Hlavní obsah

Nový šestiválec od Maserati se inspiroval u techniky formule 1

Značka s trojzubcem ve znaku představuje vlastní motor s názvem Nettuno, který bude tvořit srdce chystaného supersportu MC20. Podle výrobce se s technologií inspirovali u vozidel seriálu formule 1.

Foto: Maserati

Motor Maserati Nettuno V6 pro model MC20

Článek

Maserati oficiálně představilo jednu z nejpodstatnějších částí svého chystaného a dlouho očekávaného supersportu MC20, zcela nový motor. Novinka bude mít pod kapotou dvakrát přeplňovaný motor V6.

Maserati vzdává hold Stirlingu Mossovi unikátním prototypem

AutoMoto

Pohonná jednotka dostala název Nettuno, kompletně ji vyvinuli a sestavili přímo v Maserati a vyrábět se bude pouze v Modeně. Motor má zdvihový objem tří litrů, výkon 630 koňských sil a točivý moment 750 Nm.

Válce u motoru tvoří úhel 90 stupňů a jedním z hlavních „taháků“ je předkomora spalovacího systému s dvojitou zapalovací svíčkou. Obdobný systém používají právě vozy F1 a tento systém se v silničním vozidle vyskytuje vůbec poprvé. Motor má jak přímé, tak nepřímé vstřikování paliva. Používá také mazání se suchou vanou s odsávacím čerpadlem a externí olejovou nádržkou.

Znovuzrození Maserati se odsouvá

AutoMoto

Co se týče hmotnosti, ručička váhy se u motoru Nettuno zastavila na hodnotě 220 kilogramů, což je zajímavá hodnota, která by mohla zajistit, že bude model MC20 hodně hbitým vozidlem. Právě tento supersport bude představen 9. září v Modeně. Motor by se pak měl podle jistých spekulací objevit i v dalších modelech Maserati.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám