Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

WHO zastavila testování některých léčiv u hospitalizovaných s koronavirem, úmrtnost totiž nesnižovala

Testování nových léčiv (ilustrační foto).

Testování nových léčiv (ilustrační foto). foto: ČTK

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu oznámila, že přerušila u hospitalizovaných pacientů s covidem-19 testy antimalarika hydroxychlorochin a kombinace lopinavir/ritonavir používané při léčbě lidí s HIV. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že ani jeden z léků nepomohl snížit úmrtnost. Napsala o tom agentura Reuters.
  21:59

„Prozatímní výsledky testů ukazují, že hydroxychlorochin a lopinavir/ritonavir mají ve srovnání se standardní léčbou zanedbatelný nebo žádný dopad na snížení mortality u pacientů hospitalizovaných s covidem-19,“ uvedla WHO s tím, že tyto testy budou ukončeny v rámci jejího mezinárodního programu Solidarity u hospitalizovaných pacientů. Nehospitalizovaných pacientů, kterým jsou přípravky podávány v jiných studiích, se podle WHO opatření netýká.

Diskotéky na Mallorce se otevřou až bude vakcína. Očekává se ekonomická krize, říká Češka

Jiná část testů WHO se soustředí na možné účinky remdesiviru u pacientů s covidem-19. Evropská komise v pátek povolila užití tohoto přípravku, který vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem, u pacientů s těžkým průběhem koronaviru poté, co se ukázalo, že zkracuje dobu hospitalizace. Remdesivir měl původně sloužit jako lék pro nemocné ebolou, jeho účinky však byly jen malé.

Testy v rámci studie Solidarity byly na začátku zaměřeny na pět oblastí možné léčby covidu-19: standardní péče, remdesivir, hydroxychlorochin, lopinavir/ritonavir, a kombinaci lopinavir/ritonavir a interferon. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pátek uvedl, že do klinických testů bylo dosud zapojeno 5500 pacientů z 39 zemí a do dvou týdnů se očekávají předběžné výsledky.

Zhruba 18 experimentálních vakcín proti covidu-19 se testuje na lidech. Krizový expert WHO Mike Ryan nicméně v pátek uvedl, že není moudré odhadovat, kdy bude vakcína dostupná. Ačkoliv se může do konce roku prokázat účinnost některé z vakcín, otázkou je, jak brzy by bylo možné ji masově vyrábět.

Autor: