Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Za sobotu přibylo v Česku 121 nakažených koronavirem, nejpostiženějším regionem zůstává Karvinsko

Vyšetřování pacienta s covidem-19.

Vyšetřování pacienta s covidem-19. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha - V Česku přibylo v sobotu 121 potvrzených případů koronaviru, o 20 méně než v pátek. Do nedělních 17:30 přibylo 29 nemocných, v sobotu činil nárůst za stejnou část dne 53 nakažených. Od začátku šíření viru bylo v zemi zaznamenáno 12 469 případů. Počet zemřelých ministerstvo revidovalo na 348, oproti předchozím údajům o tři méně. Naopak 7864 lidí se už vyléčilo, aktuálně je tak v Česku 4257 nemocných. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k nedělím 17:30.
  7:05aktualizováno  18:18

Laboratoře v sobotu provedly 1582 testů na onemocnění covid-19, zhruba o tři tisícovky méně než v týdnu ve všedních dnech. Denní podíl nových případů na počtu testů tak za sobotu stoupl na 7,65 procenta z pátečních 2,91 procenta. V týdnu tento poměr klesal od pondělních 4,5 procenta až na středeční dvě procenta. Ve čtvrtek a v pátek pak opět stoupl na 2,9 procenta. Vyšší než v sobotu byl naposledy minulý víkend, kdy se rovněž méně testovalo.

Denní nárůst nových případů byl v tomto týdnu nejnižší ve středu, kdy laboratoře zaznamenaly 92 nově nakažených. Ve čtvrtek opět stoupl na 132 a v pátek na 141. Nejvyšší nárůst v týdnu bylo 202 případů v pondělí. Stále je to méně než na konci minulého týdne, kdy nárůst zrychloval až na nedělních 305 nově nakažených, což byl nejvýraznější nárůst od začátku dubna.

V pátek v Česku přibylo 141 nakažených, asi o desítku více než ve čtvrtek

Nejpostiženějším regionem zůstává Karvinsko, kde bylo za uplynulý týden zaznamenáno 252 případů v přepočtu na 100 000 lidí. Nákaza se tam rozšířila mezi horníky firmy OKD. Firma v pátek postupně začala zastavovat těžbu ve svých černouhelných dolech na Karvinsku. K šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, které ukázalo pozitivitu na koronavirus u více než 20 procent horníků. Už dřív přerušila těžbu v Dole Darkov, kde ohnisko vzniklo.

Podle hygieniků není nutné v Moravskoslezském kraji za současné situace vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Počet lidí, u nichž testy prokázaly nákazu, podle nich sice výrazně vzrostl, avšak zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky nebo jen mírné.

Z dat podle hygieniků vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří. V sousedících okresech Ostrava a Frýdek-Místek sice přibyly desítky nových případů, ty však zahrnují převážně rovněž horníky z OKD a jejich příbuzné. Pro ostatní okresy Moravskoslezského kraje ani jiné kraje podle hygieniků karvinské ohnisko nákazy nepředstavuje reálné epidemiologické riziko.

Nové ohnisko koronaviru na Kutnohorsku, o němž v sobotu informovali hygienici, se objevilo v pobočce firmy HR Partner CZE v Církvici. Společnost zatím neví, jak se nákaza na pracoviště dostala. Další postup konzultuje s hygieniky, s nimiž je v nepřetržitém kontaktu.

Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr. V Lotyšsku a Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se Česko snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!