Hlavní obsah

Češi berou Řecko útokem

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kos

Od 1. července se obnovilo letecké spojení mezi Prahou a Řeckem a podle dosavadního zájmu to vypadá, že Češi na možnost opětovně vycestovat do oblíbené destinace netrpělivě čekali. I když podle letiště se v současnosti do Řecka odbavuje i několik letů denně, cestovky hlásí na začátku července vyprodanou většinu letů do řeckých destinací.

Češi berou Řecko útokemVideo: Novinky

 
Článek

Zájem turistů ukázalo i plné letadlo, kterým jsme se s kamerou Novinek vydali na řecký ostrov Kos. Nákazy koronavirem se většina cestujících neobávala.

Obnovení leteckého spojení využili Češi ve velkém. „Jenom dneska letiště Praha odbavilo osm letadel směr Řecko,“ uvedla v pátek mluvčí letiště Kateřina Pavlíková. Kolik letadel se z Prahy do Řecka vypraví týdně, se nyní podle ní nedá určit. „Letové řády se různě upravují a situace se mění každý den,” vysvětlila s tím, že do země nyní létá kromě Smartwings i Ryanair.

Na svých webových stránkách letiště uvádí, že od začátku července byl obnoven letový provoz do sedmi řeckých destinací. V sobotu by pak k nim měly přibýt i Athény, linku s Prahou plánují obnovit také řecké aerolinky Aegean.

Novinky se v pátek vydaly plným letadlem na řecký ostrov Kos. „My sem jezdíme každoročně poslední tři roky. Neměli jsme strach,” popsal postarší muž, který na ostrov přiletěl s rodinou.

„Cestu jsem plánovala čtrnáct dní. Hodláme se samozřejmě separovat,” uvedla další cestující, která se vydala na dovolenou s dětmi. „Trošičku se bojíme, ale doufáme, že to bude všechno dobrý,” přiznala však.

Foto: Novinky

Většina cestujících se nákazy koronavirem neobává.

Mezi prvními, kteří se do znovuotevřeného Řecka vydali, byla i herečka a zpěvačka slovenského původu Yvetta Blanarovičová. „Těšila jsem se. Myslím si, že se těší každý, kdo má aspoň trošku rád cestování, ale samozřejmě se musí dodržovat určitá pravidla,“ uvedla s tím, že se na dovolenou vybavila dezinfekcí i rouškami.

Základní informace pro cestování a pobyt v Řecku

Koronavirus

Že je o Řecko mezi Čechy velký zájem, potvrzují i cestovní kanceláře, které hlásí téměř vyprodané lety. „Na začátku července jsou lety do Řecka téměř vyprodané,” uvedla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek s tím, že hotely a pláže v Řecku jsou zatím poloprázdné.

Dotazník a namátkové testy

I když cestování mezi Českém a Řeckem má probíhat od 1. července bez omezení, měli by se lidé připravit na to, že je před příletem čeká namátkové testování. V řeckém podání to přitom znamená, že může být otestována i polovina letadla, což potvrdil redaktor Novinek.

Foto: Novinky

Cestující musí počítat při cestě do Řecka s vyplňováním dotazníku i namátkovým testováním.

„Testovaných není málo, rozhodně nešlo třeba o jednoho člověka z deseti. Nás cestovalo ve skupině sedm a na koronavirový test v podobě výtěrů z krku nás bylo vybráno hned pět,“ popsal.

Koho řecké úřady pošlou na testování, vychází z dotazníku, který je dostupný na webových stránkách řecké vlády a který musí vyplnit každý nejméně 48 hodin před příletem do země. V letadle navíc cestující čeká další dotazník, který leteckým společnostem má sloužit pro lepší dohledatelnost, kdo a kde v letadle seděl.

Na Čechy mířící do Řecka čeká na letištích překvapení

Cestování

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka Čechům s vyplňováním řeckého dotazníku, který je dostupný v angličtině, v případě potřeby pomáhají.

Při cestě do Řecka by lidé neměli opomenout také roušky. Ty jsou povinné nejen v letadle, ale i v budovách letišť, a to i v pražském. Zvýšená hygienická opatření platí i v hotelích. Podle mluvčího CK EXIM tours Petra Kostky to pro turisty většinou znamená jen dodržovat základní hygienická pravidla, jako je dodržovat odstup a používat dezinfekci, která je pro klienty neustále k dispozici.

Řecko patří mezi země, kde se daří držet šíření koronaviru pod kontrolou. V desetimilionové zemi do pátku evidovali jen kolem tří a půl tisíce nakažených, doposud zemřelo 192 lidí, u kterých byl virus potvrzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám