Hlavní obsah

Dron, fotoaparát či tablet. Šikovné vychytávky pro letní radovánky

Novinky, mif

Sezona letních dovolených již odstartovala. Ať už budete volno trávit v tuzemsku, či zahraničí, můžete si cestu zpříjemnit celou řadou šikovných hi-tech pomocníků. Ty samozřejmě dobře poslouží i v místě pobytu.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Stále větší popularitě se těší tzv. nositelná elektronika. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou zátěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD nebo 4K).

Na horách i při prozkoumávání památek cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Souboj akčních kamer. DJI půjde proti GoPro příznivější cenou

Hardware

Akční videokamery jsou v kurzu

Trh s videokamerami se v posledních měsících výrazně změnil. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí ještě před pár lety, pomalu z pultů obchodů vymizely. Prim totiž stále častěji hrají odolné akční modely, které si nechají líbit i méně šetrné zacházení – a hravě přežijí většinu zimních sportů bez újmy.

Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč. Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od modelů, které jsou o několik tisíc dražší.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Hardware

Počítače, tablety a hybridy

Nejlevnější notebooky se dnes dají pořídit okolo 5500 Kč. Proti tomu tzv. hybridy, často označované také jako zařízení 2v1, se prodávají jen o pár stokorun dráž. Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2v1 velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

Na cestách bychom neměli zapomínat ani na zálohu dat. Když například ztratíme fotoaparát či mobil, snímky a videa z něj nám již zpravidla nikdo nevrátí. Řešením může být externí disk, který dovede spolupracovat i s mobilními zařízeními, případně cloudové úložiště. To totiž dovede zálohovat data prostřednictvím internetu automaticky.

Samsung T7 Touch: rychlost a bezpečnost

Se čtečkami otisků prstů se setkáváme v posledních měsících i u těch nejlevnějších chytrých telefonů, u kterých slouží především k vyšší míře zabezpečení. A to je jeden z hlavních důvodů, proč takovéto biometrické zabezpečení nalezneme také u externího disku Samsung T7 Touch. Data uložená na disku se zpřístupní teprve až ve chvíli, kdy přiložíte svůj prst na osvětlený čtvereček, který jej nasnímá.

Foto: archív výrobce

Samsung T7 Touch

V současnosti jde zároveň o jeden z nejrychlejších externích SSD disků na trhu, v praxi je díky rozhraní USB 3.2 možné dosáhnout až na rychlost 1050 MB/s. Použité AES 256bitové hardwarové šifrování přitom svižné pracovní tempo nijak nesnižuje.

Praktické je také to, že disk podporuje celou řadu platforem. Je kompatibilní s PC, Mac i Android zařízeními. Kromě chytrých telefonů a počítačových tabletů se dá nicméně připojit klidně i k herním konzolím. V balení najdete USB-C na USB-C a USB-C na USB-A kabely.

Potěší také velmi kompaktní rozměry 85 x 57 x 8 mm, díky kterým se snadno vejde Samsung T7 Touch do každé kapsy. Je totiž menší než drtivá většina chytrých telefonů, které se aktuálně nabízí v obchodech. Na cestách není jednotka velkou přítěží i díky tomu, že váží pouhých 58 gramů. To je s ohledem na fakt, že se novinka chlubí odolnou hliníkovou konstrukcí, velmi nízká hodnota.

  • Klady: bezpečnost, vysoká přenosová rychlost
  • Zápory: vyšší cena proti modelům bez čtečky
  • Cena: 3999 Kč (500 GB)

Fujifilm Instax LiPlay: vyfotit a vytisknout

Instantní fotoaparáty v poslední době zažívají renesanci. Možnost vyfotit nějakou scénu a danou momentku rovnou vytisknout evidentně učarovala celé řadě lidí. Jedním z modelů, který se přesně takovými dovednostmi chlubí, je Fujifilm Instax LiPlay. Umí toho navíc daleko více.

Snímky je možné pořizovat nejen samotným fotoaparátem, ale také vlastním chytrým telefonem – v takovém případě pak Instax LiPlay poslouží jen jako mobilní tiskárna. Mimochodem podobné mobilní tiskárny se v obchodech prodávají za podobné částky jako tento hybridní fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Fujifilm Instax LiPlay

Jednou z největších zajímavostí je pak možnost zaznamenat snímky se zvukovým záznamem. Stačí stisknout příslušné tlačítko a společně s momentkou se vytiskne také speciální QR kód. Po načtení v mobilní aplikaci pak kdokoliv může slyšet, co se v době pořizování snímku v daném místě dělo. Vzpomínky na papíře tak bez nadsázky ožívají.

Všechny pořízené momentky je ještě před vytištěním možné prohlížet na 2,7palcovém dotykovém displeji. Rozlišení fotoaparátu je pět megapixelů a objektiv nabízí pevnou ohniskovou vzdálenost 28 mm. Zařízení je schopno automaticky upravovat citlivost ISO v rozmezí 100 až 1600.

  • Klady: LCD displej, možnost připojení mobilu
  • Zápory: nemá možnost uchycení stativu
  • Cena: 3990 Kč

Fitbit Versa 2: chytrý společník na zápěstí

Jedním z největších lákadel modelu Versa 2 je inovativní funkce pro sledování spánku Sleep Score. Ta zobrazuje v aplikaci Fitbit noční skóre a přináší lepší vhled do kvality spánku. Skóre je založeno na srdečním tepu (během spánku a odpočinku), neklidu během noci, době v probuzeném stavu a spánkových fázích.

Sleep Mode dovoluje vypnout displej a ztišit veškeré notifikace pro lepší a nerušený spánek. Sleep Mode lze použít také kdykoliv, kdy si uživatel nepřeje být rušen.

Foto: archív výrobce

Fitbit Versa 2

Chytré buzení zase využívá strojového učení, které umožní buzení v optimálním spánkovém cyklu v rozmezí přednastaveného 30minutového intervalu. Uživatelé se tak budou probouzet mnohem více fit. Tato funkce bude nicméně brzy součástí všech chytrých hodinek Fitbit. Funkcí je samozřejmě daleko více, nechybí například Fitbit Pay, tedy možnost jednoduchého bezkontaktního placení bez potřeby mít u sebe peněženku nebo mobilní telefon.

Fitbit Versa 2 nabídnou always-on display s více než dvoudenní výdrží na jedno nabití. Je tak mnohem snazší sledovat své statistiky během oblíbených aktivit. Čtvercová dotyková obrazovka se ukrývá v hliníkovém pouzdře. Vylepšen byl ve srovnání s předchůdcem také výkon hodinek.

  • Klady: líbivý vzhled, množství nabízených funkcí
  • Zápory: hodinky komunikují s majitelem pouze anglicky
  • Cena: 5390 Kč

Alcatel 3T 10: batůžek pro lepší zvuk

Tablet Alcatel 3T 10 se na první pohled velmi podobá modelům od konkurenčních výrobců, zásadně se ale liší nabízenou výbavou. Dodáván je totiž se speciálním batůžkem, který zajistí především lepší zvuk. To nicméně není jeho jediná přednost.

Samotný výrobce označuje Alcatel 3T 10 jako chytrý systém 2v1. Naráží přitom právě na největší přednost – tedy že nejde o pouhý tablet. K novince lze totiž připojit reproduktor Audio Station s vlastní baterií. S tímto batůžkem lze docílit kvalitních basů při přehrávání hudby na cestách až po dobu sedmi hodin.

Foto: archív výrobce

Alcatel 3T 10 s nasazeným batůžkem

Po připojení reproduktoru Audio Station k tabletu se na jeho obrazovce objeví přehledné informace o nejčastěji používaných aplikacích, fotky, kalendář, hudební skladby a předpověď počasí. Zařízení Audio Station je dále vybaveno 3,5mm portem AUX, konektorem micro-USB a čtečkou paměťových karet microSD, takže lze jednoduše přehrávat zvuk z libovolného externího přehrávače médií.

Desetipalcový stroj mimochodem láká také na vlastní velkou baterii s kapacitou 4800 mAh. Pro úplnost dodejme, že přístroj je poháněn čtyřjádrovým procesorem MT8765B, u nějž každé jádro pracuje na frekvenci 1,28 GHz. Celý stroj pohání operační systém Android 9.0 Pie.

  • Klady: batůžek funguje jako dokovací stanice
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 4990 Kč

DJI Mavic Air 2: vzhůru do oblak

Mavic Air 2 je vybaven 48megapixelovým senzorem, který dovede podle výrobce zachytit více detailů i v náročných světelných scénách. Stabilizovaná kamerka, která sází opět na trojosý gimbal, zvládne natáčet videa v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

V rozlišení 4K je možné aktivovat také HDR režim pro lepší obrazovou kvalitu, snímkování v takovém případě ale klesne na 30 fps. Nechybí ani slow-motion videa se 120 a 240 fps, avšak pouze v rozlišení Full HD. Časosběrná videa se dají tvořit dokonce v rozlišení 8K.

Foto: archív výrobce

DJI Mavic Air 2

Proti první generaci nabízí dvojka celou řadu chytrých technologií. Kamera dovede například automaticky rozpoznat jednotlivé scény a podle toho nastavit nejvhodnější parametry expozice. Konkrétně je schopna rozeznat západ slunce, modrou oblohu, sníh, trávu a stromy.

Chytré funkce se netýkají pouze kamery, ale i samotného dronu. Například díky AirSense dovede letoun detekovat další stroje v oblacích a upozornit na ně majitele. Ve vzduchu vydrží Mavic Air 2 až 34 minut, což je zásluha větší baterie. I kvůli ní je však dron těžší o 100 gramů, váží celkem i s baterií 570 gramů.

  • Klady: kvalita snímků, sofistikované letové funkce
  • Zápory: vyšší hmotnost než u předchůdce
  • Cena: 23 999 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Drony jsou hračka i užitečný pomocník

Drony jsou fenoménem poslední doby. Bezpilotní letouny přitom nemusí sloužit pouze ve vyhrocených válečných konfliktech, v řadě případů jde o užitečné...

Moderní hry fungují i na pomalých PC

Ještě před pár lety platilo, že hráči potřebují extrémně výkonné počítačové sestavy. Příchod cloudového hraní ale mnohé změnil, díky tomu fungují i moderní hry...

Výběr článků

Načítám