Hlavní obsah

Rafinerie Paramo byla loni ve ztrátě

Pardubice

Rafinerie Paramo skončila v roce 2019 se ztrátou téměř 87 milionů korun. Naopak rok předtím vytvořila čistý zisk přes jednu miliardu korun. Výnosy se meziročně příliš nezměnily a zůstaly na úrovni kolem 2,6 miliardy korun, snížila se ale marže, uvedla společnost ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Foto: Profimedia.cz

Rafinerie Paramo společnosti Unipetrol skončila loni ve ztrátě

Článek

Výsledek poznamenaly hlavně pohyby cen ropy, které se projevily ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. „Hlavním vlivem negativního hospodářského výsledku je vývoj cen pro zákazníky společnosti ve srovnání s nákupní cenou materiálu,” uvedlo vedení firmy. Na výkyvy v cenách výchozí suroviny společnost nemohla reagovat adekvátní změnou cen výrobků.

Rafinerii vlastní společnost Unipetrol, od roku 2009 je jediným akcionářem rafinérské firmy.

V závodě v Pardubicích produkuje hlavně asfalty a asfaltové výrobky, výnosy má též z provozování skladu a expedice paliv. Většinový podíl Unipetrolu drží skupina PKN Orlen. Fúze s Koramo Kolín skončila v roce 2003.

Paramo v Kolíně vyrábí mazací oleje a plastická maziva, profiluje se hlavně značkou Mogul, kterou uplatňuje zejména na českém a slovenském trhu. Více než 60 procent produkce Parama směřuje na export.

Podle výroční zprávy poptávka na trhu maziv loni mírně rostla. Trh s asfalty stagnoval, snížila se spotřeba průmyslových asfaltů.

Reklama

Výběr článků

Načítám