Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisové derby na oboch stranách. Slováci môžu odplácať

So silnými zostavami. Priateľsky, ale s nemalým nábojom. A príležitosťou vrátiť požičané...

03.07.2020 16:30
Pohár federácie Foto: ,
Slovenky a Češky pred vzájomným zápasom tenisových družstiev.
debata

Slovenskí tenisti – muži aj ženy – v sobotu a v nedeľu odohrajú zápasy proti českým súperom. V súťaži, ktorá má pripomínať duely Davis cupu i Pohára federácie.

Ženy v Bratislave na tvrdom povrchu, muži v Prahe na antuke.

Bez Kvitovej

Prišla na Slovensko, ale hrať nebude. Najväčšia česká hviezda – Petra Kvitová – sa pár dní pred stretnutím zranila a na zápasy nenastúpi. Na piatkovom žrebe sa však symbolicky zúčastnila.

„V utorok som si v Prostějove na antuke obnovila zranenie ľavej ruky, ktorá sa už zdala byť v poriadku. Žiaľ, nebola, a potvrdilo sa, že hra na antuke pre mňa teraz nie je ideálna,“ vyhlásila dvojnásobná víťazka Wimbledonu.

Na prvý sobotňajší duel tak v Národnom tenisovom centre nastúpi Anna Karolína Schmiedlová proti Markéte Vondroušovej a hneď po nich si zmerajú sily Viktória Kužmová s Terezou Martincovou.

„Hoci Češky nie sú v najsilnejšom zložení a nastúpia bez Kvitovej, škála a kvalita ich tímu je vysoká. Je to pre nás veľká výzva. Hoci ide iba o priateľský zápas, určite dajú do toho všetko,“ uviedol kapitán slovenského tímu Matej Lipták.

Ostrý debut

V hlavnom meste Česka zažije reprezentačnú premiéru v tímovej súťaži Lukáš Klein, ktorý si v prvom zápase zmeria sily so súperovou jednotkou Jiřím Veselým. Mladý Slovák nie je proti 65. hráčovi sveta bez šance. Napokon, vlani ho zdolal na challengerovom turnaji v Bratislave.

„Vždy si treba veriť,“ poznamenal v rozhovore v denníku Pravda 22-ročný rodák zo Spišskej Novej Vsi.

„Lukáš je budúcnosť slovenského tenisu a niekde tu premiéru musí zažiť. Myslím si, že teraz je absolútne vhodný čas,“ uviedol kapitán tímu Hrbatý.

V druhom zápase vyzve Norbert Gombos skúseného Lukáša Rosola.

Stretnutie proti Česku je zároveň príležitosťou pre mužov oplatiť súperovi domácu februárovú prehru 1:3. Po nej museli Slováci do baráže, zatiaľ čo Čechov katapultovala na záverečné finále Davisovho pohára do Madridu.

V Prahe aj v Bratislave sa bude hrať podľa tradičného kľúča. Po sobotňajších dvojhrách bude v nedeľu nasledovať štvorhra. V tej ženskej by mali bok po boku nastúpiť sestry Kužmové.

Obe stretnutia uzavrú dva singlové zápasy – najprv tímových jednotiek a následne dvojok.

Okrem prestížnych duelov daviscupového a fedcupového tímu sa pod hlavičkou Pohára priateľstva uskutočnia aj stretnutia v kategóriách do 14, 16, 18 a 23 rokov.

Žreb

Ženy
sobota 14.00, Anna Karolína Schmiedlová – Markéta Vondroušová, Viktória Kužmová – Tereza Martincová
nedeľa 14.00 Kužmová – Vondroušová, Schmiedlová – Martincová, Viktória Kužmová, Katarína Kužmová – Martincová, Viktória Kužmová – Vondroušová, Miriam Kolodziejová

Muži
sobota 11.00 Jiří Veselý – Lukáš Klein, Lukáš Rosol – Norbert Gombos
nedeľa 11.00 Veselý – Gombos, Rosol – Klein
Zdeněk Kolář, Jonáš Forejtek – Klein, Igor Zelenay

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Viktória Kužmová #Lukáš Klein