Hlavní obsah

Nejen trpělivost růže přináší

Právo, Adéla Mclintock

V dobřichovické zahradě Evy Křenkové se oči i nos lačně upínají k místům, kde kvetou a voní růže. Je život po boku urozených královen tak růžový, jak se na první pohled zdá?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Uhrančivé barvy. Šalvěje (Salvia) a purpurový pryšec (Euphorbia) lichotí opakovaně kvetoucí anglické růži v odstínu bordó.

Článek

Stačí zahlédnout jeden rozvitý květ a jste zamilovaní až po uši – do hedvábitých plátků, fantastických barev i smyslného parfému, který je tím svůdnější, čím hlouběji do květu zaboříte nos.

Půvab růží je ale v ustavičném ohrožení způsobeným chorobami a škůdci, proto se každý, kdo je chce pěstovat, musí vyzbrojit trpělivostí, pečlivostí, ale i silným žaludkem.

Snová zahrada

Mírně svažitá zahrada se díky Evině sběratelské vášni proměnila během čtvrt století v botanický skvost s rabátky okolo domu, ostrůvky rozesetými v trávníku a soustavou terasovitých záhonů.

Všude, kde to jde, vystavují tvář slunci historické růže, které kvetou sice jen jednou za sezonu, o to však bohatěji, dále tzv. angličanky od proslulého pěstitele Davida Austina, francouzské giotovky či kuriózní mechovky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Romantické růže se pěkně vyjímají před vilou ve stylu italské renesance, po které se šplhá vzhůru hortenzie řapíkatá s břečťanem.

Přehlídku šlechtěných krásek doplňují divoké růže svraskalé a pižmové, jejichž prostý vzhled se za miliony let nezměnil.

Jen královny nestačí

Královnám květin nesluší samota, proto k nim zapálená růžařka vybírá parťáky, kteří zdůrazňují jejich osobitost, přispěchají s barvou, když zrovna nekvetou, a zároveň decentně skrývají holé báze ostnitých prutů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růže a jarmanky (Astrantia). Barevně sehraný tým rozvášňuje zahradu od začátku května do konce června.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dárce pylu. Růže stejně jako ostatní rostliny z čeledi růžovitých nabízejí pyl, ale žádný nektar. Nejsnáze se k němu hmyz dostává v květech jednoduchých.

Šanty, pryšce, třemdavy, šalvěje, jarmanky, to všecko jsou znamenité doprovodné trvalky.

Přidají-li se ještě popínavé klematisy, vysoké chrastavce, okrasné česneky, kakosty a kozlík lékařský s andělikou, vznikne obrázek, který by s nadšením zvěčnil i Claude Monet.

Hyacintovec vnáší do zahrady barvu čisté oblohy

Zahrada

Bez práce nejsou růže

Než se sazenice rozrostou do krásy, uplyne klidně i pět let. První dva roky se musejí pravidelně zalévat, později vystačí s vodou ze srážek, ovšem za předpokladu, že půdu kolem nich pokrývá pořádná vrstva mulče.

Paní Evě se osvědčila směs listovky s kompostem, který navíc obohacuje zeminu o potřebné živiny. Hladovým růžím pěstitelka navíc každé jaro přilepšuje dávkou dlouhodobě působícího hnojiva.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Slunce i polostín. Jedině ve stínu růže neprospívají. Když se přidá dobře živená půda, dostatek vody a pravidelný řez, vydrží kvést dlouhá desetiletí.

Ve zbytku sezony odstraňuje zvadlé květy (pokud nejde o druh s atraktivními šípky) a také květy poškozené deštěm, jelikož se stávají líhní pro houbové choroby.

Jestliže keře vypadají malátně a neduživě, prospěje jim hluboký řez skoro až k zemi. Už se tak prý vzpamatovaly i keře postižené padlím a černou skvrnitostí.

Když můžete, pegujte

Tak zní Evino doporučení pro ty, kdo chtějí své růže přimět k bohatšímu kvetení a zároveň je obrnit vůči polámání při bouřce. Jak se peguje? Delší výhony keřových či popínavých růží opatrně ohněte a kovovými kolíky připevněte k zemi.

Nové výhony, které podél horizontálně vedených prutů vyrazí, na jaře sestřihněte na dvě tři očka, aby keř působil úhledněji.

Zahrada plná líbezných melodií

Zahrada

Krása v ohrožení

Eviny prsty jsou často zelené od rozmačkaných mšic, které na růžích řádí. K jejím nejpilnějším pomocníkům v boji proti savému hmyzu patří vosička zvaná mšicomar a sýkorky.

Činí se i dravá slunéčka a larvy pestřenek, jejichž počet slibně stoupá, protože zahrádkářka nepoužívá chemické postřiky. Dokonce pilatky a květopasy, úhlavní nepřátele růží, poctivě chytá a hubí ručně.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zlatohlávek huňatý. Chráněný brouk růže neničí. Na to jsou experti květopasové s pilatkami a mšicemi.

Likviduje i poupata, která se sklánějí, jako by byla nalomená, což je známka toho, že do nich květopas jahodníkový nakladl vajíčka. Pokud se mezi květními plátky objeví zlatohlávek huňatý, není důvod k panice. Zákonem chráněný brouk si z květu sice občas ždibínek ukousne, raději ale sbírá pyl bohatý na bílkoviny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pryšce - trvalky mnoha tváří

Jsou jedovaté a mají omezenou paletu barev. Tím výčet záporů končí. Ve všem ostatním pryšce neboli euforbie (Euphorbia) oslňují, překvapují a vůbec dělají...

Zahrada jako pokladnice nápadů

Rakušanka Petra a její manžel Oliver dovedli svou venkovskou zahradu uvelebenou v údolí potoka Weidenbach za hranici všednosti. Vděčí za to neutuchajícímu...

Výběr článků

Načítám