Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Evropská komise lituje zapojení své šéfky do voleb v Chorvatsku. Její angažmá vyvolalo obří vlnu kritiky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila 13. března plán na ekonomickou odpověď vedení EU na epidemii koronaviru. foto: Reuters

Brusel - Evropská komise (EK) dnes vyjádřila lítost v souvislosti s chováním své šéfky Ursuly von der Leyenové, která před parlamentními volbami v Chorvatsku podpořila vládnoucí konzervativní stranu Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Angažmá von der Leyenové vyvolalo obrovskou vlnu kritiky zejména na sociálních sítích, napsala agentura AP.
  14:08aktualizováno  18:11

Ursula von der Leyenová se spolu s dalšími politiky ze středopravých stran objevila v propagačním videu, které strana HDZ zveřejnila před nedělním hlasováním. Porušila tak zásadu politické neutrality, kterou by měli členové komise dodržovat.

Jak poznamenala agentura AP, von der Leyenová coby někdejší německá ministryně obrany je členkou Křesťanskodemokratické unie (CDU), která patří do Evropské lidové strany (EPP) stejně jako chorvatská strana HDZ.

Jak říká kodex chování členů Evropské komise, komisaři „by se měli zdržet veřejných prohlášení nebo zásahů ve prospěch jakékoli politické strany či organizace, jejímiž jsou členy“, s výjimkou situace, kdy kandidují ve volbách nebo se účastní hlasování.

V reakci na lavinu kritiky na sociálních sítích mluvčí komise Eric Mamer uvedl, že se von der Leyenová zapojila do chorvatské kampaně jako soukromá osoba. „Bohužel z výsledné verze videa to nebylo zřejmé,“ dodal. Von der Leyenová je ve videoklipu označena jako šéfka Evropské komise a stojí před vlajkou Evropské unie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!