Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Brazílii počet nakažených překonal 1,5 milionu, Spojené státy opět hlásí denní přírůstek přes 50 000

Testování na covid-19 na mobilní testovací stanici ve městě Lawrence v Massachusetts. foto: ČTK

Washington - Počty případů nákazy koronavirem ve Spojených státech a také v Brazílii se každý den zvyšují o desítky tisíc případů, v Evropě jsou pak problémem lokální ohniska. To se týká i České republiky, kterou počínaje sobotou Slovinsko přeřadilo z kategorie bezpečných do kategorie méně bezpečných států. Anglie, která společně s dalšími částmi Spojeného království patřila k nejpostiženějším na světě, se nově otevřely hospody, restaurace, kadeřnictví i hotely.
  15:45

Spojené státy během pátku zaznamenaly přes 53 000 nových případů, o den dříve to bylo podle Reuters rekordních 55 405 infekcí. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje celosvětově, uvedla, že za posledních 24 hodin v USA zaznamenala 57 683 nově potvrzených nákaz. Sedm amerických států podle Reuters v pátek ohlásilo rekordně vysoké denní bilance, a to Alabama, Aljaška, Idaho, Jižní Karolína, Mississippi, Severní Karolína a Tennessee.

Situace se Slovinskem se může opakovat i u dalších zemí, varuje Asociace cestovních kanceláří

Americké úřady důrazně doporučují nošení roušek, mnohé státy USA jejich alespoň částečné nošení vyžadují. K rouškám se nyní začíná stavět vstřícně i prezident Donald Trump, který v pátek pod horou Mount Rushmore s obřím sousoším bývalých prezidentů USA přednesl projev k sobotnímu Dni nezávislosti. Velká část z asi 7500 lidí, kteří přednes na místě poslouchali, si ale ústa a nos nezakrývala.

S koronavirem se výrazně potýká i Brazílie, která za poslední den zaznamenala 42 223 případů nákazy a 1290 úmrtí spojovaných s nemocí covid-19. Oficiální statistika nakažených se dostala na téměř 1,54 milionu, zatímco bilance obětí stoupla na 63 174 mrtvých.

V Anglii probíhá takzvaná supersobota

V Česku za pátek přibylo 141 nakažených, zhruba o desítku více než ve čtvrtek. Stále je to ale méně než na konci minulého týdne, kdy nárůst zrychloval až na nedělních 305 nově nakažených, což byl nejvýraznější nárůst od začátku dubna. Kvůli nárůstu nemocných, za kterým podle úřadů stojí především lokální ohniska, zpřísnilo Slovinsko vstup do země z Česka, nejde-li o pouhý tranzit dál do Chorvatska. Slovinsko nově vyžaduje covidový test, nebo 14denní karanténu. Od pondělí bude test vyžadovat od cestujících z Česka také Kypr.

Španělsko po skončení nouzového stavu ožilo cestovním ruchem

Anglie, která naopak od 10. června karanténu pro Čechy zruší, takzvanou supersobotou zahájila velké uvolňování karanténních opatření. Znovu fungují kadeřnictví, hospody, restaurace, hotely či muzea. Kritici varují, že otevření hospod povede po více než třech měsících necené uzávěry k neřízeným pitkám, které se odrazí v šíření koronaviru. Vláda proto národ nabádá k zodpovědnosti.

Británie chce v budoucnu podle premiéra Borise Johnsona jít cestou lokálních omezení, ke kterým přistupují i další státy. Například katalánské úřady v sobotu nařídily uzávěru oblasti zahrnující i dvěstětisícové město Lleida. Jde o vůbec první omezení pohybu od 21. června, kdy ve Španělsku skončil nouzový stav.

Nová opatření přijal i Írán. Íránci, kteří nebudou používat roušky, nebudou moci podle prezidenta Hasana Rúháního počítat se službami státních úřadů. Rúhání rovněž řekl, že pracoviště, kde se hygienická nařízení nebudou dodržovat, budou na týden uzavřena. V Íránu do soboty covid-19 zabil přes 11 400 lidí a nákaza se potvrdila u 237 878 lidí.

Koronavirus se podle dosavadních poznatků začal šířit z čínského města Wu-chan. Světová zdravotnická organizace (WHO) v aktualizované zprávě uvádí, že Čína o výskytu plicní nemoci nového původu informovala až po dvou žádostech. WHO žádala o podrobnosti 1. a 2. ledna, odpověď dostala až 3. ledna.

Autor: