Klasický Defender možná bude žít dál. V Londýně chystají jeho kopii

01.07.2020
přidejte názor
  • Britský start-up Ineos představil první oficiální snímky svého off-roadu Grenadier

  • Firma původně chtěla od Land Roveru koupit práva na výrobu klasického Defenderu

  • Ty ale nezískala, rozhodla se proto natruc automobilce vyrobit kopii

Řadě skalních fanoušků klasického off-roadu Land Rover Defender je líto, že britská automobilka jeho výrobu ukončila. Kriticky se dívají i na jeho nástupce, který je výrazně dražší a snaží se více podobat moderním SUV. Spartánské pojetí plechovky, u které nevadí, když schytá pár škrábanců, je to tam.

Jedním z příznivců starých pořádků je i Sir James Arthur Ratcliffe. Miliardář, který se rozhodl vzít osud Defenderu do vlastních rukou. Nejprve požádal automobilku Land Rover, aby mu prodala práva na výrobu tohoto modelu. Když odmítla, rozhodl se založit vlastní automobilovou značku a designem svého vozu se co nejvíc přiblížit předloze.

Ruský off-road s českou technikou: Do výroby jde UAZ na elektřinu
Přečtěte si také:

Ruský off-road s českou technikou: Do výroby jde UAZ na elektřinu

Výsledek můžete vidět na prvních fotografiích. Auto se jmenuje Ineos Grenadier a jeho podoba s Land Roverem Defender je neoddiskutovatelná. Ratclife se ale žaloby od Land Roveru evidentně nebojí. Ostatně podobně tvarovaných off-roadů vznikla celá řada.

Šéf značky Ineos Dirk Heilmann upozorňuje, že Grenadier je teprve na začátku cesty. Firma proto nezveřejnila žádné technické podrobnosti. Vůz by měl být ale schopný pohodlně pokořit těžký terén. Zákazníci si budou moci nechat auto výrazně upravit podle svých preferencí. Nyní je čas na testování prvních prototypů. Ty by měly kumulativně ujet okolo 1,8 milionu kilometrů v nejrůznějších klimatických podmínkách. Zda se záměr Siru Ratcliffovi povedl tak uvidíme až za pár let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?