Hlavní obsah

Severní Korea už nestojí o jednání s USA, Washington je použil jen pro řešení vlastních problémů

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea nemá pocit, že by potřebovala další setkání s americkými představiteli, řekl v sobotu první tajemník ministra zahraničí Čchoe Son-hui. Obvinil přitom Washington, že šanci na dialog mezi dvěma zeměmi použil jen k řešení vlastních vnitřních potíží. Uvedl to list The Korea Times.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un během svého druhého setkání v Hanoji

Článek

„Cítíme, že není důvod sedět tváří v tvář USA, protože nepovažujeme dialog mezi KLDR a USA za nic víc než za nástroj pro řešení jejich vlastní (americké) politické krize,“ řekl Čhoe, který zareagoval na dvě nedávné poznámky, že by se měl konat další summit mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským předsedou Kim Čong-inem.

Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl, že bude naléhat na to, aby se takováto schůzka uskutečnila ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA. I bývalý Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton řekl, že by se s ním měl sejít, pokud se domnívá, že by mu to zvýšilo šance na znovuzvolení. Podle něj by se taková schůzka měla uskutečněni krátce před listopadovými volbami někdy v říjnu.

„Nyní je velmi citlivá doba, i kdyby dokonce i sebemenší chybný úsudek a chybný krok mohl mít fatální a nezvratné dopady,“ řekl Čchoe ve vyjádření pro severokorejskou tiskovou agenturu KCNA k výrokům o summitu, podle které neberou v úvahu současnou situaci ve vztazích mezi KLDR a USA, kdy Spojené státy   „provádějí nepřátelskou politiku vůči KLDR navzdory dohodám uzavřeným na předchozím summitu.“

KLDR vidí USA pod pokličku 

„Je tu osoba, která bezmyšlenkovitě dává najevo úmysl zprostředkovat summit  zcela bez ohledu na to, co bychom si o tom mysleli my, jako jedna strana dialogu,” dodal severokorejský tajemník se zřejmou narážkou na snahy Mun Če-ina.

O denuklearizaci už se s USA nejedná, řekl velvyslanec KLDR

Zahraniční

Podle tajemníka by se mohly Spojené státy mýlit, pokud si pořád myslí, že by „jednání na nás stále zabírala“. Čchoe dodal, že Severní Korea už „vypracovala detailní strategický harmonogram, jak dostat pod kontrolu dlouhodobou hrozbou z USA“.

„V naší politice nikdy nedojde k žádným úpravám a změnám, které by byly podmíněny zvnějšku vnějšími parametry, jako je něčí vlastní politický rozvrh,” zdůvodnil změnu přístupu Čchoe. „Existují zvěsti, že americké vedení připustilo, že potřebuje uspořádat další summit mezi KLDR a USA před americkými prezidentskými volbami. Existují dokonce i snílci, kteří doufají, že využijí jako páku naše kroky v jaderném odzbrojení k podmínečnému zrušení sankcí, aby se zvýšila naděje na říjnové překvapením,” dodal tajemník.

Summity měly ohlasy

Když se v roce 2018 uskutečnilo první setkání Trumpa s Kimem, vyvolalo to velký ohlas, i když podepsaná deklarace o jaderném odzbrojení byla vágní. KLDR však ukončila testy raket dlouhého doletu a jaderných náloží, přičemž část testovacích středisek zlikvidovala. To byl pro Donalda Trumpa velký úspěch po měsících napětí a výhrůžek, v nichž se mluvilo v válce.

Trump a Kim podepsali historickou dohodu

Svět

Další jednání však už úspěšná nebyla, protože Pchjongjang požadoval postupné uvolňování sankcí uvalených na KLDR, zatímco Američané byli ochotni sankce uvolnit až po úplné denuklearizaci. I to Čchoe okomentoval: „I bez setkání je nám jasné, jaký laciný trik na nás USA použijí, protože se nevrátí k rýsovacímu prknu (překreslit návrh dohody) a ani to nemají v úmyslu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám