Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Víkendové teploty pokoria 30 stupňov: POZOR, meteorológovia znova varujú pred búrkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Víkend je čochvíľa tu. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) avizujú vysoké teploty. Dnes však potrápi najmä východné a niektoré okresy stredného Slovenska nepriaznivé počasie v podobe búrok.

Piatok

Studený front spojený s tlakovou nížou nad severnou Škandináviou postúpi cez naše územie smerom na východ a za ním sa od západu do strednej Európy rozšíri okraj tlakovej výše.

Počasie podľa lokality na Predpovede.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pred búrkami. Druhý výstražný stupeň platí pre okresy Brezno, Revúca, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves, a to do 15.00 h. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu,“ tvrdia meteorológovia.

SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

V ostatných vyznačených regiónoch môžu byť s búrkami spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 km/h. Prvostupňová výstraha platí do 18:00 h.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota vyšplhá na 23 až 28, na Orave a pod Tatrami miestami na okolo 21 stupňov. Na horách vo výške 1500 m bude okolo 14 stupňov. Fúkať bude severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.

Sobota

Od západu bude do našej oblasti zasahovať výbežok tlakovej výše.

Bude malá, miestami aj zväčšená oblačnosť. Ojedinele sa objavia prehánky, nevylučujú sa ani búrky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 18 až 13, v údoliach a na Záhorí miestami na zhruba 11 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Maximálna denná teplota dovŕši 24 až 29, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami približne 22 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, na strednom Slovensku a k večeru aj inde slabý vietor.

Nedeľa

V teplejšom vzduchu bude od západu do našej oblasti naďalej zasahovať výbežok tlakovej výše.

Meteorológovia očakávajú jasno až polooblačno. Do rána sa ochladí na 16 až 12, v údoliach miestami na okolo 10 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Počas dňa sa oteplí na 26 až 31, na Orave a pod Tatrami na okolo 24 stupňov. V noci bude fúkať slabý, cez deň severný vietor rýchlosťou do 20 km/h.

Viac o téme: BúrkyPredpoveďVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu