Hlavní obsah

Do přírody jen s repelenty a nelehat do trávy, upozorňují hygienici

Právo, Lucie Kándlová

Před začátkem letních prázdnin začalo na jihu Čech rapidně přibývat lidí, kteří onemocněli klíšťovou encefalitidou i lymskou boreliózou. Hygienici apelují na lidi, aby se bez repelentů do přírody vůbec nevydávali. Lidem začínají letní dovolené a dětem prázdniny. Jenže některým z nich už plány překazilo klíště.

Foto: Universität Hohenheim

Vlevo běžné kliště, vpravo africké klíště druhu Hyalomma marginatum

Článek

Nakazilo je totiž zákeřnou klíšťovou encefalitidou či lymskou boreliózou. Současné vlhké a teplé počasí je pro klíšťata doslova rájem. Jihočeští hygienici evidují jen za poslední červnový týden patnáct nových potvrzených případů klíšťové encefalitidy a přibylo také dvacet tři lidí, kteří se nakazili lymskou boreliózou.

„V kraji máme zatím prokázáno třicet sedm případů klíšťové encefalitidy, což je téměř třikrát více než ve srovnatelném období loňského roku, kdy jsme evidovali třináct případů. Lymskou boreliózou onemocnělo zatím sto dvacet dva lidí,“ řekla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice.

V Česku se šíří nové druhy klíšťat. Vědci prosí veřejnost o pomoc

Věda a školy

Hygienici apelují na veřejnost, aby všude v přírodě používala repelenty. Bez nich by se lidé vůbec neměli vydávat do lesů na houby, do parků, na louky, k rybníkům ani na zahrady. Aktivita klíšťat je totiž v těchto dnech obrovská. Na desetistupňové škále, kterou zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav, je jejich aktivita na stupni číslo sedm, což znamená vysoké riziko.

„Je to samozřejmě důvod k velké obezřetnosti při pobytu v přírodě, ale i na zahradě či v parku. Doporučujeme nelehat si do trávy, nevstupovat do hustých křovin a při příchodu domů se okamžitě prohlédnout,“ vyzývá Kotrbová.

Na jihu Čech přibývá klíšťové encefalitidy

Domácí

Ta také dodala, že klíšťata se bohužel stala za posledních několik let tak odolná, že migrují i do vyšších nadmořských výšek kolem tisíce metrů. Svědčí o tom nárůst počtu případů na Prachaticku a Českokrumlovsku. Proti klíšťové encefalitidě, tedy zánětu mozku, se dá očkovat. Vakcínu je ale vhodné aplikovat před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat. Jenže podle hygieniků lidé riziko stále podceňují. Prevencí je také používání repelentů a včasné odstranění klíštěte.

„Pro přenos infekční dávky z přisátého klíštěte stačí v případě encefalitidy i pouhé dvě hodiny,“ zdůraznila epidemioložka Jitka Luňáčková. Proti lymské borelióze zatím vakcína není.

Reklama

Výběr článků

Načítám