Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spory z kraje sezony. Mercedes může využít kontroverzní systém DAS, Red Bull s protestem neuspěl

Mechanici Mercedesu. foto: Reuters

Spielberg - Jezdci Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas mohou ve Velké ceně Rakouska formule 1 využívat kontroverzní systém DAS. Závodní komisaři v noci na dnešek zamítli protest, který před úvodní Grand Prix sezony podala stáj Red Bull. Mezinárodní automobilová federace FIA už dříve rozhodla, že DAS bude od příštího roku zakázaný.
  13:55

Mistrovský tým Mercedes poprvé nasadil DAS během předsezonních testů a vyvolal tím značný poprask. Systém umožňuje jezdcům pohybovat volantem od sebe a k sobě a tím měnit sbíhavost předních kol. Úpravou geometrie se snižuje tření pneumatik a tím pádem i jejich opotřebení.

„Komisaři mají za to, že DAS je součástí řízení, i když nekonvenční. Neporušuje tak pravidla týkající se zavěšení,“ uvedla jury po nočním jednání. Podle pravidel se zavěšení kol během jízdy nesmí nijak měnit.

V Mercedesu rozhodnutí uvítali. „Myslíme, že jsme v právu. S FIA jsme o tom hodně diskutovali, proto to v autě máme. Spory a jiné pohledy na technické inovace k formuli 1 vždycky patřily. S tím se musí počítat,“ řekl k protestu Red Bullu šéf německého týmu Toto Wolff.

Mechanici Mercedesu.
Mistr světa Lewis Hamilton a stáj Mercedes vstoupí v neděli do nové sezony...

Zástupci rakouské stáje rozhodnutí akceptovali. „Chtěli jsme jasné stanovisko. Takové, jaké jsme si představovali, jsme nedostali. Pořád máme své pochybnosti,“ řekl poradce Red Bullu Helmut Marko televizní stanici ORF.

Mercedes bude v letošní sezoně, která začíná kvůli koronaviru s velkým zpožděním, útočit na sedmý titul mezi týmy i jezdci. Pátečním úvodním tréninkům ve Spielbergu kralovali šestinásobný šampion Brit Hamilton a Fin Bottas.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!