Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ve Francii protestovali příznivci i odpůrci pyrenejských medvědů. Demonstrace podnítilo zastřelení samce

Na jihu Francie protestovali příznivci i odpůrci pyrenejských medvědů. foto: Twitter/We Act for Good

Toulouse (Francie) - V jižní Francii se v sobotu konaly dva protesty příznivců a odpůrců vysazování medvědů do Pyrenejí. V Toulouse se před prefekturou sešli ochránci zvířat, u jezera Lers v departementu Ariège pak proti medvědům coby škůdcům stád ovcí protestovali chovatelé. Oba tábory obnovily svůj boj po nálezu těla zastřeleného medvěda začátkem června.
  16:42

Co s medvědy v Pyrenejích? Jedni je chtějí střílet, druhým se to nelíbí, na lovce vypsali odměnu

Lidé, kteří přišli na akci v Toulouse na výzvu svazu podporujícího přítomnost medvědů v Ariège, své požadavky podpořili peticí s podpisy 14 000 lidí. Chtějí, aby úřady ztrátu čtyřletého medvědího samce nahradily jiným zvířetem. Podle policie bylo přítomno asi 150 lidí. „Je nás tady 14 000,“ řekl s poukazem na petici Alain Reynes, který ochránce vede.

Opačného názoru jsou chovatelé a zástupci místního zemědělství. Těch přišlo k jezeru Lers asi 2000 a vyslyšeli tak výzvu odpůrců medvědů. Požadovali, aby do přírody už nebyla vypouštěna další zvířata a aby jejich současný stav byl zredukován.

Reynes ale soudí, že je nezbytné mrtvé zvíře nahradit. „Záleží na každém jedinci,“ řekl. Alain Marek ze svazu ochrany divokých zvířat sdělil, že je třeba najít ty, kdo medvěda v červnu zabili, aby záležitost neskončila bez následků.

Demonstrace proti medvědům ve francouzských Pyrenejích.
Medvěd zastřelený na jihu Francie

Francie začala do Pyrenejí vypouštět medvědy v 90. letech, když jim tam hrozilo téměř vyhynutí. Stát vznesl proti neznámým viníkům červnového incidentu stížnost, ale vyšetřování k ničemu nedospělo. Nevládní organizace Sea Shepherd nabídla odměnu 45 000 eur (1,2 milionu korun) za jakoukoli informaci o střelcích.

Ve snaze utišit dlouhodobé spory mezi příznivci a odpůrci medvědů stát v lednu zmrazil program vysazování dalších zvířat do přírody s tím, že se nynější populace slibně rozvíjí. V Pyrenejích je nyní kolem 50 zvířat. Jejich zastánci si myslí, že tento počet není zárukou jejich přežití.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!