Hlavní obsah

Balaton naopak: číšníků dost, hostů málo

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Majitelé restaurací v okolí maďarského jezera Balaton se dlouhá léta potýkali s nedostatkem číšníků a kuchařů, ale situace se naprosto otočila: personálu je dost, avšak nemá komu vařit nebo koho obsluhovat.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turisté se k břehům Balatonu zatím moc nehrnou

Článek

„Dosud jsme těžce sháněli zaměstnance, teď nejsou hosté,“ potvrdil deníku Népszava János, který pronajímá restauraci Platán na pláži ve městě Balatonboglár.

Zisk? To by muselo být opravdu horko a nádherně
János, provozovatel restaurace

List konstatuje, že většina podobných zařízení na jižním pobřeží Balatonu hraje letos jen o přežití. „Budou-li červenec a srpen silnější, snad se dostanu ve srovnání výdajů a příjmů za tento rok na nulu. A zisk? To by muselo být opravdu horko a nádherně,“ dodává János.

Stesk po cizincích

Restauraci pronajímá a platí za ni už od dubna. „Do poloviny května mi snížili nájem o polovinu, ale i tak jsem zatím v hlubokém minusu,“ dodává s tím, že k jezeru nedorazili především zahraniční turisté. „Loni zde převládali hlavně Němci, Češi a Poláci. Letos po nich není ani stopy a Maďaři moc nemají na rozhazování,“ dodává János.

Předsevzetí chorvatských hoteliérů padlo. Slevy ubytování až o polovinu, píše list

Evropa

Podobně je na tom István, který pronajímá restauraci ve městě Fonyód. „Od začátku sezony jsem v hlubokém minusu. Letos jsem bez problémů sestavil partu číšníků a kuchařů včetně těch, kteří léta pracovali v Rakousku a Itálii,“ říká István.

Nula od nuly pojde

U Balatonu bývá obvykle velmi silná předsezona v květnu a v červnu, především o víkendech. Vždyť z hlavního města je to do Siófoku na jižním břehu jezera po dálnici jen sto kilometrů.

Jenže přišla pandemie a turistika se zřítila na nulu. Když nastalo uvolňování opatření, počasí bylo nestálé a často pršelo, hlavně o víkendech.

V Maďarsku evidují mnohem vyšší smrtnost na covid-19 než jinde

Koronavirus

První opravdu horký víkend zažil letos Balaton až na konci června. „Mluví se o tom, že na červenec a srpen si lidé zamluvili ve velkém ubytování, protože nepojedou na dovolenou do zahraničí. Uvěřím tomu, až budou všechny stoly v mé restauraci obsazené,“ netají se Károly, majitel restaurace ve městě Zamárdi.

Móric se dlouhé roky živil jako číšník v Tyrolsku, nejprve za šilinky, pak za eura… „Vrátil jsem se v polovině března, a jelikož jsem nechtěl utratil všechny peníze, které jsem venku našetřil, nastoupil jsem na léto k Balatonu. Je to sice směšná částka, za kterou zde pracuji ve srovnání s Rakouskem, ale mám příslib, že v říjnu se mohu vrátit do Tyrol,“ uvedl Móric.

Největší hloubka činí jedenáct metrů
Balaton je největší jezero ve střední Evropě.
Jeho rozloha dosahuje 596 kilometrů čtverečních.
Délka jezera činí 78 kilometrů.
Maximální šířka 12 kilometrů.
Průměrná hloubka 3,2 metru.
Největší hloubka je 11 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám