Lopuch není jen plevel. Vyrobte si z něj léčivý prášek nebo domácí kosmetiku, která vás nic nestojí

Tipy a inspirace 05. července 2020 | 09:07 — Marie Drahá
O lopuchu se často říká, že nahradí v přírodě toaletní papír. Nezřídka se s ním setkáme i na zahradě, kde jej ale považujeme spíš za plevel. Jenže opak je pravdou. Když si přinesete pár lopuchů domů, nebudete litovat. Tuto léčivku využijete jak v kuchyni, tak při výrobě hojivých produktů.
Další 4 fotografie v galerii
Největší účinky má kořen lopuchu, využít se však dají i listy / Pixabay

Lopuch větší pozná snad každý. Jedná se o dvouletou rostlinu, která dorůstá až do výšky jednoho metru. Daří se jí na loukách, okrajích lesů, k vidění bývá i na zahradách poblíž domů. Využít se dají také listy, nejléčivější částí lopuchu je však kořen, který se sbírá od června až do října. Stačí jej očistit, usušit, naložit do oleje, alkoholu nebo zamrazit. Využít jej můžete i pro přípravu léčivého čaje nebo kosmetických produktů.

K čemu všemu využít lopuch

Léčivé účinky lopuchu jsou všestranné. Lopuch pomáhá při dně, cukrovce, ledvinových i močových kamenech, zánětech v ústech i nemocech kloubů. Povzbuzuje látkovou výměnu, pohyb střev, má močopudné i antibakteriální účinky. Je velmi účinný při lébě kožních potíží počínaje ekzémy nebo akné, pomáhá i při nadměrném vypadávání vlasů. Lopuch bývá součástí mnoha kosmetických přípravků či bylinných směsí, které si můžete vyrobit doma.

Lopuchový prášek

Už z několika kořenů, které usušíte na zahradě, si můžete vyrobit léčivý prášek. Stačí kořeny rozemlít a uskladnit ve vzduchotěsné skleničce. Pro posílení organismu naberte prášek na špičku nože a zapijte vodou. Užívejte maximálně dvakrát denně po dobu čtyř týdnů, potom si dejte pauzu.

Čisticí lopuchový čaj

Pokud přelijete dvě lžičky drceného sušeného kořene lopuchu půllitrem vody a krátce povaříte, získáte léčivý čaj, který se pije po doušcích. Je plný horčin, minerálních látek, tříslovin i slizů. Chutná nasládle, později nahořkle. Může být zakalený, to však nijak nesnižuje jeho kvalitu. Pít se dá bez přestávky několik týdnů.

Odvar do koupele

Připravíte jej stejným způsobem jako čaj, prášku ale můžete přidat o něco víc. Necháte povařit, odstát a přilijete do koupele. Jedná se o účinný přírodní prostředek hojící ekzémy či hemoroidy, odvar z lopuchu se používá také pro posílení a růst vlasů. Kombinovat se dá i s kořenem kopřivy. Odvar neváhejte použít ani jako obklad.

Lopuchová mast

Když smícháte dvě lžíce nadrceného kořene lopuchu se 150 gramy kokosového oleje a přidáte lžičku lihu, vyrobíte si domácí hojivou mast na ošetřování ekzémů, lupénky i vysušené pokožky. Běžně bývá k dostání v lékárně a je vhodná už pro děti od tří let. Léčí také plísně a opruzeniny. Při výrobě masti se kořen v oleji pár minut povaří, nechá přes noc odpočívat, poté se znovu přihřeje a přecedí. Líh slouží jako konzervant, přesto je nutné skladovat mast v lednici. Vydrží tam až dva měsíce, v mrazáku ještě déle.

Pleťové tonikum z lopuchu

Jestli máte potíže s akné, zkuste si z lopuchu vyrobit účinné pleťové tonikum. Lžíci drceného kořene zalijte dvěma deci lihu a nechte čtrnáct dní na teplém místě macerovat. Občas protřepejte a po uplynutí doby sceďte. Počíjte vždy jednu lžíci tinktury na dvě deci vody. Tonikum se aplikuje na očištěnou pleť a neoplachuje se.

Lopuchový olej

Lopuch se dá louhovat také v kvalitním oleji, a to jak čerstvý, tak sušený. Když jej po dvou týdnech scedíte, můžete jej použít na ošetřování suchých ekzémů. Lopuch po rozetření trochu nepříjemně zapáchá, jeho účinky jsou však velké.

Lopuch při vaření

Kořeny lopuchu jsou jedlé, a nejchutnější jsou mladé, které ještě nebývají tolik hořké. Stačí je oloupat a jíst syrové, případně je povařit a vyrobit z nich pyré. Zelené listy lopuchu se používají při výrobě závitků. Naplnit je můžete masovou směsí nebo například vařenými bramborami se sýrem. Receptů na zpracování lopuchu ale existuje celá řada. Dále čtěte: Použití aloe vera je jednoduché. Získejte z něj hojivý gel, který nahradí půlku lékárničky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu