Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veselý: Ostré turnaje jsou prioritou, ale začít sezonu v USA je zbytečné tlačení na pilu

Přeje si, aby se tenisová sezona po koronavirové pauze znovu rozjela, ale ne za každou cenu. Jiří Veselý, v současnosti 65. hráč světového žebříčku ATP, bere aktuální situaci s nadhledem. Nucenou přestávku využil ke studiu a složil maturitní zkoušku.

Jiří Veselý
zdroj: ZUMA autor: Goran Stanzl

Mezinárodní tenisová scéna stojí od března a podle plánu by se mělo na okruhu ATP začít hrát v polovině srpna ve Washingtonu. "Jel bych tam i na kvalifikaci. Hrát ostré turnaje je prioritou číslo jedna, hrozně si to přeji," řekl Veselý.

Na druhou stranu vnímá, že ve Spojených státech aktuálně roste počet nakažených koronavirem. Po Washingtonu by se mělo hrát v New Yorku - nejdříve turnaj přesunutý ze Cincinnati - a poté grandslamové US Open.

"Teď je situace v Americe velice špatná a přijde mi, že tam začít sezonu je zbytečné tlačení na pilu. Všichni chápeme ekonomický dopad na tenis, ale na druhou stranu to může tenis i zničit, pokud by se něco stalo," konstatoval Veselý. "Je potřeba myslet i dlouhodobě. Zdraví je přednější. Věřím, že se rozhodnou správně."

Před deseti dny začal naplno trénovat, aby byl na restart sezony nachystaný. "Ladím k tomu, že se v srpnu začne. To si přeji, protože už dlouho nehrajeme a těším se na turnaje," pokračoval Veselý, který se o víkendu představí v duelu daviscupových týmů Česka a Slovenska. "Každý zápas beru jako super přípravu."

Úvod kalendářního roku závazkem 

Přerušení sezony zastavilo Veselého v rozletu. V únoru se totiž po pěti letech radoval na ATP Tour z titulu a pod vedením Jaroslava Navrátila se znovu usadil ve světové stovce. Navíc pomohl daviscupovému týmu k postupu do finálového turnaje. "Byl jsem na vlně, ve formě, takže mě tahle pauza tenisově nepotěšila," prohlásil šestadvacetiletý hráč.

Teď čeká, jestli dokáže na formu z prvních tří měsíců roku navázat. "Není úplně jednoduché se dostat zpět do zóny, do toho naladění, takže uvidíme," podotkl Veselý.

Tenista Jiří Veselý s trofejí pro vítěze turnaje ATP v Puné
zdroj: twitter.com/News18 Sports

Pozitivem nucené pauzy bylo, že mohl být doma s rodinou a dodělal si maturitu. "Nikdy dřív nebyl čas," poukázal na nabitý turnajový kalendář.

Na jaře oprášil učebnice, chodil i na doučování - hlavně češtiny a ekonomie. "Jsem vděčný, že mi učitelé pomáhali a našli si v obtížné době čas a pomohli mi," děkoval tenista.

Maturitu složil na prostějovské Střední odborné škole podnikání a obchodu. "Na jedničky to nebylo, nejsem extra šprt, ale dopadlo to dobře. Byly tam dvojky a jedna trojka z praktické části - sportovního managementu," zakončil Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články