Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Írán ohlásil požár v jaderné elektrárně v Ahvázu, tento týden jde už o druhý incident

Íránská jaderná elektrárna. foto: Reuters

Teherán - V jaderné elektrárně v jihozápadním Íránu v sobotu vypukl požár. Informovala o tom polooficiální agentura Tasním. Jde o další z podobných incidentů v íránských jaderných provozech. Ve čtvrtek požár poškodil jeden objekt v areálu továrny v Natanzu, kde Íránci obohacují uran. Jeho příčinu zatím Teherán nevyjasnil.
  17:42

Dnes oheň zachvátil transformátor v jaderné elektrárně v Ahvázu v provincii Chúzestán. Hasičům se ho podařilo zvládnou a po částečném přerušení byla obnovena i dodávka elektřiny.

Americký zájem o rozhovory s Íránem je podle tamního prezidenta Rúháního lež

Mluvčí státní energetické společnosti TAVANIR Mostafá Radžabí Mašhadí k událostem v Natanzu řekl, že mohlo jít o sabotáž.

Požár poškodil jeden objekt v areálu továrny v Natanzu

Sobotní incident je další podobný v řadě. V horách v blízkosti Teheránu 26. června zaznamenali ještě ne zcela vysvětlený výbuch. Podle analytiků jsou v oblasti tunely a Írán tam vyrábí rakety. Následky exploze v asi 20kilometrové vzdálenosti od Teheránu potvrdily satelitní snímky. Jiná exploze způsobená únikem plynu na klinice v severním Teheránu 30. června připravila o život 19 lidí.