Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tréneri už nešoférujú najlepšie autá v klube

Slovenská futbalová liga sa postarala o raritu.

03.07.2020 14:46
Kozák Foto: ,
Tréner Slovana Ján Kozák ml.
debata

V aktuálnom ročníku viedlo dvanásť tímov až 34 trénerov. Len v jednom klube nesiahli k výmene – na ružomberskej lavičke sedí od začiatku ročníka Ján Haspra. V nestabilnej Nitre a v Senici sa objavilo na trénerských postoch už päť mien.

„Potvrdzuje to vývoj, ktorý pozorujem dlhší čas – trénerská práca stráca spoločenskú vážnosť. Kedysi mali tréneri špeciálne postavenie. Boli vždy partnerom majiteľa klubu, lebo mu šoférovali najdrahšie auto v klubovej garáži. Teraz takú pozíciu nemajú. Sú postavení niekde na úroveň vedúcich mužstva. Potrebujú minimálne rok, aby ukázali svoje schopnosti. V tejto situácii nemajú na to šancu. V kluboch si ich nevážia, ani takých, ktorí už majú nejaké meno, čo je naposledy Hrnčárov prípad,“ komentuje neštandardné pomery futbalový expert Milan Lešický.

V týždni padli štyria tréneri

V tomto týždni až štyri kluby vymenili trénerov, navyše bez zjavnejšieho dôvodu. Prekvapili najmä v Trenčíne, kde skončil Norbert Hrnčár, ktorý pôsobil v AS len od minulého októbra a dobre naštartoval mužstvo. Na lavičke ho nahradí jeho asistent Juraj Ančic a nejde stále o trvalé riešenie. V Zlatých Moravciach skončil Karol Praženica a jeho miesto zaujme len 31-ročný Ľuboš Benkovský. Ale v dvoch posledných zápasoch aktuálnej sezóny povedie tím asistent Branislav Mráz.

V trénerských rošádach pokračujú v Nitre a Senici. Na nitriansku lavičku sa vrátil štvrtý raz Ivan Galád, stal sa piatym trénerom mužstva v aktuálnej sezóne. A v Senici vydržal len štyri ligové zápasy Ján Bíreš, hoci mal zmluvu až do leta 2021. Tím dočasne povedie Patrik Durkáč, ktorý bude zachraňovať situáciu v klube už tretí raz v tomto ročníku. Je to šiesta senická trénerská zmena len v tomto kalendárnom roku, čo je nepochybne svetový unikát.

Dresy tímov Fortuna ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Dres Slovana.

Hráči bez výplaty sa vedú ťažko

Zimnú prípravu Senice ešte začínal Michal Ščasný, po ňom pred februárovým štartom ligy prevzal tím jeho asistent Durkáč. Trvalým riešením sa mal stať Jozef Olejník, ale vydržal dva dni. V nejasnej situácii zaskočil v jednom zápase Eduard Pagáč, ktorý kedysi už mužstvo dlhší čas trénoval. Po ňom situáciu zachraňoval zasa Durkáč. V marci klub oznámil, že vyriešil trénerskú otázku a kormidla sa chopil Bíreš… Dnes bude dirigovať tím trénerský žolík Durkáč.

„Robil som si štatistiku a Nitra v ére samostatnosti vymenila už viac ako dvadsať trénerov. To znamená, že takmer nik nedostal priestor na koncepčnejšiu prácu. Aj to sú dôvody, prečo je klub tam, kde je. Vyzerá to, akoby každého, kto išiel okolo nitrianskeho, ale aj senického štadióna, zavolali, aby si vyskúšal trénovanie mužstva,“ pokračuje dlhoročný tréner.

Pod aktuálny stav sa podpisuje súčasná ekonomická situácia. „Faktorov je veľa. Jedným z nich je finančné postavenie klubu. Ťažko sa trénuje mužstvo, keď hráči nedostanú zopár mesiacov výplatu. Pôsobia v tíme len na čestné slovo. Koronakríza to ešte zhoršila, ale už aj pred ňou bola situácia zlá,“ domnieva sa Lešický.

Všetci nebudú ako Slovan

Zazlieva trénerom, že pod úpadok svojej profesie sa podpisujú aj sami.

„Príkladov je viac. Stačí sa pozrieť, ako sa správajú na lavičke, ako sú oblečení. Ligový zápas by mal byť sviatkom, ale mnohí majú na sebe vyťahané staré dresy alebo tepláky. Ťažko ich brať ako vážené osoby. Aj po zlom zápase tvrdia, že fanúšikovia museli byť spokojní, nie sú schopní sa pozrieť na zápas aj kriticky, často sú to samochvály. To nezvyšuje ich vážnosť. Ešte si pamätám, kto nás trénerov po zápasoch kritizoval, keď sme hovorili z cesty. Boli to zástupcovia médií, ale tí to teraz nerobia.“

Podľa Lešického súčasný vývoj smeruje k tomu, že profesionálny futbal sa pomaly blíži k poloprofesi­onálnemu. „Platí to vo viacerých kluboch. Dokonca čiastočne aj v popredných ligách. Ani v Španielsku nie sú všetky kluby ako Real a Barcelona. Tie, ktoré sa pohybujú na dne tabuľky, nemajú také podmienky, takých kvalitných a drahých hráčov. Ani u nás nebudú všetci ako Slovan Bratislava,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga