Hlavní obsah

Další komplikace při cestě do zahraničí. Stovky Čechů budou muset podstoupit test na covid-19

Dovolená v zahraničí se kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem stává pro Čechy stále komplikovanější. Po Slovinsku, Lotyšsku a Estonsku nyní tvrdší opatření přichystal pro turisty z tuzemska také Kypr. To se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže dotkne stovek lidí, kteří se neobejdou bez negativních testů na koronavirus.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to obrovská komplikace. Především pro klienty, kteří nemají šanci udělat si test, protože je prodloužený víkend,” uvedl Papež.

„Navíc test je drahý. Na to upozorňujeme už více než šest týdnů a nikdo to neřeší,” dodal místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Česko už není bezpečnou zemí ani pro Lotyše a Estonce. Platný není ani negativní test

Koronavirus

Kypr přeřadil Česko z kategorie A, což jsou země, odkud cestující po příletu nemusejí předkládat negativní test na koronavirus, do kategorie B. Češi se tak spolu s pasažéry z dalších zemí zařazených do této kategorie budou muset od 6. července prokázat maximálně tři dny starým negativním testem. Revidovanou kategorizaci států zveřejnilo kyperské ministerstvo zdravotnictví, informoval web in-cyprus. [celá zpráva]

Rozhodnutí Kypru se podle Papeže projeví nedůvěrou v šanci trávit dovolenou bez potíží: „To je velmi nebezpečné. Stát si musí uvědomit, že za tuto situaci nese plnou odpovědnost a musí být připraven na to, že jak klienti, tak cestovní kanceláře a agentury po něm budou vyžadovat náhrady za zbytečné výdaje.”

Slovinsko zpřísňuje opatření. Čechy pošle do karantény

Evropa

Snad jediným pozitivem je fakt, že počet Čechů cestujících na Kypr nyní není tak vysoký. Do této destinace totiž míří Češi ve větší míře zpravidla až od srpna.

„Tento krok ze strany Kypru na nás žádný dopad mít nebude, protože momentálně zájezdy na Kypr neprodáváme. Nemuseli jsme tedy rušit žádné zájezdy nebo přesouvat klienty do jiných destinací,” uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. Podobně se vyjádřila i mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

RegioJet přerušil prodej jízdenek do Lublaně

Ekonomika

Omezení platí pro Čechy i jinde

Kypr je další zemí, která v posledních dnech omezuje vjezd českých občanů, požaduje po nich negativní test na covid-19 nebo je rovnou posílá do karantény. První bylo Slovinsko, následovaly pobaltské země Lotyšsko a Estonsko, a nyní Kypr.

Restrikce dopadají na Českou republiku, protože v ní v posledních deseti dnech začal stoupat počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem a před týdnem byly zaznamenány nejvyšší počty případů od Velikonoc. Nárůst souvisí s ohniskem nemoci na Karvinsku, kde se kornavirus, podobně jako v Polsku, rozšířil mezi horníky.

Středula: Zdraví horníků nebylo prioritou

Koronavirus

Anketa

Jeli byste na dovolenou do země, kde musíte mít test na covid-19?
Ano
6,6 %
Ne
93,4 %
Celkem hlasovalo 7029 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám