Z tatranské zubačky po padesáti letech zmizí tradiční červené soupravy

Vozový park na tatranské železnici

Vozový park na tatranské železnici Zdroj: profimedia.cz

Vozový park na tatranské železnici
Vozový park na tatranské železnici
Štrbské pleso je žádána turistická lokalita ve Vysokých Tatrách
Vozový park na tatranské železnici
Vozový park na tatranské železnici
16
Fotogalerie

Po víkendu začíná kompletní rekonstrukce ozubnicové dráhy ze Štrby na Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách. Práce na generální opravě potrvají rok.

„Jsme si vědomi, že uzavření trati způsobí turistům komplikace, ale z dlouhodobého hlediska je rekonstrukce nutná. Na trať pak vyjedou nové švýcarské hybridní soupravy a vzroste i kapacita tratě,“ uvedl generální ředitel Slovenské železniční společnosti Filip Hlubocký pro server startitup.sk.

Po zrekonstruované trati bude jezdit pět nových bezbariérových vlaků a jedna nová multifunkční lokomotiva. Do nového vozového parku chce železniční společnost investovat zhruba 384 milionů eur.

Cestující budou mít v nových soupravách k dispozici informace o trase a aktuální poloze a díky anonymizovanému kamerovému systému bude mít provozovatel železnice přesné informace o počtu pasažérů. Samozřejmostí bude klimatizace, zásuvky a připojení k internetu. Komfortnější má být i prostor na přepravu kol, lyží a snowboardů.

Během roční rekonstrukce bude provoz na trati zabezpečovat náhradní autobusová doprava. Michal Sýkora, starosta obce Štrba, věří, že se rekonstrukce zvládne v termínu a poté se situace s přepravou na Štrbské pleso výrazně zlepší.

Momentálně na trati jezdí tři zhruba padesát let staré soupravy, které se před výlukou přesunou do popradského železničního depa. Minimálně s jednou z nich se po repasi počítá na mimořádné vzpomínkové jízdy.