Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Situace se Slovinskem se může opakovat i u dalších zemí, varuje Asociace cestovních kanceláří

Česko

  12:11aktualizováno  16:29
Praha - Situace se Slovinskem, které Českou republiku vyřadilo ze seznamu bezpečných zemí, se může opakovat také u dalších států. Je proto třeba změnit komunikaci z české strany a zdůraznit, že situace z hlediska šíření koronaviru se nezhoršuje a že existují pouze lokální ohniska nákazy.
Přístav v Piranu (ilustrační snímek)

Přístav v Piranu (ilustrační snímek) foto: Wikimedia Commons

Češi mířící do Chorvatska mohou přes Slovinsko projet, potřebují mít ale potvrzení o ubytování a plán cesty. Na dotaz ČTK to v pátek uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Slovinská agentura STA informovala, že Česká republika, Chorvatsko a Francie budou od sobotní půlnoci ve Slovinsku mezi zeměmi, jejichž občané budou muset do 14denní karantény, pokud se neprokážou doklady o pobytu. Slovinsko zmíněné země zařadilo na takzvaný žlutý seznam.

Rozhodnutí Slovinska je podle Papeže výsledkem špatné komunikace epidemiologické situace v tuzemsku směrem k dalším státům. „Je třeba zdůraznit, že Karvinsko je pouze jedna lokalita, kde se situace zhoršila, netýká se to plošně celé země,“ uvedl. Například Polsko podle něj jasně ve své komunikaci oddělovalo stav ve Slezském vojvodství od zbytku země. Takový postup je podle Papeže správný a Česká republika by si z něho měla vzít příklad.

Průjezd do Chorvatska přes Slovinsko je podle Papeže pro Čechy nadále možný. „Mohou zastavit na benzínce, dojít si na toaletu. Velmi důležité ale je, aby s sebou měli potvrzení o ubytování v Chorvatsku a plán cesty. Bez toho by mohli mít se Slovinci problémy,“ řekl. Slovinsko ale i nyní uplatňovalo kvůli koronaviru omezení cestování, vyžadovalo například povinné rozestupy mezi cestujícími v autobusech. Cestovní kanceláře tak raději do Chorvatska volí trasu přes Maďarsko.

Babiš: Slovinsko nemá důvod k vynětí Česka. Premiér už jedná o nápravě

Papež dále upozornil, že české ministerstvo zahraničí bude se Slovinskem dále jednat a současné podmínky se mohou změnit. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru oznámil, že v pátek bude se slovinským protějškem o vstupu českých občanů do Slovinska mluvit.

Cestovní kanceláře podle informací ČTK se začátkem prázdniny evidují zvýšený zájem o Chorvatsko. CK Travel Family, která je největším tuzemským prodejcem pobytů u Jadranu, tam od poloviny června vypravila přes tisíc klientů. Nejvíc jich podle jednatele CK Ivana Lackoviče míří na Makarskou riviéru. Cestovní agentura Invia za červen prodala zájezdy do Chorvatska pro zhruba 2500 klientů. Podle její mluvčí Andrey Řezníčkové je největší zájem o Dalmacii, Poreč a Istrii. Přes CK Nev-Dama podle mluvčího Jana Bezděka zamířily k Jadranu stovky klientů, patří tak k nejvyhledávanějším destinacím, pokud se jedná o dovolenou vlastní dopravou. Také podle něj lidé nejčastěji volí Istrii a Dalmácii. Travel Family podle Lackoviče chce usnadnit cestování do Chorvatska klientům z Moravy a připravuje pro ně lety z Katovic ve spolupráci s polskou leteckou společností LOT.

Rozhodnutí Slovinska bylo nepříjemným překvapením pro CK Travel Family, její jednatel Ivan Lackovič doufá v to, že není definitivní a bude přehodnoceno. „Česko má statut jedné z nejbezpečnějších zemí EU, která se velmi dobře vypořádala s pandemií. O to více je dnešní rozhodnutí Slovinců zarážející. V případě, že by toto omezení trvalo, znamenalo by to stopku pro české turisty a jejich dovolenou u moře ve Slovinsku,“ uvedl.

Autor: