MMČR v motokrosu - Světová konkurence i na druhém závodě sezony

Je za námi už druhý závod Kůta MMČR v motokrosu, který se odjel na trati v jihočeské Kaplici. Organizátoři všem závodníkům nabídli skvěle připravenou trať, na které předváděli své výkony nejen čeští a slovenští závodníci, ale opět také jezdci ze světa. V Kaplici tak diváci mohli potkat slavnou rodinu Evertsů, kterou reprezentoval nejmladší Liam, vedoucího jezdce MS MX2 Toma Vialleho nebo jezdce ze světových MX1 Arminase Jasikonise nebo Maxe Nagla a spoustu dalších. Nutno dodat, že mezi světovou elitou se ale vůbec neztratili ani naši jezdci a předváděli až neuvěřitelné výkon a celé závody opět měly atmosféru mistrovství světa.

MX1
Dvě závodní jízdy musely tradičně absolvovat všechny třídy, včetně MX1. A v Kaplici je obě vyhrál litevský jezdec Arminas Jasikonis (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) a stal se tak celkovým vítězem druhého závodu Kůta MMČR. V té druhé jízdě si ale svoji výhru musel vybojovat, protože neměl tak dobrý start a doháněl Maxe Nagla (Haas Racing Team), který jezdil skoro celou rozjížďku první a svým soupeřům hodně poodjel. Jasikonis ho ovšem dohnal a tak se Nagl musel spokojit s druhým místem. Celkové třetí místo si dvěma bronzovými příčkami v rozjížďkách zajistil Rakušan Pascal Rauchenecker (Orion Racing Team), ovšem měl vyrovnaného soupeře, kterým mu byl Václav Kovář (HT Group Racing Team). Ten si Raucheneckera dokonce vodil po trati ve druhé jízdě značnou část závodní doby, ovšem nakonec se rakouský jezdec dostal před něj a Kovář se musel spokojit se čtvrtým místem. I tak se stal nejlepším Čechem v kaplickém závodě a jeho výkony byly skvělé. Velmi dobré časy zajížděli také ostatní Češi v poli, Jaromír Romančík (SXS Form Vision Racing Team) byl v první rozjížďce dokonce dlouho třetí, nakonec odjížděl z Kaplice jako celkově pátý, šestá a sedmá pozice patřily jezdcům Osička MX Teamu – Filipovi Neugebauerovi a Lukasovi Neurauterovi. V první desítce se umístil také osmý Martin Krč (Sixtynine MXRT s. r. o.), devátý Martin Finěk (Promoto Husqvarna Racing Team) a desátý Rudolf Plch (EXTREME MOTORSPORT s.r.o), který měl naprosto povedený start v první rozjížďce.
Průběžné pořadí seriálu vede v tuto chvíli Max Nagl, druhý je Pascal Rauchenecker a na skvělém třetím místě nyní Václav Kovář.

MX2
Vedoucí Jezdec MS MX2 Tom Vialle (Red Bull KTM Factory Racing/Motosport Chýnov) a Jago Geerts (Monster Energy Yamaha MX2 Factory Racing) byli hlavními hvězdami obou jízd v kaplickém závodě. Obě rozjížďky byly téměř jako přes kopírák. Dva světoví závodníci postupně navyšovali svůj náskok na čele před ostatními závodníky, až měli přibližně o půl minuty lepší čas než ostatní. Jeli nalepení těsně za sebou s minimálním rozestupem, ale Jago Geerts, který obě rozjížďky většinu času vedl, neustoupil a urval vítězství pro sebe, Vialle byl druhý. Celkové třetí místo si z Kaplice odvážel Slovák Richard Šikyňa (JD GUNNEX KTM Racing Team), který se tak vyrovnal té světové konkurenci, kterou na Kůta MMČR v motokrosu měl a mohl slavit umístění na stupních vítězů a cenné body do seriálu. Čtvrtým nejlepším byl v Kaplici Rakušan Michael Sandner (Motosport Chýnov v AČR), páté místo patřilo jezdci mistrovství světa Renemu Hoferovi (Red Bull KTM Factory Racing/Motosport Chýnov), který si v obou jízdách vybral smůlu. Jezdil bez zadní brzdy nebo se sbíral po pádu a potom už nedokázal dohnat ztrátu tak, jak by si přál. Šesté místo bral v Kaplici celkově Johannes Klein (PP Racing), sedmý skončil Maďar Adam Kovacs (Husqvarna Maurer Gep Racing Team). Osmé místo patřilo nejlepšímu českému jezdci v závodě, kterým se stal Jakub Terešák (JD GUNNEX KTM Racing Team), i on se skvěle držel světové konkurence, stejně jako devátý Marek Sukup (HT Group Racing Team) a další čeští jezdci. Desátý skončil v Kaplici Liam Everts (Red Bull KTM Factory Racing/Motosport Chýnov).
Průběžné pořadí Kůta MMČR ve třídě MX2 zatím naprosto ovládají jezdci Red Bull KTM Factory Racing/Motosport Chýnov – průběžně první Tom Vialle a druhý Rene Hofer. Průběžně třetí je nyní Richard Šikyňa.

Veterán
Závody třídy Veteránů vypadají podobně jako v loňském roce. Mají jednoho silného jezdce, který naprosto válcuje svoje soupeře. Jenom se změnilo jeho jméno. Letos je lídrem veteránské třídy Petr Bartoš (Orion Racing Team), který dokáže porážet ostatní závodníky od startu až do cíle a ujet jim klidně o půl kola. Stejně to vypadalo i v Kaplici, kdy jsme Bartoše v obou jízdách viděli na prvním místě, a soupeřům nedal žádnou šanci. Na druhé místo se po startu v obou rozjížďkách zařadil Radek Toman (Promoto Husqvarna Racing Team) a za něj Martin Žerava (KRTZ Motorsport). Diváci tak mohli sledovat boje o druhou pozici, protože nebylo jisté, kdo z těchto dvou jezdců nakonec bude rychlejší. Hlavně ve druhé jízdě druhý Toman dlouho Žeravovi ujížděl. Ten si to ale nenechal líbit a stříbrná pozice byla v Kaplici nakonec jeho, Toman skončil třetí. Čtvrté místo cellově patřilo Janu Hůdovi (4c Racing), pátý Zdeněk Pučálka (KRTZ Motorsport) a šestý Roman Skalka (SXS FORM VISION racing team). V průběžném pořadí seriálu tak vede stále Petr Bartoš, za ním je Martin Žerava a Radek Toman.
V kategorii Veterán 50+ bylo pořadí v Kaplici následující: 1. Roman Skalka, 2. Josef Nesejt a 3. Roman Majer, který druhý závod doháněl po pádu na startu až z posledního místa. V seriálu průběžně vede Roman Skalka.

Ženy
Závod žen měl opět stejnou vítězku jako první podnik sezony a i celá sezona minulá. Rozjížďky opět ovládla Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team). Ta měla mnohem lepší starty než v prvním závodě sezony a tak soupeřkám nedala žádnou šanci. V první jízdě sice chvíli jezdila na druhé pozici nalepená na Eleně Kapsamer (Motosport Chýnov v AČR), ale přibližně v půlce rozjížďky ji předjela a Kapsamer už neměla rychlost na to, aby Vítkovou dojela. Elena Kapsamer se v Kaplici umístila dvakrát druhá, takže druhá pozice jí patřila i celkově. Za ní se zařadily i další zahraniční závodnice. Třetí celkově skončila v Kaplici Němka Alexandra Massury (Motosport Chýnov v AČR), těsně za stupni vítězů byla rakouská jezdkyně Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov v AČR). Páté místo brala Barbora Laňková (Orion Racing Team), které trať v Kaplici vůbec nesedla, šestá celkově byla Alina Barthel (Motosport Chýnov v AČR). Seriál je po dvou závodech rozjetý takto: 1. Vítková, 2. Kapsamer, 3. Schnelzer.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist