Hlavní obsah

Víte, jak správně recyklovat drobné elektrospotřebiče? Ne vždy je musíte vyhodit

Novinky, nes

Drobné elektrospotřebiče, jako jsou dosloužilé holicí strojky, mobilní telefony, kalkulačky apod. nepatří do koše. To není potřeba dvakrát vysvětlovat. Na klasikovu otázku „Kam s ním?” si ale správně odpovědět stále ještě spousta lidí neumí. Existuje přitom hned několik způsobů, jak se těchto přístrojů zbavit správným a ekologicky šetrným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Drobná elektrozařízení je možné vyhodit do červených, jasně označených kontejnerů.

Článek

Nejprve je dobré si upřesnit, co patří do kategorie tzv. drobných elektrozařízení. Jsou to mobilní telefony, klasické telefony, notebooky, tablety a příslušenství k počítačům, drobné hudební přehrávače a rádia, kalkulačky, ale i kabely a nabíječky, fotoaparáty a kamery, drobné spotřebiče v domácnosti, ať již to jsou fény, toustovače nebo třeba rychlovarné konvice a také nejrůznější elektronické hračky.

A je ještě důležitější vědět, co mezi drobná elektrozařízení nepatří. Jsou to především jakékoli baterie a zářivky či žárovky. Tyto výrobky spadají do kategorie nebezpečný odpad a jejich likvidace probíhá zcela jiným způsobem, než je tomu u drobných elektrospotřebičů.

Na druhé straně, často je možné se jich zbavit na stejném místě - v mnoha obchodech, na kontejnerech pro vysloužilé elektro bývá i otvor právě například pro baterie apod.

Když jsou zcela rozbité

Je-li zařízení již poškozené a nefunguje, pak je třeba je opravdu vyhodit. Slouží k tomu jasně červené recyklační kontejnery s nápisem elektro, které provozuje společnost Asekol. Ta dlouhodobě sleduje mj. ochotu nás spotřebitelů zbavovat se zastaralých energeticky náročných světelných zdrojů a přecházet na moderní a úspornější.

V mapě rozmístění červených kontejnerů je možné si kdykoli najít nejbližší odběrné místo pomocí aplikace s příznačným názvem Kam s ním?  V současnosti je na území ČR na 14 míst, kde se lze drobných elektrospotřebičů bezpečně zbavit.

Jinou možností je výměna starého spotřebiče za nový. Při koupi nového spotřebiče je možné do obchodu přinést vysloužilý spotřebič a ten jim tam nechat.  Zákazník v ceně za nový výrobek totiž platí tzv. recyklační poplatek, který ho k výměně kus za kus opravňuje. Tuto možnost dokonce nabízí i většina e-shopů.

Zejména v menších městečkách a na vesnicích je stále nejjednodušším způsobem, jak se zbavit vysloužilého přístroje, projekt Recyklujte s hasiči, který pořádá společnost Elektrowin spolu se sdruženími dobrovolných hasičů po celé republice. Hasiči vybírají drobná elektrozařízení a odesílají je k recyklaci.

Zastaralý, ale funkční

Mnozí lidé se ale zbavují i zařízení, která nejsou rozbitá. Vyšla z módy, nebo se svému majiteli prostě okoukala a omrzela. To je ovšem škoda vyhazovat.

Jestliže je přístroj plně funkční, v dobrém stavu a nechybí mu žádné důležité příslušenství (jako například nabíječka apod.), je možné je nabídnout charitě, případně dětským domovům.

Kdo si není jistý, na koho přesně se obrátit, může se inspirovat projekty Věnuj mobil nebo Věnuj počítač.

Anketa

Vracíte staré elektrospotřebiče k recyklaci?
Ano, samozřejmě.
69,1 %
Obvykle ano, snažíme se.
15,1 %
Jak kdy.
2,9 %
Spíš ne.
2,2 %
Ne. Je mi lhostejné, co se s tím pak stane.
3,7 %
Ne, není kam.
7 %
Celkem hlasovalo 2202 čtenářů.

Jak probíhá recyklace elektroodpadu

Vrácená elektro zařízení neputují do spaloven, ale do recyklační linky, kde je nejprve ručně rozeberou na jednotlivé součástky. Ty se rozdrtí a z drti se pak pomocí magnetů a separátorů oddělí kovy. Pro někoho může být překvapením, že se ze zařízení takto podaří získat zpět až 99 % čistých kovů, které byly na výrobu použity. Proces likvidace jednoho zařízení přitom trvá okolo čtvrt hodiny.

Reklama

Související články

Dávají starým věcem nový život. Upcyklují

Dílnou ve Vraném nad Vltavou prošly tisíce a tisíce starých skleněných lahví. Mění se tu ve vázy, sklenice, popelníky či karafy na vodu. Z věcí, ze kterých by...

Výběr článků

Načítám