Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Praha chce ‚převléct‘ vozy MHD do nového. Proti přebarvení protestuje známý architekt Kotas

Česko

  14:29
Praha - První autobusy v novém designu by se mohly na území Prahy objevit už na konci letošního nebo začátkem příštího roku. Prostředkům pražské hromadné dopravy podle náměstka primátora pro oblast dopravy Adama Scheinherra chybí jednotný vzhled už déle než 25 let. Opozice však vidí investici jako zbytečnou. Podle ní by se mohla vyšplhat až na 100 milionů korun.

Tramvaj - ilustrační foto. foto:  Michal Šula, MAFRA

Hlavní město chce začít zásadně měnit vzhled tramvají a autobusů městských i příměstských linek. V rámci postupné integrace hromadné dopravy v Praze a Středočeském kraji chce vytvořit jednotnou vizuální identitu, která by byla snadno a jasně rozeznatelná. S tímto záměrem podle serveru iDnes vyhlásila Rada hlavního města neveřejnou soutěž, jejíž výsledky plánuje zvěřejnit na jednom z příštích zasedání.

Jak bude jezdit pražská MHD v létě? Intervaly se prodlouží, některé spoje budou zrušeny

„Očekávám, že na nejbližších jednáních rady v polovině července nebo začátkem srpna schválíme vítěze soutěže,“ řekl MF DNES náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě). Teprve poté bude možné zveřejnit vítěznou podobu. 

Faktem nicméně zůstává, že prostředky pražské hromadné dopravy nepřijdou o svou tradiční barvu, kterou je červená. Ta je podle náměstka základní barvou Prahy, v novém designu by ji měla doplňovat bílá společně s novým logem Pražské integrované dopravy a Integrované dopravy Středočeského kraje.

Společně s vnějším vzhledem se bude sjednocovat i navigační systém s piktogramy uvnitř. Jedinou výjimku z nového designu budou tvořit historické tramvaje T3, kterým zůstane původní podoba.

Podle slov pražského náměstka vyšla celá soutěž zhruba na 1, 7 milionu korun, přičemž s dalšími výdaji už nepočítá. Nový design plánuje aplikovat postupně během příštích let, a to v rámci nákupu nových kusů či plánovaných celolakových údržeb. 

Opozice je však proti a celkové náklady odhaduje až na 100 milionů korun. Podle předsedkyně klubu ODS Alexandry Udženije je totiž podstatný rozdíl mezi drobnými opravami laku a kompletním přebarvením. Stížnosti na návrh nového designu přichází i od architekta Patrika Kotase, který je mimo jiné autorem současného designu u tramvají.

Praha vypadá dobře, pochvaloval si Babiš. Roušky v MHD podle něj budou povinné jen v metru

Svou nelibost vyjadřuje nad tím, že s ním vedení města o plánované změně nejednalo a ani ho o záměrech neinformovalo. V případě schválení soutěže je připraven se s městem soudit, jelikož se změnou podoby tramvají nesouhlasí.

„Je otázka, do jaké míry by chystané změny designu zasahovaly do jeho autorských práv,“ připouští šéfka kontrolního výboru zastupitelstva Jaroslava Janderová. Vedení města je však proti a ohrazuje se, že autorových práv se nijak nedotkne. 

Pavel Zelenka (Praha sobě), pražský zastupitel, který je zároveň i členem magistrátní komise pro design a veřejný prostor, odmítá i další Kotasovy výtky. Ty mají zpochybňovat legitimitu soutěže, která byla neveřejná. Všem těmto záležitostem se již měl věnovat kontrolní výbor na červnovém jednání, nicméně kvůli nařízené karanténě musela být schůze zrušena a výbor by se měl sejít až v září.  

Tehdy už však bude výsledek soutěže schválen Radou města. Janderová se proto podle vyjádření pro iDnes chystá vystoupit přímo na radní schůzi, kde na možná rizika upozorní. „Jako zásadní pochybení však vidím, že s panem architektem Kotasem nikdo nejednal. Pokud by následně u soudu vyhrál, stálo by to město velké peníze,“ uzavírá Janderová. 

Proti novému designu se ohrazují i pražští občané.  „A ono něčemu vadí, že tramvaje nemají jednotný lak?“ ozývá se pražský řidič tramvaje na sociální síti Twitter.

„Logiku jednotného laku nevidím, protože za prvé provoz probíhá v bezkonkurenčním prostředí, za druhé každý typ vozu je výrazně jiný a jednotné schéma nemůže dokázat tohle pokrýt (tohle není vagón vlaku, kde je základní tvar totožný), za třetí realizace bude dlouhá, drahá a efekt minimální,“ konstatuje další.

V současnosti existuje nespočet typů barevných schémat na tramvajích, trochu lépe je na tom Dopravní podnik s autobusy. U metra má pak celkem tři různá barevná řešení při provozování dvou typů jednotek.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!