Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Promluví „kuplířka“ Maxwellová o zneužívání dívek? V Epsteinově kauze se rýsují nová odhalení

Svět

  9:50
Londýn - V kauze sexuálního zneužívání nezletilých dívek vlivným americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem se možná rýsují nová odhalení. Důvodem je, že detektivové amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve čtvrtek zadrželi Ghislaine Maxwellovou. Osmapadesátiletá Britka byla považována za Epsteinovu pravou ruku. Vyšetřovatelé se domnívají, že mu měla zajišťovat „přísun“ nových dívek, které pak byly na Epsteinových párty zneužívány.

V dobách „slávy“. Někdejší partnerka finančníka Jeffreyho Epsteina Ghislaine Maxwellová (vpravo) s princem Andrewem a dívkou, již měl znásilnit. foto: FOTO REUTERSReuters

Někdejší finančník a filantrop byl kvůli tomu souzen již v minulosti. V roce 2008 ho poslal soud na 18 měsíců do vězení. Loni v červenci byl zatčen znovu pro podezření, že řadu let zneužíval nezletilé dívky a mladé ženy a naváděl je k prostituci. Než ovšem došlo k soudnímu projednávání nových obvinění, spáchal Epstein ve své cele sebevraždu.

Princ Andrew je v Epsteinově kauze stále pod větším tlakem. Americká prokuratura chce, aby spolupracoval

Ghislaine Maxwellová se poté ukrývala na nejrůznějších místech. Až dosud nebyla trestně stíhána. Podle newyorské státní zástupkyně Audrey Straussové ovšem hrála ve skutečnosti „klíčovou roli“ v Epsteinových nezákonných aktivitách. Je jí kladeno za vinu, že Epsteina kryla a v minulosti před soudem několikrát křivě svědčila v jeho prospěch. Pokud soud uzná její vinu, hrozí jí až 35 let vězení.

Konference v New Yorku k případu Jeffryho Epsteina.
Ghislaine Maxwell na konferenci v New Yorku.

Maxwellová je dcerou někdejšího vlivného britského vydavatele a labouristického politika Roberta Maxwella. Jednu dobu byla i Epsteinovou životní partnerkou. Později se stala jednou z významných postav newyorského společenského života. Pomáhala tak finančníkovi udržovat těsné kontakty s významnými osobnostmi ze světa showbyznysu nebo politiky, včetně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa či druhorozeného syna britské královny prince Andrewa.

Mnozí z Epsteinových přátel se účastnili pravidelných sešlostí v jeho vilách, kde pak docházelo ke zneužívání nezletilých dívek. Později vyšlo najevo, že v pokojích byly rozmístěny skryté kamery, jež mu měly zajistit kompromitující materiál na prominenty.

Policie se po smrti Epsteina zaměřuje v kauze zneužívání dívek na dceru magnáta Maxwella, píše list

Právě Maxwellová seznámila Epsteina i s princem Andrewem, který je osmým v pořadí v nástupnictví britské panovnice. Druhorozený syn královny Alžběty II. se již před několika lety ocitl v hledáčku amerických vyšetřovatelů.

Američanka Virginia Robertsová Giuffreová totiž viní Maxwellovou, že ona a Epstein ji jako tehdy sedmnáctiletou nutili k sexu s princem Andrewem. Dnes 36letá právnička tvrdí, že ji britský princ v roce 2011 znásilnil.

Andrew to popírá. Prohlašuje také, že si nepamatuje na společnou fotku s Giuffreovou z té doby. Dokonce pak naznačil možnost, že mohla být manipulována.

Když se princ snažil loni celou záležitost vysvětlit v rozhovoru pro BBC, bylo jeho vystoupení hodnoceno jako nepovedené. Následně s ním začaly rušit spolupráci nejrůznější společnosti, které podporovaly jeho charitativní aktivity. Posléze požádal královnu, aby ho zbavila reprezentačních povinností. Američtí vyšetřovatelé již pozvali Andrewa jako svědka k dalšímu výslechu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!