Hlavní obsah

Verdikt o chrámu Hagia Sofia padne za dva týdny

Právo, DPA, nek

Nejvyšší správní soud Turecka projednal žalobu jednoho spolku, aby istanbulský chrám Boží Moudrosti (Hagia Sofia), dnes státní muzeum, získal nazpět status mešity, který měl do roku 1934. Slyšení skončilo, rozhodnutí soud zveřejní až za dva týdny, sdělila televize TRT.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Istanbulský chrám Boží Moudrosti, spíše známý jako Hagia Sofia, dnes slouží jako muzeum.

Článek

V roce 1934 Hagiu Sofiu turecká vláda na popud Mustafy Kemala Atatürka, tehdejšího prezidenta a zakladatele sekulární republiky, přeměnila na muzeum.

Žalující spolek se snažil dokázat, že Atatürkův podpis pod vládním dekretem byl protiprávní, a že je tedy neplatný. Prokuratura namítá, že rozhodnutí vlády odpovídalo zákonům, a požaduje zamítnutí žaloby.

Opětovnou přeměnu chrámu na mešitu podporuje dnešní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, což vyvolalo i odezvu v zahraničí. Kupříkladu šéf americké diplomacie Mike Pom­peo se vyslovil pro zachování statusu muzea.

Ankara odmítla Pompeovu radu

Hami Aksoy, mluvčí tureckého ministerstva zahraničí, k tomu ve čtvrtek řekl, že Ankaru Pompeovo vyjádření šokovalo. „Hagia Sofia leží na našem území a je majetkem Turecka jako všechny naše kulturní památky. Jakákoli záležitost, která se jí týká, zůstává naší vnitřní věcí,“ zdůraznil mluvčí.

Na jihu Turecka pomáhá slunce restaurovat ručně tkané koberce

Muži

Nejvyšší představitel řecké pravoslavné církve, konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, k záměru Turecka řekl, že změna chrámu na mešitu bude „zklamáním“ pro křesťany a postaví proti sobě Západ a Východ.

Status chrámu je v Turecku citlivou politickou záležitostí. Jeho přeměnu na mešitu požaduje většina Turků, zejména pak stoupenci Erdoganovy islámské konzervativní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP)

Chrám zažil korunovace
Hagia Sofia je jednou z nejznámějších památek na světě.
Spadá do kulturního dědictví UNESCO.
Postavili ji v šestém století.
Po pádu Konstantinopole (dnešního Istanbulu) sloužila jako byzantský chrám.
Odehrávaly se v ní korunovace císařů.
Poté ji Osmani přebudovali na mešitu, kdž ke chrámu přistavěli čtyři minarety.

Reklama

Výběr článků

Načítám