Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

RegioJet ani FlixBus nebudou zastavovat ve Slovinsku, do Chorvatska ale pojedou

Radim Jančura vypravil 30.06.2020 první vlak do chorvatské Rijeky. Veze v něm české turisty k moři. foto:  Petr Topič, MAFRA

Brno - Společnosti RegioJet a FlixBus zastavily kvůli změně podmínek cestování do Slovinska prodej jízdenek do tamních měst. Provoz vlaků ani autobusů do Chorvatska to neohrozí, tranzit přes Slovinsko totiž omezený není. Dnes o tom informovali oba dopravci.
  12:36aktualizováno  17:04

Vlakem z Prahy přímo až do Chorvatska. RegioJet chystá nový dálkový spoj, pojede nejméně třikrát týdně

Provozu vlaků z Česka do Chorvatska se omezení nijak nedotkne, většina cestujících míří právě tam. Dopravce umožňuje také storno již koupených jízdenek a vrácení peněz, uvedl v tiskové zprávě mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Do Chorvatska jezdí přes Slovinsko i autobusoví dopravci. Situaci sledují, cesty do Chorvatska by ale ohroženy být neměly.

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka a také Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. V Česku se nárůsty počtu pozitivních v posledním týdnu výrazně zvýšily proti předchozím dnům, zejména na Karvinsko a Frýdecko-Místeko. Počet aktuálně nemocných se v Česku za necelé dva týdny zvýšil z 2300 na více než 4000. Podle slovinské agentury STA budou muset Češi přijíždějící do země od sobotní půlnoci do dvoutýdenní karantény, pokud se neprokážou doklady o pobytu v prádninové destinaci.

Radim Jančura vypravil 30.06.2020 první vlak do chorvatské Rijeky. Veze v něm...
Radim Jančura vypravil 30.06.2020 první vlak do chorvatské Rijeky. Veze v něm...

„Do vyjasnění situace omezíme prodej jízdenek do Lublaně. Přestože se v porovnání s počtem cestujících do Chorvatska jedná o výrazně nižší počet, zatím řádově několik cestujících na každý spoj, je zapotřebí nejprve vyjasnit platnost veškerých změn a postupů tak, abychom mohli prodej jízdenek opět co nejdříve obnovit,“ uvedl Ondrůj.

Jde o typický korona-produkt, říká Jančura o nové lince do Chorvatska. Vlak měl v cíli 75 minut zpoždění

Dopravce koordinuje postup i s českým velvyslanectvím v Lublani a také Slovinskými železnicemi, které jsou partnerem pro provoz vlaku ve Slovinsku. Cestující dostanou informaci SMS zprávou.

Několik autobusových linek do Chorvatska, které přejíždí přes Slovinsko, provozuje FlixBus. Aktuální vývoj situace kolem nových opatření na hranicích Slovinska sledujeme,“ u většiny mezinárodních autobusových spojů jsme přestali dočasně prodávat jízdenky do slovinských zastávek, kvůli novému opatření budou autobusy zemí pouze projíždět,“ uvedla za společnost Jitka Schmiegerová. Upozornila, že cestující z Česka, kteří míří do Slovinska a kterých se nové opatření týká, mají nárok jízdenku zdarma stornovat nebo změnit.

Do Chorvatska chce od 10. července jezdit autobusy i Leo Express. Cestující se však podle společnosti žádných omezení obávat nemusí, autobus bude přes Slovinsko pouze přejíždět. „Postupujeme podle platných nařízení ve Slovinsku, a také v dalších zemích, a dodržujeme například rozestupy mezi cestujícími. Samozřejmostí je také dezinfekce prostoru autobusu,“ podotkl mluvčí Emil Sedlařík.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!