Hlavní obsah

Francouzská vláda podala demisi. Premiéra Philippea střídá Castex

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek ráno přijal demisi premiéra Édouarda Philippea, končí tak celá vláda, citoval deník Le Monde Elysejský palác. Změny se očekávaly kvůli neúspěchu vládní strany Republika v pohybu (REM) v komunálních volbách. Novým předsedou francouzské vlády byl jmenován Jean Castex.

Foto: Profimedia.cz

Nový francouzský premiér Jean Castex

Článek

„Édouard Philippe ráno předal rezignaci do rukou prezidenta republiky, který ji přijal,“ stojí v tiskové zprávě z prezidentské kanceláře.

Náhradou za Philippea se stane Jean Castex, kterého Macron jmenoval v pátek kolem poledne. Castex byl dosud koordinátorem uvolňování opatření přijatých v boji proti koronaviru. Původně se spekulovalo, že by se novým předsedou vlády mohl stát hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier či ministryně obrany Florence Parlyová.

Foto: Pool, Reuters

Édouard Philippe nadále nebude francouzským premiérem

Macron v pátek nejmenovanému regionálnímu deníku řekl, že zářijový návrat do práce po letních prázdninách bude „extrémně náročný“. Na adresu Philippea uvedl, že s ním má nadstandardní vztahy a v pozici premiéra odvedl pozoruhodnou práci.

Macron ztratil většinu v parlamentu

Evropa

The Local připomněl, že v nedávném průzkumu si setrvání Philippea přálo 57 procent Francouzů. Na rozdíl od Macrona navíc jeho popularita rostla a podařilo se mu obhájit post starosty města Le Havre.

Macron změny ve vládě avizoval už ve čtvrtek večer. Nedělní druhé kolo komunálních voleb skončilo pro REM neúspěchem. Velká města jako Lyon, Marseille, Bordeaux či Štrasburk ovládla opoziční strana Evropa Ekologie-Zelení. Prezident proto oznámil, že se na „novou cestu vydá s novým týmem“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám