Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Babiš: Slovinsko nemá důvod k vynětí Česka. Premiér už jedná o nápravě

Premiér Andrej Babiš. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Praha - Slovinsko nemá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) důvod k vynětí Česka ze seznamu bezpečných zemí v souvislosti s šířením nemoci covid-19. Vláda proto bude se slovinským kabinetem jednat o změně opatření. Babiš to řekl novinářům v pátek ráno před odletem na jednání předsedů vlád zemí V4 ve Varšavě.
  9:50aktualizováno  12:17

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nehodnotí Slovinsko tuzemskou epidemiologickou situaci úplně objektivně a v detailu. Slovinsko vyjmulo Česko spolu s Francií a Chorvatskem ze zeleného seznamu bezpečných zemí.

Slovinská agentura STA uvedla, že tyto státy budou od soboty ve Slovinsku mezi zeměmi, jejichž občané budou muset po příjezdu do čtrnáctidenní karantény, pokud se neprokážou doklady o pobytu. Omezení se ale podle českých diplomatů netýká tranzitních cest, například do Chorvatska.

„Ráno jsem psal slovinskému premiérovi, abych ho informoval, že není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do jiné zóny,“ uvedl k tomu Babiš. Česko má podle premiéra pouze lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku. „Doufejme, že Slovinsko to zohlední a od toho opatření upustí, protože pro něj není nejmenší důvod,“ doplnil.

Český premiér uvedl, že mu jeho slovinský protějšek Janez Janša slíbil, že situaci prověří. S Janšou si Babiš telefonoval i přímo během pátečního briefingu na letišti. „On (Janša) říká, že to rozhodují epidemiologové, že s nimi bude mluvit,“ řekl Babiš po telefonátu s Janšou.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru oznámil, že o podmínkách vstupu Čechů do Slovinska v pátek bude také mluvit se svým slovinským protějškem, po poledni svolal do Černínského paláce tiskovou konferenci.

Velvyslanec České republiky ve Slovinsku Juraj Chmiel v České televizi zdůraznil, že omezení se netýká těch, kteří se ve Slovinsku nezdrží déle než 12 hodin. Cesty Čechů do Chorvatska by tak neměly být ohroženy. „To je poměrně jednoduché dodržet, protože ty přejezdy jsou velice krátké,“ uvedl Chmiel. Loni do Slovinska přijelo více než 180.000 Čechů, kteří v zemi strávili přibližně 560.000 nocí. Mezi národnostmi jsou tak čeští turisté ve Slovinsku šestí v pořadí, v přímořských letoviscích jsou dokonce na čtvrtém místě. „Proto se také Česká republika dostala na seznam, protože má slovinská vláda obavu o zdraví svých občanů,“ podotkl velvyslanec.

Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku opět zrychlil, nově potvrzených infikovaných je 132

Podle ministra Vojtěcha je třeba hodnotit situaci v dostatečném detailu. „Srovnávána jsou celková data počtu případů. Budeme chtít přesvědčit naše slovinské kolegy, že situace není v ČR plošně taková. Trend je spíš klesající,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Ohnisko v Karviné je podle něj pod kontrolou. „Omezovat pohyb lidí ještě na místě není. Ale nemůžeme vyloučit nic, pokud by došlo k eskalaci,“ dodal.

Chorvatsko, Česko a Francie jsou nyní na Slovinsku jako méně bezpečné státy na takzvaném žlutém seznamu. Jak informoval ve čtvrtek večer mluvčí slovinského kabinetu Jelko Kacin, budou muset lidé přijíždějící do Slovinska prokazovat místo svého prázdninového pobytu, nebo vlastnictví nemovitosti či lodě v prázdninové destinaci. České ministerstvo zahraničí v pátek informovalo, že průjezd přes Slovinsko, například do Chorvatska, bude nadále možný.

Babiš v pátek novinářům řekl, že využije páteční jednání států V4 k tomu, aby představitele okolních zemí informoval o aktuální epidemiologické situaci v Česku. „Máme lokální problém, který zvládáme,“ dodal.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...