Hlavní obsah

Rakouští lovci lebek dopadli jednoho z nejhledanějších Slováků současnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

V rakouském Badenu nedaleko Vídně byl v pátek zatčen 63letý Slovák Viliam Mišenka, odsouzený ve své vlasti za objednání vraždy. Byl jedním z nejhledanějších občanů Slovenské republiky. Muž byl nezvěstný od roku 2018.

Foto: Policie SR

Viliam

Článek

V Rakousku se Mišenka ukrýval u své příbuzné a byl zadržen na základě evropského zatykače.

Slovák byl na útěku od března 2018, kdy ho Nejvyšší soud Slovenské republiky odsoudil k 23letému trestu jako objednavatele úkladné vraždy ve stadiu pokusu. „V roce 2009 stál za explozí výbušniny, která měla usmrtit jeho švagrovou Zuzanu Mišenkovou. Místo ní při výbuchu zahynul jeden muž a další utrpěli zranění,“ uvedla slovenská policie.

Jubilejní úlovek

Pro speciální pátrací jednotku rakouského Spolkového kriminálního úřadu šlo o 250. dopadeného. Na muže, který si najal nájemného vraha, byl v roce 2018 vydán evropský zatykač.

Hledaný muž má pestrou minulost. Už v roce 1996 si objednal vraždu jiného muže, který byl zastřelen přes okno svého domu 3. června 1996. Na jaře 2009 si objednal vraždu manželky, která však výbuch kilogramu TNT s těžkými zraněními přežila.

Odsedět by si měl 23 let

Slovenské úřady se domnívaly, že pobývá v Jižní Americe, kde byl dopaden už v minulosti. Po intenzivní spolupráci slovenských a rakouských kriminalistů však byl vypátrán v Badenu a ve čtvrtek byl zadržen. Na vydání na Slovensko čeká u zemského soudu ve Vídni, píše agentura APA.

Kriminalisty pochválil i rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Tento úspěch podle něj znovu ukazuje vynikající práci vyšetřovatelů i důležitost spolupráce napříč hranicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám