Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

Česká republika nabízí mnohé vyžití a jak mnozí zjišťují, kvůli některým zážitkům není třeba jezdit daleko. V redakci jsme navštívili zábavní vědecký park iQLANDIA. Jaký je, kolik zajímavých exponátů lze navštívit a na kolik celý zážitek vyjde?

Hned před vstupem čekají na návštěvníky první instalace. Ve spolupráce se Škoda Auto vznikla demonstrace páky, kdy si může každý vyzkoušet zvednout vůz automobilky. Pověšením se na rameno páky můžete zkusit zvednout vůz do výšky. Pokud zvolíte správné místo na rameni, postačí i váha dítěte a jedná se tak o pěkný úvod ještě před vstupem do parku. iQLANDIA nabízí placené parkoviště v rámci areálu. Za celý den stání zaplatíte lidových 50 Kč.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

Vstupné do parku vychází na 180 Kč pro dítě na celý den a 280 Kč pro dospělého. Zakoupit je možné různé kombinace včetně rodinné vstupenky pro dvojici dospělých a dvě děti za 830 Kč. Za pokladnou se nachází skříňky na odložení věcí. Při naší návštěvě byly všechny z důvodu většího počtu návštěvníků plné. Pokud však přijdete včas, určitě na vás některá zbude.

Jednou z prvních instalací, které si po vstupu do budovy všimnete, je hudební fontána. Ta v pravidelných intervalech hraje známé skladby (např. znělka ze seriálu Hra o trůny) a do rytmu vystřeluje do výšky 830 cm proudy vody. Hned za fontánou se nachází vodní stěna, která přerušováním proudů vody z jednotlivých trysek vytváří obrazce, které může návštěvník nakreslit na tabletu vedle fontány.

Důležitým prvkem budovy je točité schodiště/rampa s průhledným zábradlím, na kterém jsou od přízemí až do nejvyššího patra vyobrazeny důležité vynálezy a k nim popsaná období jejich objevu.

Vědecké zábavní centrum se rozléhá na 4 patrech a člení se do 9 hlavních expozic. Na každém z pater lze nalézt místnosti plné interaktivních exponátů, z nichž naprostou většinu je možné zkoušet, dotýkat se jich a hrát si s nimi. Nejde tedy o nudnou procházku kolem zasklených vitrín s nápisem „nedotýkat se“. Hlavní myšlenka je postavená na objevování a interakci.

Od lidského těla po chytré roboty

V expozici Člověk nás zaujala praktická demonstrace fungování orgánů, kdy jsme si mohli vyzkoušet např. roli srdce a pumpování krve. V rámci výstavy lze spatřit podobu srdečního kardiostimulátoru a chirurgických pomůcek pro operaci srdce a dalších orgánů. Jedním z hlavních exponátů je robot Thespian, který patří k nejpokročilejším humanoidním robotům. V rámci programu bylo možné s Thespianem i hovořit a pokládat mu dotazy. Po zbytek dne se dal robot ovládat prostřednictvím tabletu a byl odkázán na manuální ovládání. Nastavovat se dala podoba očí, mrkání, pohled kamery a další. Zároveň lze robota rozmluvit kliknutím na předpřipravené věty.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

Zajímavostí jsou zde desítky. Pokud si myslíte, že někdo z vaší rodiny moc křičí, můžete se ve speciální zvukotěsné místnosti přesvědčit, jak nahlas to doopravdy dokáže. O svém těle toho můžete zjistit více, např. jak velký je objem vašich plic foukáním do speciálního zařízení. Překvapivě zábavné je třeba rozpoznávání vůní naslepo – možná se budete divit, jak těžké to místy může být.

Zažili jsme vichřici i silné zemětřesení

Milým překvapením byla expozice Živly. Pro nejmenší je zde připraven obří bublifuk, kdy si můžete zkusit vytvořit i bublinu kolem celého těla, ale to nejzajímavější přichází až dále. Následují nejrůznější vodní mlýny, větrné turbíny či letadla poháněná solárním pohonem, která můžete natáčením zrcadel na správné místo na stropě uvést do chodu. Nechybí vysvětlivky a informace o demonstrovaných technologiích. Dozvíte se třeba, jak fungují lithiové baterie, solární panely či větrné turbíny.

Zábavný je také simulátor vichřice s rychlostí větru až 80 km/h v podobě kabiny s velkým ventilátorem. Plošina simulující zemětřesení vám dodá pocit, že se s vámi roztřásla zem.

V rámci doprovodného programu jsme viděli Teslův transformátor uvnitř Faradayovy klece. Symfonie blesků, jak je program nazýván, má přeci jen co do činění s hudbou. Teslův transformátor dokáže svými výboji generovat i zvuky o různých frekvencích, a tím pádem jej lze použít jakožto hudební nástroj.

Kolik by člověk vážil na Měsíci?

Expozice Kosmo oproti ostatním nabídla menší množství exponátů. Z těch, které ale malí návštěvníci nepochybně ocení, je možnost projet se vozítkem na Marsu. Simulátor s řidičem hýbe na základě terénu a jde tak o příjemné zpestření. Jinak se vesmírná expozice skládá především ze zábavných instalací. Zjistit na speciální váze třeba můžete, kolik byste vážili na Měsíci a plentách naší soustavy. Podobně si můžete potěžkat plechovku Coly a zjistit tak, kolik by vážila na různých planetách.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

K vidění je i vesmírný skafandr či model přistávacího modulu Sojuz 28, do něhož si lze vlézt (v originálu se proletěl Vladimír Remek, první člověk ve vesmíru z jiného státu než ze Sovětského svazu či USA). Fanoušky sci-fi potěší velká figurína Darth Vadera ze Star Wars postavená z Lega.

Jakožto zarytí fanoušci vesmíru a vesmírných technologií jsme od expozice očekávali trochu více, ale za návštěvu Kosmo stojí.

Hlavou dolů v gyroskopu: Vyzkoušeli jsme výcvik astronautů

V rámci expozice Geo jsme se nechali usadit do gyroskopu, který používají i vesmírné agentury při výcviku astronautů. Po usazení do sedačky a náležitém připoutání se gyroskop rozpohybuje a otáčí s vámi různými rychlostmi do všech směrů. Dovnitř smí dospělí a děti od 140 cm výšky (jen jedinci bez zdravotních komplikací).

 

U gyroskopu je zábavná rychlost a náhodnost pohybů – na rozdíl od různých centrifug a kolotočů vám navíc z náhodného pohybu není tolik špatně i přes fakt, že se hýbete velmi rychle.

Nedaleký letecký simulátor s trojicí obrazovek se ovládal trošku hůře. Proletět se nicméně můžete i kolem Ještědu a následně zkusit bezpečně přistát.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

Expozice mimo jiné pomůže malým i dospělým v pochopení fungování vzdušných proudů. Pokud jste navíc vždy přemýšleli, jak je možné, že plachetnice dokáží plout bez motoru proti větru, sami můžete otestovat, jak se plachetnice chová při různém natočení plachty k větru. Díky praktickému zkoušení toho v iQLANDIA spoustu pochopíte a právě onen „aha!“ pocit nás doprovázel celou výstavou.

Jaké je to být nevidomým?

Expozice Věda v domě vám ukáže jak fungují domácí spotřebiče. Hned na úvod jsme si zaběhali uvnitř obří pračky. Děti se také můžu stát moderátorem ve studiu ČT:D se zeleným plátnem. Prakticky tak vidí fungování klíčování, kdy se místo zeleného plátna zobrazují informace o počasí i „kouzlo“ – když před sebe dají zelenou plachtu, stanou se na televizoru neviditelnými.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

Velké pozornosti se těšil rozřezaný záchod, uvnitř kterého můžete vidět, jak funguje. Ve stejné části si můžete prakticky ověřit Archimédův zákon, podle kterého je těleso ponořené v kapalině nadnášené silou rovnající se tíze vytlačené kapaliny. Dokud člověk podobné praktické ukázky neuvidí naživo, nedokáže si je tak snadno představit. Zde můžete vyzkoušet co se stane když přiložíte magnet ke starému televizoru.

Pokud vaše dítě tápe ve fyzice, je iQLANDIA ideálním místem, jak mu ji zábavně přiblížit. Například labyrint ve tmě mu pro změnu představí, jaké je to být nevidomým.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

V rámci budovy je vše důležité a občerstvit se lze v rámci jídelny, kde lze za rozumné ceny nakrmit celou rodinu. Na chodbách nechybí automaty s pitím a kdo by měl zájem, může si pořídit nějaký ten suvenýr, hračku či stavebnici v obchodě v přízemí.

Závěr

U všech instalací a atrakcí jsme i přes množství školních zájezdů dlouho nečekali. A pokud jsme chvilku někde čekali, vždy bylo co dělat. Na některých expozicích je sice vidět, že jsou staršího data, ale to jim díky interaktivitě neubírá na zajímavosti.

Obrázek: Navštívili jsme iQLANDIA v Liberci: Jaké je největší české vědecko – zábavní centrum?

Celý den utekl jako voda, až jsme si na konci říkali, že se celá iQLANDIA za jedno odpoledne zkrátka stihnout nedá. I po 2 dnech pobíhání byste ve vědecké technické centrum měli co dělat a objevovali nové a nové zajímavosti a doprovodný program. Návštěvu iQLANDIA v Liberci můžeme doporučit dětem i dospělým. Vyhraďte si na ni ale dostatek času, ať toho stihnete co nejvíc.

Obrázek: Je libo více monitorů vedle sebe? Philips E1 jsou cenově dostupné monitory s tenkými rámečky
Je libo více monitorů vedle sebe? Philips E1 jsou cenově dostupné monitory s tenkými rámečky
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Nesmyslný boj proti elektromobilům: Čeští vandalové ničí nabíječky
Nesmyslný boj proti elektromobilům: Čeští vandalové ničí nabíječky
Obrázek: První člověk popsal, jak se žije s čipem Neuralink v mozku. Ovládání počítače je jako telekineze
První člověk popsal, jak se žije s čipem Neuralink v mozku. Ovládání počítače je jako telekineze
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
85%
Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
Obrázek: Zažijte budoucnost už dnes: Nainstalujte si umělou inteligenci Gemini do telefonu s Androidem
Zažijte budoucnost už dnes: Nainstalujte si umělou inteligenci Gemini do telefonu s Androidem
Obrázek: Kde koupit Bitcoin v ČR? Návod na bezpečný nákup kryptoměn v roce 2024
Kde koupit Bitcoin v ČR? Návod na bezpečný nákup kryptoměn v roce 2024