Hlavní obsah

V Británii se otevřely hospody i kadeřnictví

Londýn

V Anglii se v sobotu po více než třech měsících znovu otevřely restaurace, hospody, ale také kadeřnictví, muzea či hotely. Opět se mohou konat svatby. Protože jde o nejrozsáhlejší krok v rámci pokračujícího uvolňování, označoval se dnešek jako supersobota. Od neděle se také začne zvyšovat počet vlakových spojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Anglii se po čtvrt roce otevírají restaurace a baryVideo: Reuters

 
Článek

Netrpělivě bylo očekáváno otevření hospod. Některé otevřely už v šest ráno. Pivaři vedli na sociálních sítích do poslední chvíle diskuze o tom, kde si dnes brzy ráno budou moci nechat načepovat pivo.

Vláda sice otevření hospod omezila až od dnešního rána, aby zabránila neřízeným pitkám během noci na dnešek, již v pátek si ale pintu cideru dopřál princ William.

Kensingtonský palác na Twitteru uvedl, že budoucí král navštívil hospodu v Norfolku, aby personálu popřál dobré vykročení do nové sezony.

Deník The Guardian použil v titulku Johnsonovo varování, aby lidé nezodpovědným chováním výsledky tažení proti koronaviru nezničili. Těmito obavami se kritici otevřených hospod netají a upozorňují, že kvůli alkoholovým výstřelkům může koronavirus opět nabrat na síle. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock již v pátek upozornil, že kdo se utrhne ze řetězu a začne pod vlivem alkoholu řádit, skončí v cele.

Zatímco v Anglii se hospody otevřely až v sobotu, aby lidé neřádili už o páteční noci, v Severním Irsku se tak stalo již v pátek. Skotsko venkovní posezení a pivní zahrádky zpřístupní 6. července a od 15. července pak i vnitřní prostory. Pro Wales žádné datum stanoveno ještě nebylo, ale 9. července samospráva plánuje přehodnotit dosavadní omezení.

Foto: Paul Childs, Reuters

Holičství v anglickém St. Albans se opět otevřelo.

Lidé si mohli nechat ostříhat

V sobotu se v Anglii otevírají i hotely či kempy, pokud bude dodržena podmínka neshlukování se hostů. Vláda si mimo jiné vymínila, že společné prostory musí být udržovány čisté a dezinfikované, což ale platí i o pokojích. Každý pokoj po úklidu musí být na dveřích opatřen pečetí, která očistu potvrdí. Otevírají i holičství a kadeřnictví.

„Bylo zoufalé, že jsem se nemohl dát ostříhat,” citovala agentura AP 25letého Williama Browna, který v sobotu zamířil do holičství ve středoanglickém Blaby, „rozčilovalo mě to a jsem rád, že je to už pryč.”

Majitelka kadeřnictví Stephanie Headleyová uvedla, že si oddechla, když se mohla poprvé od 23. března vrátit ke své práci. Řekla, že když premiér Boris Johnson potvrdil uvolňování restrikcí, byla zavalena objednávkami. „Už se nemohu dočkat, až uvidím všechny ty nepovedené účesy, které jsou výsledkem karantény,” dodala.

Podle BBC se před holičstvími tvořily fronty, mnohdy v nich byly desítky lidí.

Obnovit by se měly také vlakové spoje. Počet spojů by měl narůst o patnáct procentních bodů. V současné době je na 70 procentech předkoronavirového stavu, mě by stoupnout na 85 procent.

V Británii, kde žije asi 66 milionů obyvatel, se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse dosud koronavirem nakazilo 285 800 lidí, z nichž přes 44 200 skonalo. V Evropě je Spojené království jednou z nejpostiženějších zemí a uvolňování restrikcí tam bylo velmi pozvolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám