Hlavní obsah

Kde a jak ušetřit za vodu v domácnosti

Právo, tov, gin

Češi spotřebují každý den v průměru skoro 90 litrů vody na osobu. Snížením spotřeby by přitom mohli pomoci nejen vlastní peněžence, ale i životnímu prostředí. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nejvíc pitné vody v domácnosti padne na osobní hygienu a používání toalety, praní a mytí nádobí.

„Řada opatření, jak snížit spotřebu, je už dnes dostatečně známá, například rychlou sprchou spotřebujete výrazně méně vody než napouštěním vany,“ řekl Právu Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí.

„Dále je vhodné mít toalety s dvojím splachováním a stejně dobrou službu udělají perlátory namontované na všechny kohoutky v domácnosti. A pokud dokážete smysluplně naplnit myčku nádobí, tak i tím určitě ušetříte více vody, než když budete nádobí mýt v ruce,“ dodal.

I se smysluplně naplněnou myčkou ušetříte více vody než mytím nádobí v ruce
Ondřej Charvát, MŽP

Zásadní dopad na spotřebu vody má také to, když jsou lidé laxní a včas nereagují na jakékoli úniky vody a neřeší kapající kohoutek či protékající splachovač na WC, kde už může jít i o stovky litrů denně.

„To již můžete výrazně pocítit při placení vodného a stočného. V posledních letech se také na trhu rozšiřuje počet chytrých vodoměrů, které zlepšují vaši kontrolu nad spotřebou vody, zmenšují ztráty vody a rychle reagují na případnou havárii,“ upozornil Charvát.

Vodu do ledničky

Toaleta s duálním splachováním, kde po malé potřebě spláchnete pomocí menšího tlačítka, vypustí také méně vody a ve čtyřčlenné domácnosti dokáže snížit spotřebu až o 2160 litrů vody měsíčně, tedy asi o 200 korun. Pokud v domě žije více mužů a prostor to dovoluje, zvažte instalaci pisoáru, na splachování potřebuje ještě méně vody než krátké spláchnutí WC.

Úsporná sprchová hlavice za měsíc stejné rodině ušetří 4600 litrů vody, tedy přibližně 440 korun, a s perlátorem je za měsíc úspora zhruba kubický metr vody, tedy 94 korun.

Příklady spotřeby vody
Mytí v plně napuštěné vaně: 100 l.
Sprchování: 20 až 60 l.
Klasická sprchová hlavice: až 15 litrů za minutu.
Úsporná hlavice: 8,5 l/m. Při šestiminutovém sprchování lze ušetřit až 39 litrů pitné vody. Pokud se budeme s úspornou hlavicí sprchovat dvakrát denně, za týden se tak dá ušetřit až 546 litrů vody.
Obyčejná nádrž u záchodu: 9 l/spláchnutí bez možnosti regulace.
Duální splachovací systém: 4,5 l/spláchnutí v menší volbě.
Používáním kelímku s vodou místo otevřeného kohoutku ušetříte až 25 litrů vody na jedno mytí zubů.
Zdroj: Grohe

„Úsporné sprchy jsou atraktivní. Svoji cestu do domácností si nacházejí také bezdotykové vodovodní baterie, které zajišťují, že voda teče jen ve chvíli, kdy je potřeba,“ popsal Václav Kužílek ze společnosti Grohe. Podle něho přibývá rodin, které kromě ceny také velmi hledí na ekologické hledisko. Sucho, byť teď na čas zažehnané dešti, to jen podtrhlo.

Další řadu dobrých rad, jak šetřit vodou, najdete na internetu, třeba na webu PVK. Doporučují například ukládat do lednice nádobu s pitnou vodou. Když se chcete napít, nemusíte zbytečně odtáčet studenou vodu. Naopak při sprchování, než začne téct teplá, můžete natočit trochu vody do vědra a pak ji použít k zalití toalety nebo květin. Pákové baterie šetří vodu proti klasickým kohoutkům, protože rychleji vyladíte požadovanou teplotu.

Je dobré vypínat vodu během čištění zubů nebo mytí vlasů a vychovávat k tomu i děti. Sprchování by nemělo trvat déle než pět minut.

Při nákupu nové myčky a pračky sledujte údaje o spotřebě vody.

Myslet víc dopředu

Sofistikovaným řešením zejména pro rodinné i bytové domy je využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě díky dotačnímu programu Dešťovka.

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

Finanční příspěvek je možné získat na tři základní systémy – nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti. Dotace pokryje domácnosti až polovinu výdajů.

„To, co dnes tady objevujeme, už v západní části Německa věděli a dělali před třiceti lety,“ říká sedmdesátník u svého domku ve Vraném nad Vltavou, když se zajímáme, jak „domkaři“ hospodaří s vodou. Už před dvaceti lety při totální rekonstrukci původní chatky na rodinný dům instaloval podzemní nádrž na dešťovku a postavil do domu rozvody.

Desítky tisíc na využití dešťové a odpadní vody

Finance

Ukazuje, jak funguje čerpadlo, filtrace, možnost přepínání na vodu z řadu, kdyby ta v nádrži došla. „Zatím jsem za celých dvacet let na splachování nemusel přepínat ani jednou. Jedině mě tak trochu mrzí, že mi na to žádnou dotaci už nedají,“ dodává s úsměvem.

Češi podle posledních statistik v domácnostech spotřebují v průměru 89 litrů na osobu za den. Největší spotřebu mají nadále Pražané (108 litrů), naopak nejšetrnější zůstávají obyvatelé Zlínského kraje se 76 litry na osobu a den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám