Hlavní obsah

Středula: Zdraví horníků nebylo prioritou

Právo, Jan Martinek

Na nic připraveni nebyli, situaci hrubě podcenili a evidentně měli jiné priority, než je zdraví zaměstnanců, tak hodnotí pro Právo reakci společnosti OKD na rozšíření nákazy koronavirem v dolech na Karvinsku předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Kritizuje i zbytečné váhání vlády a epidemiologů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Článek

Jak hodnotíte situaci na Karvinsku, kde vedení OKD až nyní rozhodlo o zastavení těžby?

Vláda i hygienické stanice měly o nákaze v OKD delší dobu dostatek informací. Toto váhání bylo zbytečné a ničemu nepomohlo, navíc došlo z mého pohledu k naprosto neuvěřitelným výrokům na adresu horníků, že údajně šíří nemoc tím, že chodí na pivo, což je výmysl a pohrdání lidmi. Ti, co rozhodují, ani netuší, v jakých podmínkách tito lidé dělají. Když bylo jasné, že ve Slezském vojvodství došlo k šíření covidu-19, dalo by se předpokládat, že státní firma OKD, která má polské dodavatelské firmy, zvládne situaci. Ale ukázalo se, že na nic připraveni nebyli, situaci hrubě podcenili a evidentně měli jiné priority, než je zdraví zaměstnanců.

Stát, nebo management státní společnosti Prisko, situaci hrubě podcenil a teď to hází na někoho, kdo s tím nemá nic společného.

Upozornily na situaci odbory vládu včas?

Upozornili jsme na víc věcí, nejen v souvislosti s koronavirem, ale také v souvislosti se zahlazováním hornické činnosti a sníženou cenou uhlí. Firma měla vysokou finanční zátěž a stát se zavázal, že náklady bere na sebe. Tedy není to příběh jen o koronaviru, ale i o OKD a o všem, co s tím souvisí.

Kdy se mělo začít jednat?

Kladu si otázku srovnání Karvinska s Litovelskem. Tam byly naplněny stejné znaky a zastavila se celá oblast. Litovelsko bylo hermeticky uzavřené. Proč se vláda neodhodlala k radikálnějšímu kroku v souvislosti s horníky? Ti museli jít ještě v sobotu a v neděli, kdy nešli do práce, na testy.

Vezměte si, že člověk, který jde do karantény, rázem přijde o 40 procent příjmu. To je vážná věc, ti lidé to nedělají z plezíru a vadí jim, pokud mají o takovou část mzdy přijít.

Stát, nebo management státní společnosti Prisko, situaci hrubě podcenil a teď to hází na někoho, kdo s tím nemá nic společného. Že se virus v hornickém prostředí rychle rozšíří, snad bylo každému jasné, a jestli nebylo, tak je to ještě horší.

Jasně převládly ekonomické zájmy nad zdravím lidí, což jsme celou dobu kritizovali.

Máte pocit, že měla vláda Karvinsko také uzavřít?

Pouze jsem srovnával opatření, která byla použitá na Litovelsku a Karvinsku za prakticky stejné situace.

Podle vás tedy nebylo správné povolit na Karvinsku otevření hospod až v osm ráno, aby tam horníci nechodili na šestou?

Ale to přece vůbec není o hospodách! To je naprosto irelevantní. Zde jsou dva rozdílné světy, jeden za branou továrny a jiný uvnitř. A tam byla situace nesmírně podceněná. Lidé, co pracují v dolech mají společné šatny, sprchy, veškerá zařízení k očistě. Navíc při těžké práci ve vedru a vlhku či v těžních výtazích jsou nějaké roušky nebo půldruhametrové odstupy nesmyslné. Nikoho to nezajímalo a výsledek se dostavil – rychlé šíření viru. S tím žádné „pivko v šest ráno“ nemělo co dělat.

Jasně převládly ekonomické zájmy nad zdravím lidí, což jsme celou dobu kritizovali. Musel jsem se usmát, když jsem četl, že se na Karvinsku čekalo na ministra zdravotnictví, přitom orgány měly dávno konat.

Čím si vysvětlujete, že nekonaly?

Neschopností těch, kteří mají právo rozhodovat. Jistě tam mohly hrát roli i ekonomické tlaky, obavy politiků, protože za chvíli budou volby. Evidentně to byla kombinace všeho.

Reklama

Výběr článků

Načítám