.

Reagovat
Hector17

Nechápu proč se z toho Hancka dělá takové terno. Asi pozvedl obranu Sparty, ale dávat za něho takový balík? Vtipné bylo jak šel míč na jasný roh a on ho kontroloval a místo aby ho odehrál pryč, tak ho nechal dojít na roh a pak se divil.

Reagovat
kecipep

Nechci ho hypovat, ale bez něj jim tam zůstane kostík se Štětinou, možná se vrátí Plechatý, který na to nemá a vzhledem ke skautingu Sparty si nedovedu představit, které jiné vemeno by zase přivedli Tady mají jakousi záruku "kvality" a není třeba se sehrávat

Reagovat
ACSeRw!n

160 mega by za cobola dal jenom blazen

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
pobody's nerfect

šance určitě je, určitě se za poslední půl rok neskutečně zvedli, ale osobně bych to viděl tak, že zmenší ztrátu na Slavii, možná se přiblíží Plzni, ale nakonec z toho opět bude třetí flek. Podstatnější pro setrvání Kotala bude, jestli se dostanou do pohárů nebo skončí zase v předkolech

Reagovat
FC Porto FC

Sparta bude už jen lepší. Letos vypadnou poslední tragédii po Stramákovi a bude se líp budovat

Reagovat
Aldeano

Jako se budovalo před Stramou?

Reagovat
John Obi Mikel

Nemůže, protože v létě přijde někdo jiný.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

dědeček Kotal skončí o babím létu

Reagovat
Fernando_Torres

Ví někdo, jak je to teda se Spartou v příští sezoně Evropských pohárů? Mluvilo se o 3. předkole, teď sem ale zase někde viděl informaci, že pokud EL vyhraje tým, co skončí ve své soutěži na místě zaručující Evropskou Ligu pro další sezonu, tak půjde Sparta rovnou do skupiny?

Reagovat
verv

Je to tak, pokud se vítěz EL zároveň kvalifikuje do skupin EL z ligy, tak Sparta přebere to jeho místo ve skupinách.

Reagovat
Blasphemer

Kádr na titul nemají ani náhodou. Teď se sice zvedli, ale hlavně zásluhou Kotala, který dal té hře nějaký rád a po nějaké době ti hráči asi konečně vědí, co hrát.

Problém vidím hlavně v šíři toho kádru, ta základní XI je ještě jakž takž ucházející, ale naprosto jim chybí jim kvalitní náhrady, na žádný post snad nemají adekvátní záskok. To o titulu rozhoduje a zároveň se to nedá dohnat za jeden přestupák.

Reagovat
meno

Hanousek místo Frýdka je víc než adekvátní!

Reagovat
Blasphemer

Tak zrovna na tom beku je Frýdek fakt docela dobrý, rozhodně lepší než na ve středu zálohy, I když kokot je tam pořád stejně velký. A Hanousek je fakt vtip i na lavičku.

Reagovat
db18

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ACSeRw!n

prestup Hanouska nechapal fakt asi nikdo

Reagovat
Aldeano

Reagovat
verv

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
db18

Tak... místo Štetiny může hrát kdokoliv. Když se někdy uzdraví Panák s Lischkou, tak mají stopery obsazené dobře.

Defenzivní záloha - Krejčí je jasný, pak přichází Souček

Ofenzivní záloha Kanga, Dočkal, Karabec...

V útoku za Kozáka buď Drchal nebo Pulkrab...pak přijde Minchev

Vyloženě průser vidim jen na krajích, kde mají na 4 posty 3 hráče... (levou obranu počítam jako neobsazenou)

Reagovat
Blasphemer

Stopery nemaj na úrovni pomalu ani na ten základ. Štetina je ideálně do občasné rotace a Hancka nekoupí.

Na Součka jsem zapomněl. Ale místo Dočkala/Kangy nikoho adekvátního nemaj, u Karabce je podle hodně brzo na to, aby se s ním nějak počítalo do pravidelné rotace... i když by bylo fajn, kdyby zase někdo mladý vystřelil podobně jak Hložek.

Kraje jsou průser, tam fakt teď nikoho s kvalitou do rotace nemají, i když ten Bulhar možná bude dobrý.

A v útoku je akorát Kozák, na kterého stejně všichni nadávaj, pak dlouho dlouho nikdo, pak Tetteh a pak Drchal, který měl už víc operací kolena než průměrný český důchodce.

Reagovat
cetto

Já si stejně furt myslím, že kdyby Sparta koupila ze Slovanu toho Božikova, tak by neprohloupila. Je mu sice 32, ale nevypadal, že by ho věk nějak omezoval. V zápasech Slovanu i s věhlasnými soupeři vypadal poměrně dominantně a jestli je Hancko nedosažitelný (což chápu), Štětina dokáže zahrát dobře jen občas a ještě jen vedle Hancka a třetí a čtvrtou volbou mají být Panák s Lischkou, tak si myslím, že koupit někoho jako je Božikov a k němu dát někoho mladýho (Plechatý?) by nemuselo být od věci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Proto píšu, že stopery můžou nahradit jak chtějí a bude to stejné. a v pravidelné rotaci si myslím, že by hrál buď Kanga a nebo Dočkal, v náročnějším programu spolu jen minimálně, aby se to rozložilo, takže by podle mne Karabec v pohodě mohl někoho z nich nahrazovat... případně tam pak bude Trávník nebo Sáček (hlavně teda Sáček mi přijde jako slušný náhradník... i když jsou to defenzivnější volby oproti Dočkalovi s Kangou...

A v útoku bych teda Tetteha řadil až jako 4. útočníka (no, možná 5. za Juliše... ), Pulkrab i Drchal mají podle mne potenciál být lepším hrotem než je Kozák. I když Pulkrab je spíš typ útočníka, který k sobě potřebuje podhrota, aby plně ukázal, co umí.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Uwe háže buly

V útoku je Purkrabí, který bude vypadat pod Kotalem jinak a může být v pohodě špička ligy a Julis, který jako trojka na hrot může být dobrý. Drchal půjde hostovat.

A hancko na 80% zůstane.

Reagovat
smazaný uživatel

Další rádoby odborník

Reagovat
Mirek na tenisu

Panák nehrál pravidelně stopera ani v Karviné a kvůli zranění je jeho další vývoj nejasný. Lischka se do pAtálií se srdcem jevil nadějně, ale od té doby jsou jeho výkony sotva průměrné. Hraje v tempu baroko. Tady bych to nadějně pro kalibr Sparty moc neviděl.

Reagovat
Uwe háže buly

Mincev je křídlo ne.

Reagovat
db18

Máš pravdu... já to bral podle transfermarktu, kde to obvykle aktualizují podle toho, kde hráč hraje, ale i přes to, že minimálně poslední tři sezony hrál na pravém křídle, tak mu nechali primární post na hrotu.

Reagovat
oli9

at už přijedou v předkole na Evropu nějací balkánci nebo íšvédi a jsou zpátky na zadku

Reagovat
smazaný uživatel

Maximem Sparty je 3.místo. Na lepší umístění nemá tým potřebnou kvalitu, takže bude za Slavií i Plzní výrazně zaostávát i v následujících sezónách.

Reagovat
cetto

Sparta má tým se zdaleka největším potenciálem z té top trojky. Stačí, aby Krejčí, Hložek, Karabec a spol. následovali očekávanou linii vývoje a rázem ta kvalita kádru v příští sezoně bude úplně někde jinde než je ted. Navíc, jakkoliv se nadává na Kozáka, tak z tý přední trojky je sparta jediná, která má vyloženě golového útočníka. Beauguel je slabší a Musa je s otazníkem.

Slavia by mohla podle mě mít problémy s motivací. Ten tým je poskládaný vesměs z veteránů, akorát do toho pustili Zimu s Hellebrandem a Musou. Pro ně bude primární LM a jestli budou ve skupině, tak si myslím, že na podzim budou hráči jako Coufal, Bořil, Masopust a další marně hledat motivaci proti Bohemce a podobným. Navíc ten tým už není ani tak dominantní z hlediska hráčské kvality po odchodu Součka, Krále, Deliho a Ngadeua, což jasně ukázalo jaro. Ten ještě asi odejde Kolář as bude se hledat nový golman. Dají šanci Markovicovi? Nebo koupí Trmala? Tak či tak si tu bude muset sednout. Jinými slovy, Slavia podle mě titul příští rok nevyhraje.

Plzen je někde mezi. Pod Gulou se dost zvedli a předvádí dominantní výkony, mají navíc smrtelné combo v záloze. Čermák s Buchou jsou dva kreativní, goloví a energičtí střední záložníci, jaké jiné týmy nemají. A Plzen má rovnou dva. Na druhou stranu jim chybí útočník, křídla taky nic moc a na beu přesluhují Limberský s Řezníkem. Myslím si, že stačí málo a Sparta díky svým mladým hráčům dokáže Plzen v kvalitě kádru předčít. Plzen má ještě pár zajímavých hráčů po hostovačkách…

Kolem a kolem nemyslím si, že je to pro Spartu beznadějné. Jsou mladí, motivovaní, konečně i sehraní a s jasnou vizí hry. Jak tu někdo psal - za posledních asi 5 let nikdy nebyla ta pravděpodobnost úspěchu větší, než bude v příští sezoně.

Reagovat
Logan

Slavia je poskládaná z veteránů? WTF? Vždyť veteránu se právě zbavili. Jedinej ze základu, kterýmu je 30+, tak je Kudela.

Kolář - Coufal, Zima, Kudela (Hovorka), Bořil - Ševčík, Takacs - Masopust/Provod, Stanciu, Olayinka - Musa

Kde máš jaký veterány? Staší hráči jsou Kudela, Traore, Frydrych a Tecl, a kromě Kudely to budou od další sezony hráči do rotace. Ono se titul těžko vyhrává jen s mladíkama.

Reagovat
cetto

No veteráni z hlediska zkušeností to jsou, zároveň všichni svou kvalitou zdaleka přerostli naši ligu a co se týče toho věku, tak žádní mladíci to už taky nejsou. Coufal, Bořil mají třicítku na krku, Traore, Tecl, Kúdela Frydrych už jsou třicátníci.

Ale o ten věk primárně nešlo, ale zároveň je třeba taky uznat, že na rozdíl od spartanů, kleří jsou veskrze na začátcích svých kariér, tak většina slávistů se už nikam moc neposune.

Reagovat
smazaný uživatel

A tragédi ze Sparty se posunou kam? Do druhý ligy?

Reagovat
Beči

Typický příklad neobjektivního zaslepeného pitomce.

Reagovat
smazaný uživatel

Dočkal a Kanga, kteří jsou na naši ligu nadprůměrní, mají třicítku a lepší nebudou a sparťanští talenti... takových bylo... Karabec nemusí být konzistentní, Drchal je pokusnej králik chirurgů apod.

Bože, ty seš fakt mimoň

Reagovat
cetto

To je fajn uvést jako příklad zrovna dva, z nichž jednomu je 16 a druhej je nonstop marod a ani ja ho za talenta nepovažuju. Ale co třeba takovej Hložek? Krejčí? Lischka? Souček?

Reagovat
Beči

Do puntíku souhlasím.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Sorry, ale ty věci, který si napsal ke Slavii jsou nesmysly.

Ngadeu a Deli odešli už v létě, navíc stoperská dvojice Kúdela-Hovorka zmíněný africký duo úspěšně nahradila a jsou i názory, že je i v některých ohledech předčila (i ten počet obdržených gólů 19/20 o něčem vypovídá). Král odešel taky v létě po úspěšném předkole. Odchod Součka byl hroznej zásah, o tom se nemusíme bavit.

Motivaci nebo posun v kariéře bych taky rozporoval, vždyť jen za poslední sezónu přišli nebo se vrátili z hostování Musa, Hellebrand, Zima, Oscar, dále přišli Takács, Provod (ti jsou starší, ale o motivaci asi bavit nemusíme). Přijde mi trochu úsměvný, bavit se tu o týmů veteránů, když se podíváme, jaké poslední přestupy se dělali a jaké je teď věkové složení týmu.

Záměrně se vyhýbám komentáři k dalším týmům, aby mě tu někdo zas neobvinil z neobjektivnosti a zároveň u nich nemám tak nasledovanou situaci jako u Slavie...

Reagovat
RuneSKS

Taky moc nerozumím těm úvahám o ztrátě motivace. Hlavně pod Trpišákem a s přestřelenejma bonusama..

Reagovat
Mr.Mike

no pokud se udělá titul a bude se dařit i v Evropě tak ta motivace at' budou chtít nebo ne tak pujde dolu...nehledě na to, že ty kluci se už nebudou mít prostě ve Slavii jak posouvat výkonostně ani výsledkově

Reagovat
Logan

Yes, přesně. Tím, že se udělala tahle obměna, kdy odešel/snad odejde Hušbauer, Škoda atd, tým se okysličil a přišli mladí co se budou rvát o místo a vyhrát si vlastní úspěchy, tak ten hlad bude. Pokud ho nebudou mít starší, tak je ale bude nutit makat konkurence.

To co popisuje cetto se spíš stalo Plzni, kdy oni jeli ten kádr x let a pak se jim ještě vrátil starý trenér a tam bylo vidět, že ten hlad už nemají.

Reagovat
cetto

Ale z těch novejch hráčů dostal důležitější roli jen Zima a Musa. A to ještě Slavii podezírám z toho, že jen to kvůli tomu, že už měla téměř jistej titul, ale do nový sezony naskočí Zima jako náhradník. Musa je jasnej hrot č.1, to nikde vůbec ani nerozporuju. Ale jinak se v základu neustále točí Coufal, Bořil, Frydrych, Kúdela, Traoré, Tecl, Masopust..to jsou všechno kluci, u kterých podle mě reálně hrozí ztráta motivace v domácí lize. Ale můžu se plést.

Reagovat
RuneSKS

Zrovna Bořil s Coufalem mi kolikrat prijdou premotivovani, ale nemyslim to tak, ze by sli na hriste s umyslem nekoho zranit.. Maso a Tecl maj taky nasazeni jak blazen ikdyz s tou fotbalovosti je to horsi..

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Mr.Mike

Spartu na titul ještě nevidim..tým je mladej a hladovej ..pokud se kádr podaří udžet a slušně doplňovat postupně, tak za dva tři roky už titul urvem..

jen bych docela začal shánět trenéra..moc neveřim, že by chtěl kotal třeba ještě tři roky trénovat a bude hodně důležitý, kdo za něj pujde

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo ze sparty nemá na to hrát za Slavii.

Sparta je banda košťat.

Reagovat
smazaný uživatel

scipni v bolestech, mrdko

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Zvedl to hodně, to je bez debat, ale vnímám ho spíš jako člověka, který ten kádr tak nějak vyléčil po tom šíleném chaosu z posledních let. Ustálil sestavu, hráčům zvedl sebevědomí a přestal stavět ty, kteří jsou jasní, že jsou na odchodu. Jestli dokáže Spartu posounout dál, tak aby byla konkurenceschopná v Evropě, o tom mám trochu pochybnosti.

Reagovat
Melda

Naprostý souhlas.Jak psal autor článku-fotbal ze staré školy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jester Radka Bejbla

Svědík by možná stál za úvahu když už by se musel hledat nový trenér

Reagovat
smazaný uživatel

Už v semifinále s Plzní v jim rozhodčí pomohl do finále.Tyhle borci Královec,Berbr,Chovanec dotlačili Spartu k pohár,přece má vetší šanci hrát Evropu Sparta než Liberec a prachy pro FAČR.yhle lidi by měli makat lopatou a ne být v Českém fotbale.Sparta symbol korupce vždycky to tak bylo a bude.Když vidím Bořka Dočkala,hráč co šel do Číny kvůli prachům (kapitán Repre ),navíc k takovému hráči vzhlíží mladí fotbalisti

Reagovat
smazaný uživatel

Neprosto přesné!

Reagovat
jsemdement

Mel Dockal vubec nejaky kloudny nabidky krome te z Ciny?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli zůstanou Kanga, Hancko a Hložek a odejde Frýdek, tak má Sparta nejlepší kádr v lize.

Reagovat
RuneSKS

Který hráč Sparty je podle Tebe objektivně na svym postu lepší než někdo ze Slavie (Pokud nehraje Tecl)? Mě napadá tak maximálně Hložek za Provoda..

Reagovat
assat666

Všichni

Reagovat
meno

Reagovat
h8_sfatto

Reagovat
JeséRodriguez

Kanga > Stanciu, Hancko > Zima, Krejčí > Takács/Holeš, asi i ten hrot teda no...místo Provoda bych taky radši dal Karlssona nebo Hložka, ale to pořád není většina

Reagovat
RuneSKS

Stanciu > Kanga = Ševčík

Hovorka, Kudela = Hancko > Zima

Olayinka = Hložek > Masopust, Provod

Krejčí > naše CDM

Musa > Kozák

Reagovat
JeséRodriguez

Nevím no, Stanciu a Kanga, tam bych se teda přiklonil na stranu Kangy, ale budiž. Ale rozhodně není Ševčík na stejné úrovni. Hovorku jsem kvůli zranění nehodnotil, jinak před zraněním souhlas. Jinak se asi shodneme, i ten Musa má velkej potenciál, tam bude asi záležet, jak ho dokážete využít ve svém herním stylu.

Reagovat
RuneSKS

jo, s tim Ševčíkem jsem to asi přehnal

Reagovat
JeséRodriguez

Každopádně kvalitnější kádr celkově má dle mého pořád Slavia. Uvidíme, jak budou vypadat přestupy, to hodně napoví.

Reagovat
smazaný uživatel

Ševčík je o dva levly lepší než Kanga i Stanciu. Ti dva jsou vyloženě "české hvězdy", dobří tak pro českou ligu, ale na evropskou scénu nemají. Ševčík rozhodně ano.

Reagovat
Uwe háže buly

to snad nemůžeš myslet vážně. Ševčík se možná tak nejvíc hodí do stylu Slavie.

Reagovat
smazaný uživatel

A do moderního stylu fotbalu obecně. Je to prostě hráč evropských parametrů. To se o Stanciuovi ani Kangovi říct nedá.

Reagovat
RuneSKS

Ja si treba myslim, ze Sevcik ma na Bundesligu uplne vpohode jako Darida.

Reagovat
smazaný uživatel

jj Sparta má dobré hráče, nejlepší v lize, ale bohužel jim to "prostě nejde"

proč je Sparta za Slavií a Plzní dlouhodobě má svoje důvody a neni to nepřízeň fotbalových Bohů

Reagovat
Uwe háže buly

To nikde netvrdím, ale když porovnám výkony Kangy a Nic ať už ve Spartě nebo po přestupu Nica a do Slavie, tak mi prostě přijde Kanga kvalitnější. A to je mi dost nesympatickej.. Ševčík je atletičtejsi, ale zas mi přijde min fotbalovej.

Reagovat
smazaný uživatel

no... dobře, dám ti palec, protože souhlasim

Reagovat
Uwe háže buly

Jinak Slavie má kádr samozřejmě dobrej, ale to konzistentní vedení prostě dělá nejvíc.

Reagovat
JeséRodriguez

to nemyslíš vážně...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mr.Mike

Hložek je na úrovni možná stejný nebo podobný jak Olayinka, ale bude brzo lepší..ale oba maj jiný přednosti

a Hovorka Hancko tam bych to viděl dost vyrovnaně..Hovorka hrál výborně před zraněnim to jo ale stejně mi přijde Hancko víc fotbalovej..taky každej má něco lepšího a něco horšího a to ještě kdyby byl Hancko ve Slavii tak má jasnej základ

Reagovat
Uwe háže buly

Tak zas Hancko hraje dobře chvíli.

Reagovat
smazaný uživatel

Hancko je lepší než současní stopeři Slavie (uvidíme, jak bude po návratu vypadat Hovorka), Kanga je nejlepší střední záložník v lize (jasně, ve Slavii by hrát nemohl, protože by neplnil Trpišovského taktické pokyny, ale ve Spartě je výborný), Hložek je už teď opora a bude se dál zlepšovat, hodně se pod Kotalem zvedl DMK, navíc je tam velký potenciál v mladých hráčích + hlad po úspěchu (který třeba u Slavie nebude takový). Pak Kozák když dostane důvěru, tak těch 15+ gólů dá, Musa k tomu má potenciál, ale ten bude stejně asi jen backup za Tecla. Slavia má lepší kraje obrany, ale Coufal chtěl už loni do Německa a jestli mu stopnou přestup i letos, tak ta motivace u něj taky může jít dost dolů. Pro Spartu je klíčové, aby zůstali Kanga a Hancko (+ Kotal, protože pod novým trenérem by se zase začínalo od začátku a navíc nevím, kdo by to reálně mohl být), pak může hrát o titul.

Reagovat
RuneSKS

Mně teda přijde Stanciu po pauze nejlepší.. potenciál ten Váš tým má velký, ale my máme taky nový mladý kluky (Zima, Hellebrand, Musa, Provod, Oscar, Tijani). Neni jim sice 16, ale to na současnou kvalitu kádru velky vliv nemá..

Reagovat
Petr325

Můj subjektivní odhad by byl:

Kolář > Heča

Coufal > Sáček

Kúdela > Štetina

Zima < Hancko

Bořil > Frýdek

Masopust < Karlsson

Stanciu > Dočkal

Traoré < Kanga

Ševčík > Krejčí

Provod < Hložek

Musa < Kozák

Reagovat
RuneSKS

Zajímavý.. asi bych nesrovnával Kangu s Traorem a Ševčíka s Krejčím, ale prohodil bych to.. a Kozáka jsem asi dlouho neviděl hrát..

Reagovat
cetto

Kozák je hrot a jako hrot má dávat goly. To dělá nejlíp z celé ligy, takže veškerá kritika je zde podle mě neopodstatněná. I kdyby tam jen stál a odrážely se od něho balony, tak pokud se jich 15 za sezonu odrazí za záda soupeřova golmana, neřeknu ani popel.

Reagovat
RuneSKS

Zajímalo by mě, kolik minut potřebují oba na gól, ale asi ttoneumim najít..

Reagovat
cetto

No...Kozák má 135 minut na gol a Musa 120. V obou případech jsou to ale na naši ligu vysoce nadprůměrná čísla. Já jsem nicméně nereagoval na to, kdo z nich je lepší, ale na to, že na Kozáka každej furt nadává, přitom on je to nejlepší ligový střelec.

Reagovat
žrout

Nic proti Kozákovi, ale jak jsi přišel na to, že je nejlepší ligový střelec?

Reagovat
cetto

Sorry, měl jsem za to, že on má 13 a Musa 12. Je to naopak, moje chyba.

Reagovat
RuneSKS

Dobrý čísla!

Reagovat
Uwe háže buly

120 míval Lafata

Reagovat
Mr.Mike

ono to je těžký posuzovat třeba zrovna útočníky..Prostě ve Slavii má jinou roli útočník než ve Spartě a ve Spartě by třeba i Musa dal víc golů si troufám říct

stejně třena Kanga vynikde víc u nás než by vynikl ve Slavii protože má uplně jinou roli

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Hancko > Zima

Reagovat
Lawman

Všechny předpoklady a hodnocení se ukáží v Evropské lize. Protože však nebudou zápasy odehrány odvetným spusobem ale jen na jeden zápas, múže se stát, že Sparta v prvním zápase pújde hrát na Balkán ( její "oblíbená" destinace ) anebo do Skandinávie a skončí. A potom chválozpěvy na údajnou renesanci týmu, změněný systém hry anebo porovnávání se Slávií čo Plzní se stanou žalozpěvmi.

Reagovat
deiw

O titulu bych se na příští sezónu ještě nebavil, byť ten tým má potenciál velkej. Teď by spíš měla být priorita udržet Kangu, Hancka a Hložka, zbavit se všech těch předražených nepotřebných a taky bych se nebál pustit Frýdka s Tettehem a dotáhnout návrat Krejčího.

A samozřejmě je tady taky otázka trenéra. Chce vůbec sám Kotal pokračovat u áčka další sezónu? Moc nevěřím, že by plánoval být hlavním trenérem nějak dlouhodobě, takže bych případně k němu potom volil někoho mladšího, kdo by to po nějakém čase přebral na sebe.

Reagovat
raduinho

Jojo a rovnou k titulu z LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu bych ten optimismus krotil, dával bych postupné cíle: pro začátek čtvrtfinále LM 2022, pak se uvidí.

Reagovat
Beči

Byl bych opatrný a o titulu bych zatím určitě nemluvil. Kotal nás zvedl, dal týmu nějakou koncepci a jasně dal najevo hráčům, jak mají hrát. Určitě by měl zůstat pro příští sezónu.

Ale abychom mohli pomýšlet na titul a důstojnou roli v Evropských pohárech, musí se zkvalitnit a doplnit kádr. Nepotřební a přeplácení hráči (Kaya, Mandjeck, nejspíš i Plavšič) musí odejít a současně musíme udržet opory, jako třeba Kangu. Určitě bych se pokusil vyjednat přestup Hancka, to je náš nejlepší stoper za poslední roky a vyplatí se za něj dát "jakékoliv" prachy. Dále bych se zbavil Frýdka, to je odpad Sparty a přivedl pořádného levého beka, ideálně Krejčího, který by mohl hrát takového wingbeka. V útoku bych nechal Kozáka a pustil bych Tetteha. A možná bych pak už ani nekupoval jiného forwarda, jelikož se vrátí rozehraní Juliš s Pulkrabem, kteří by měli být dostatečně kvalitními hráči, aby mohli nahradit Kozáka, pokud by neměl formu.

Zkrátka a dobře, pokud se tým kvalitně doplní a zbavíme se určitých hráčů, mohlo by to pod Kotalem šlapat. Ovšem jak říkám, je dle mě brzy mluvit o titulech, jelikož Slávka a Plzeň jsou pořád diametrálně jinde (i když kvalitou kádru se jim můžeme po vhodných nákupech vyrovnat).

Reagovat
Melda

Co furt máte s tím Krejčím a jeho návratem.Týpek se neprosadí na spodku tabulky v Itálii a vytrhne Spartu.Natožpak na Wingbeka.Na druhé straně Vindheim nestačí?Jak neumí bránit apod.?

Reagovat
Mr.Mike

Krejda byl poctivej vždycky..a poslední rky ve Spartě hrozně zlepšil hru dozadu..docela mě i překvapilo, že se až tak hodně výrazně neprosadil v Bologne

pořád si ale myslim, že by ve Spartě a i v lize patřil k tomu lepšímu

zas tak starej ještě není a měl by i velkou motivaci..hlavně ale musí hrát zálohu/křídlo a ne obranu nebo bůhví co

Reagovat
Beči

Tak on i v Bologni hraje většinou na beku, když nastoupí. já ho taky vidím na křídle, ale rozhodně by nebyl horší, než Frýdek.

Reagovat
ACSeRw!n

hele ja ti nevim.. ale proc je kazdej tak udelanej z Pulkraba s Julisem? pro me to sou utocnici tak pro Bohemku

Reagovat
Beči

Nevidím je jako útočníky číslo 1, ale jako kvalitní backupy. Oba se na hostování solidně rozehráli, ale rozhodně z nich nejsem "udělanej".

Reagovat
cetto

Jinak já bych ještě teda nepodcenoval Liberec. Ten se zase blíží k tomu svýmu vrcholu, který vždycky periodicky tak co 8 let přichází. Letos už vypadali fakt dobře, ten kádr si skvěle sednul. Z Karafiáta vyrostl defensivní lídr, v záloze Malinský, Mara a Pešek, co jim chybí do slávy jejich jmen, to dohání na hřišti a myslím si, že předčili veškerá očekávání. V útoku se chytil Kuchta, přestože se na něj nadává do nekopů, tak goly mu tam padají. Při tom posledním titulu taky měli v útoku Rabušice...

Pokud to nerozprodají a naopak vhodně doplní, tak při určité konstelaci (tj. ztráta formy těch top klubů), by to mohli dát. Třeba Hradec už několik let přerostl Vlkanova, ale letos je ta jeho dominance do očí bijící. Takováto druholigová star v nejlepších letech mi přijde jako typická liberecká posila. Do útoku by mohl být zase zajímavý Růsek, pokud by ho Brno pustilo za nějakou slušnou částku. Pak mne napadl ještě třeba Hlavatý. Ten předváděl super výkony ve druhé lize, ale ve svých 22 letech mu už podle mě v Plzni pšenka moc nepokvete. Liberec je zase tradiční destinace pro tyto zajímavé hráče odložené tou elitní trojicí. Do čtvrtice všeho dobrého mne trknul do oka ještě Březina ze Sparty, který byl letos elitním druholigovým stoperem, na Spartu to ale není a Liberec už v podobné situaci kupoval Karafiáta.

Reagovat
Pyroman

Já bych Liberec klidně podceňoval. Překvapilo by mě, kdyby Malinskýho v létě nezkusila Slavia nebo Plzeň, Balutovi skončí hostování a nedivil bych se, kdyby prodali i třeba Kacharabu nebo Maru. Kuchta se vrátí zpátky k tomu, na co má, takže tak 3 góly a 2 redky za sezónu, obrana jim sice pod Hoftychem bude fungovat vždycky, ale na na top 3 to podle mě fakt nebude.

Reagovat
Zephyr

Jedině když udrží Hancka, Kangu i Hložka. Bez nich to na titul ani omylem nebude.

Reagovat
Rolf

Tady je opět 1/2 tribuny Sever,blekotat o Spartě,to jim jde náramně.Stopery by měli hledat

spíše oni,protože s Kúdelou a tím dorostencem LM hrát nebudou,pouze předkolo.On to

Jindra s Luftjardou nějak okecá.Pátý útočník Sparty Teteh je o třídu lepší než jednička Tecl!!

Reagovat
Losinho

Příští sezónu se mu to nepovede, což odnese vyhazovem a pojede se zase od začátku.

Reagovat
Mirek na tenisu

Je to už sice trochu mimo téma, ale nedá mi to. Bosák pláče na Seznamu nad výkonem Královce.https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jaromir-bosak-jen-si-tak-trochu-pisknout-111363

Sakra! Bosáku! proč jste teda při komentování špílu drželi se Zelenkou oba hubu? Vždyť to viděl každý soudný fotbalový divák, že měl Královec vytasit redku. A ještě drobnost. Bosákova fotbalová kariéra trvá 48 let? Když hraje fotbalista za žáky, dorost a mužstvo vydá to na max. cca 30 let. Bosák počítá i sranda mače Herci-Novináři? Komik

Reagovat
Pyroman

Bosák je strašnej šašek.

Reagovat
Rolf

Bosáček-křiváček+Luďa=velcí příznivci Sparty.Lži,lži,lži,co jiného čekat.

Reagovat
smazaný uživatel

Bosák je Slávista.

Reagovat
berliner

U Bosaka me strasne irituje jak vzdycky v evropskych poharech fandi kazdymu ceskymu tymu

Reagovat
smazaný uživatel

Mě zase opak, že je vždy jednoznačně na straně cizých hlavně při reprezentaci a sporných momentech. Nechci aby to komentoval jako Poláci nebo Slováci, ale on se snaží být papežštější jak papež.

Reagovat
kopecak

Hele, podle mě nedrželi hubu. Vždyť to Bosák říkal hned, že je to neúcta k soupeři, to samý co Kopic předtím a má to bejt červená.

Reagovat
Rolf

Proč ten prošláplý hrudník,jak uvádějí ti pravdomluvní komentátoři,neukázal Královcovi,

mohli mít oba žlutou.Ten dement si jí zasloužil víc než Frýdek.

Reagovat
Mates_Matesović

Otázka pro někoho kdo sleduje Hradec - jak je na tom mladej Frýdek? Má na ligu?

Reagovat
žrout

dobrý dotaz

Reagovat
willdonor

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2466996060069669&id=157219274380704

(co je to za dres nevim... možná nechali dres sparty.. každopádně v Bešiktaši nikdo číslo 21 nemá)

Reagovat
h8_sfatto

Sparta měla na titul už před 3 lety, ale chytla korunavir

Reagovat
smazaný uživatel

"Fanoušci ho milují"

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo. Sotva se dal trochu do kupy tým a už se mluví o titulu

Reagovat
smazaný uživatel

V současnosti nejlepší trenér v lize

Reagovat
RuneSKS

V kategorii nad 65 let určitě!

Reagovat
smazaný uživatel

co to tady je za neobjektivní Sparťany to bude zase brzy pád na držku... nepoučili se, nepoučili se (nejsem fanda SKS ani Plzně, to už mám raději ACS, tak jen aby jste se, drazí pinďouři, o něco nesnažili)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Zapomněl sis přepnout učet

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomenul... to jen nesouhlasim s těmi neobjektivními Sparťany, to jsem se unáhlil, zase tolik jich tu nebylo a diskuse zůstala diskusí a ve stoku se neproměnila. Jinak ACS mám raději než Plzeň a SKS, to platí.

Reagovat
ratusek

já to myslel tak, že sis dal sám sobě palec dolů

Reagovat
smazaný uživatel

Já ti rozumim, já to napsal jak kokot. Prostě ten tón toho příspěvku co jsem napsal... se mi už nelíbí, těch blbých fandů ACS se tu tolik nevyrojilo, tak jsem si dal palec dolu za ty neobjektivní sparťany a za ty drahé pinďoury, co jsem tam v tom prvním příspěvku vyblil... rozumíš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a tady máš ještě jeden ty Ruprechte blbej

ACS

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Snažíš se to okecat, ale moc ti to nejde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BaggioRoberto

Ta krysa Martin Hašek ml. si dovoli fotit se s dresem Sparty a jeste na Turecke ambasade. To je fakt nejvetsi prase v ceskym fotbale.

Reagovat
db18

Hložek nejspíš do Lipska.

Reagovat
smazaný uživatel

willi willi

fandí divnejm klubům jako majitel EF Kily

Reagovat
smazaný uživatel

Už to neber.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdroj? Kéž by to vyšlo

Reagovat
db18

Bild

Reagovat
Greny

to bych rekl ze by sel pristi sezonu do Salcburku na hostovani

Reagovat
db18

To si nemyslím, jestli bude hostovat, tak v úvahu připadá akorát Sparta...

Reagovat
ratusek

no oni si ho koupí a dají ho do partnerského týmu, Sparty se na to ptát nebudou. Leda by Sparta trvala na tom, že jim ho tam ještě rok nechají

Reagovat
db18

To právě Sparta chce... a když bude chtít RB srazit cenu, tak tím spíš si ho Sparta bude chtít ještě nechat...

Navíc hostování v Salzburgu by bylo přešlapování na místě.

Reagovat
ratusek

Salzburg bude hrát LM ne? Nebo aspoň skupinu EL, Sparta to nemá jisté

Reagovat
db18

To je pár zápasů... to by bylo lepší buď zůstat kde je a nebo jen trénovat v Lipsku

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel Křéťa to zase pohřbí nějakým nesmyslem, jakmile se Kotalovi přestane trochu dařit

Reagovat
smazaný uživatel

Nemuzes vyhrat titul, kdyz te po prvnim kole vyrazi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele